درگیری های نیروهای حوثی با طرفداران علی عبدالله صالح در روزشنبه که رویترز آن را گزارش داد حاکی از صف بندی جدید در یمن می باشد. در چند سال اخیر ایران و عربستان با استفاده از مناقشات داخلی در یمن در صدد بوده اند موقعیت قابل اتکایی در یمن برای خود ایجاد کنند که در این مسیر نزدیکی و حمایت از نیروهای داخلی یمن یکی از آنها بوده است.
اندیشه نو-به گزارش رویترز، درگیری های مسلحانه بین طرفداران علی عبدالله صالح، رئیس جمهور سابق یمن و گروه های مسلح وابسته به حوثی ها در صنعا رخ داده است. ساکنان صنعا از درگیری شدید بین دو طرف خبر داده اند. بر اساس همین گزارش، ماموران گارد ریاست جمهور به مدت نیم ساعت با طرفداران مسلح حوثی که قصد برپایی یک ایست بازرسی در نزدیکی منزل پسر علی عبدالله صالح را داشتند به تبادل آتش پرداختند. جالب اینکه روزنامه کیهان، در روز شنبه، 4 شهریور، سرمقاله خود را با عنوان،”زمان تغییردریمن نزدیک شده است”، اختصاص به تحولات سیاسی این کشور داد. سعدالله زارعی سرمقاله نویس کیهان در اشاره به زد و بندهای پنهانی بین عبدالله صالح و امارات متحده عربی، نوشت:”یمن در آستانه یک تحول مهم سیاسی و امنیتی قرار دارد، اختلافات امارات و عربستان از یک طرف و اختلافات حزب «الاصلاح و التنمیه» با عربستان و امارات از سوی دیگر از تحولی مهم خبر میدهند. بر این اساس «حزب مؤتمر» به رهبری علیعبدالله صالح تلاش میکند تا موقعیت سیاسی خانواده و حزب خود را ارتقاء ببخشد. تظاهرات همزمان دیروز هواداران انصار در صنعا و اجتماع هواداران مؤتمر در میدان «سبعین» براین اساس صورت گرفته است.” مقاله کیهان در ادامه به تشریح وقایع جنگ 30 ماهه عربستان بر علیه یمن و ارزیابی نادرست مقامات عربستان از توانایی های انصارلله که همان حوثی ها هستند، به رویکرد متفاوت امارات در رابطه با یمن اشاره دارد ومی نویسد:” امارات اخیراً یک طرح سیاسی هم دنبال کرد که با دولت سعودی در این خصوص گفتگویی نکرده بود. ظاهر طرح امارات بازسازی رژیم علیعبدالله صالح و حاکمیت حزب مؤتمر برای پایان دادن به بحران سیاسی و امنیتی یمن بود. براین اساس حدود یک سال پیش جانشین حاکم امارات- محمد بن زاید- احمد علی عبدالله صالح- پسر رئیسجمهور اسبق- را به ابوظبی دعوت کرد و آمادگی خود را برای پذیرش ریاست جمهوری و تشکیل دولتی به رهبری او اعلام نمود.” کیهان با ذکر دلایلی که این رویکرد از جانب امارات را موجب شده است و با اشاره به روندهای قبلی که نزدیکی نیروهای حوثی با گروه های طرفدار علی عبدالله صالح را در پی داشت، ادامه می دهد:”رفت و آمد صالح و پسرش به امارات که چند بار در خلال یک سال گذشته صورت گرفت، آرام آرام لحن او و حزبش را نسبت به انصارالله تغییر داد و این تغییر برای آن بود که از سوی مخالفان انصارالله «مطلوب» تلقی شود.”
کیهان در قسمتی دیگر با ذکر این نکته که نیروهای هوادار به علی عبدالله صالح در 30 ماه گذشته نقشی در بخش امنیتی و نظامی یمن نداشته اند، این تحلیل که،”انصار بدون صالح نمیتواند بجنگد و به ریاست جمهوری فرزند آن تن خواهد داد”، اشتباه ارزیابی کرده است، به موقعیت حزب اصلاح که تفکرات اخوان المسلمین دارد، پرداخته و می نویسد:” حزباصلاح هماینک تا حد بسیار زیادی بر دو استان حساس یمن شامل «تعز» و «مأرب» سیطره دارد و این سیطره را پس از جنگی دو ساله به دست آورده است. روابط حزباصلاح از حدود دو سال پیش با فرماندهی نظامی امارات قطع بود و از حدود چهار ماه پیش با فرماندهی نظامی سعودی نیز دچار مشکل گردید. از آنجا که تعز بر بابالمندب اشراف کامل دارد و نیز از آنجا که مأرب تأمین کننده اصلی آب و برق یمن محسوب میشود، اصلاح هماینک یک عنصر تعیین کننده در پرونده امنیتی و سیاسی یمن به حساب میآید.”
کیهان در پایان به تغییراتی که در صحنه سیاسی یمن مربوط می شود به برنامه عربستان و امارات اشاره می کند و آورده است:” دولت سعودی که از تلاش یک طرفه امارات برای جایگزین کردن احمد علی صالح به جای منصور هادی ناراضی است، چندی پیش از طریق نماینده دبیر کل سازمان ملل- ولد شیخ احمد- طرحی را به انصارالله تحویل داد که بر مبنای آن منصور هادی به مدت شش ماه ریاست جمهوری را در اختیار داشته باشد و در مقابل انصارالله نفر دوم و بخش عمدهای از دولت را در دست بگیرد و در این فاصله بدون آنکه منصورهادی حق کاندیداتوری داشته باشد، انتخابات ریاست جمهوری برگزار شود و هرکس انتخاب شد دولت را تشکیل دهد. طرح سعودی از سوی انصارالله رد نشد در عین حال چون اعتمادی به رژیم سعودی نداشت و در ضمن نپذیرفتن هادی از قبل خط قرمز اعلام شده بود، به این طرح پایان نداد. اما در نهایت آنچه در این بین اهمیت دارد این است که امارات و عربستان که روی هادی تأکید داشتند هم اینک از او عبور کردهاند و در این بین امارات به مؤتلف سیاسی انصار یعنی حزب مؤتمر و صالح چشم دوخته است. این به غیر از آنکه از بنبست در طرحهای سیاسی امارات و عربستان خبر میدهد، از تغییر در معادله جنگ نیز حکایت میکند. بر این اساس در هفتههای پیشرو قاعدتاً خبرهای مهمی از یمن خواهیم شنید.”
درگیری های نیروهای حوثی با طرفداران علی عبدالله صالح در روزشنبه که رویترز آن را گزارش داد حاکی از صف بندی جدید در یمن می باشد. در چند سال اخیر ایران و عربستان با استفاده از مناقشات داخلی در یمن در صدد بوده اند موقعیت قابل اتکایی در یمن برای خود ایجاد کنند که در این مسیر نزدیکی و حمایت از نیروهای داخلی یمن یکی از آنها بوده است. با این که مقاله کیهان خبر از تغییر در یمن را نوید می دهد اما مشخص نمی کند که این تغییرات احتمالی به نفع کدام نیرو و حامی خواهد بود. باید منتظر ماند و دید که این ادعای روزنامه کیهان که یمن در چند هفته آینده شاهد تغییراتی مهم خواهد بود، قابل استناد بوده است و یا نه و مهم تر این که این تغییرات و سمت و سوی آن به نفع و ضرر کدام حامی منطقه ای رقم خواهد خورد.