از دیگر مشکلات اخیر این زندانیان علاوه بر عدم اجازه تماس تلفنی با خانواده و وکیل محدودیت در ملاقات ها است. بخصوص زندانیانی که همسران یا اعضای خانواده دیگری در زندان اوین دارند و پیشتر بصورت منظم از امکان ملاقات بین زندانیان برخوردار بودند از این امکان محروم شده اند.
خبرگزاری هرانا – زندانیان سیاسی محبوس در زندان رجایی شهر کرج که بیش از ۵۰ تن برآورد می شوند در هفته های اخیر به بندی امنیتی و تازه منتقل شدند. در این بند که حتی سرویس های بهداشتی آن نیز مجهز به دوربین های مداربسته است محرومیت های کم سابقه ای به زندانیان تحمیل شده. وضعیت حاصله زندانیان سیاسی را به اعتراض وادار ساخته است. هم اکنون دست کم ۱۶ زندانی در این سالن در شرایط بغرنجی بیست و پنجمین روز از اعتصاب غذای اعتراضی خود را پشت سر می گذراند. پیگیری خانواده های این زندانیان نیز راه به جایی نبرده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، صبح روز هشتم مردادماه با حضور پرشمار گارد زندان، بدون اطلاع قبلی ۵۳ زندانی سیاسی-امنیتی محبوس در سالن ۱۲ زندان رجایی شهر کرج به محلی که از قبل مدتها توسط نیروهای امنیتی در حال ساخت و توسعه بود منتقل شدند. این محل مجهز به تعداد زیادی دوربین مداربسته و دستگاههای نظارتی است و همینطور دارای حفاظهایی است که آن را از باقی قسمتهای زندان جدا می کند. زندانیان سیاسی محبوس در این محل از زمان انتقال دست به اعتراض و بعضا اعتصاب زده اند.
خانواده های این زندانیان نیز در سایه نگرانی از سرنوشت بستگان خود به زعم خود جهت پیگیری و حل مشکل به مراجع قضایی که قاعدتا در این مسئله دارای وظیفه هستند مراجعه کردند اما این مراجعات راه به جایی نبرد.
یکی از افرادی که در این پیگیری های مشترک با خانواده ها همراه بود به گزارشگر هرانا گفت “من به همراه چند خانواده دیگه روز گذشته (چهارشنبه) رفتیم دادستانی و از آنجا به محل سازمان زندانهای کل کشور و اداره کل زندانهای استان تهران و… مراجعه کردیم.”
این منبع در خصوص نتیجه این مراجعات گفت “حاج مرادی(نماینده دادستان در امور نظارت بر زندان) که گفت اینها مشکلات زندان است و به من مربوط نمیشود. ما اقدامات لازم را انجام دادیم، بقیه اش در حوزه وظیفه محبی رییس کل سازمان زندانهاست.”
این منبع اشاره کرد که نماینده دادستان در امور زندانها نامه خانواده ها را از آنها تحویل گرفت و دستور ارجاع آن به دادستان را صادر کرد.
او در توصیف ادامه پیگیری های خانواده ها افزود “اما اداره کل سازمان زندانها اصلا اجازه ورود به ما ندادند با اینکه ساعتها آنجا بودیم. به هیچ عنوان نپذیرفتند که فرصتی به ما بدهند و حرفهای ما را بشنوند. گفتند در حوزه اختیارات ما نیست و اصلا ربطی به محبی (رئیس کل سازمان زندانها) نداره و شما باید مسئله را با کهندانی دادیار ناظر زندان رجایی شهر کرج مطرح کنید.”
این منبع مطلع در پایان سخنانش تاکید کرد “یه نامه هم در دفتر سازمان زندانهای کل کشور به ثبت رسید و قرار شد برای دریافت پاسخ پیگیری کنیم و همزمان یک نامه هم در دفتر اژه ای معاونت قوه قضاییه ثبت شد.”
یکی دیگر از اعضای خانواده ها که نخواست نامش فاش شود در خصوص حواشی پیگیری خانواده ها در روز گذشته به گزارشگر هرانا گفت “به جای پاسخگویی به ما که فقط نگران فرزندانمان هستیم، ما را از ساختمان اداره کل زندانهای استان تهران با زور و تهدید اخراج کردند و مادر امیر قاضیانی که بیشتر از بقیه اصرار داشت که تا گرفتن پاسخ ساختمان را ترک نمی کند به شکل زننده ای با برخورد فیزیکی و بی احترامی از ساختمان بیرون کردند که واقعا صحنه دردناکی برای ما بود.”
همزمان از زندان گزارش می رسد زندانیان به اعتصاب غذای اعتراضی خود ادامه می دهند. در حال حاضر هویت ۱۶ تن از زندانیانی که در اعتصاب غذا به سر می برند توسط هرانا احراز شده است از جمله؛ سعید شیرزاد، ابراهیم فیروزی، سعید ماسوری، امیر قاضیانی، شاهین ذوقی تبار، ابولقاسم فولادوند، وحید صیاد نصیری، محمد امیرخیزی، محمدعلی (پیروز) منصوری، جعفر (شاهین) اقدامی، رضا اکبری منفرد، پیام شکیبا، مجید اسدی، حسن صادقی، محمدنظری و رضا شهابی.
در بین اعتصاب کنندگان محمدنظری و رضا شهابی رسیدگی به وضعیت حقوقی پرونده خود را نیز علاوه بر اعتراض به محیط بند جدید مطالبه می کنند.
گفته می شود تعداد اعتصاب کنندگان بیش از این افراد بوده که در چند مورد با درخواست سایر زندانیان به دلایلی از جمله مشکلات پزشکی به اعتصاب خود پایان داده اند. از جمله این زندانیان سعید پورحیدر است که اعتصاب خود را به دلیل مصرف داروی قلبی به روزه تغییر داده است.
همچنین روز گذشته حسن صادقی از زندانیان اعتصابی به دلیل مشکلات بینایی به بیمارستان فارابی تهران منتقل شده بود که علیرغم توصیه پزشکان تصمیم گرفت کماکان به اعتصاب غذای اعتراضی خود ادامه دهد.
در مورد وضعیت سلامتی زندانیان اعتصابی نیز خبر میرسد در روزهای اخیر جند تن از زندانیان از جمله رضا اکبری منفرد، ابولقاسم (جواد) فولادوند، جعفر اقدامی، شاهین ذوقی تبار، سعید شیرزاد و تعدادی دیگر راهی بهداری زندان شدند. مسئولان زندان تاکنون حاضر نشده اند نامه های رسمی زندانیان در خصوص اعلام اعتصاب غذا را از آنان دریافت و در سیستم اداری زندان ثبت کنند.
دکتر کریمی مسئول بهداری زندان رجایی شهر کرج به زندانیان اعتصابی گفته است رسیدگی زیاد و مستمری از این بهداری ساخته نیست چرا که اعتصاب این زندانیان در سیستم زندان ثبت نشده است که امکان چک آپ روزانه برای آنان فراهم باشد.
همچنین امیر قاضیانی از روز گذشته به اتهام شکستن تجهیزات نظارتی (دستگاههای شنود تعبیه شده در بند) به سلول های انفرادی منتقل شده است. آقای قاضیانی همچنین به دلیل بی احترامی روز گذشته به مادرش در ساختمان اداره کل سازمان زندانهای استان تهران معترض است.
یک منبع مطلع درباره دیگر تحولات روزهای اخیر در این سالن به گزارشگر هرانا گفت “زندانیان که مواد اصلی غذای خود را بصورت سالانه خریداری می کنند روز گذشته مقداری از مواد خوراکی خود را که به دلیل قطع برق فریزرها فاسد شده بود تحویل گرفتند.
نگهبانان مواد خوراکی از جمله گوشت های فاسد شده را به طرز تحقیرآمیزی به درون سالن انداختند ولی زندانیان از دست زدن به این مواد خودداری کردند، نتیجتا بوی بد فساد گوشت سالن را برداشته بود. این در حالی است که از سرنوشت صدها کیلو برنج خام زندانیان که با بودجه شخصی تهیه کرده بودند نیز خبری نیست.”
روز جاری نیز به زندانیان اطلاع داده شد کارتهای بانکی قبلی آنان که امکان خرید از فروشگاههای درون زندان را برای آنان فراهم میکرد با تمام موجودی که دارد مسدود شده و کارتهای جدیدی برای آنان صادر شده است بدون اینکه موجودی کارتهای قبلی به کارتهای جدید منتقل شود.
لازم به یادآوری است روز دوشنبه مورخ ۸ مردادماه بعد از انتقال زندانیان سیاسی به هواخوری پس از تفتیش توام با ضرب و شتم زندانیان، بدون اجازه برداشتن شخصی ترین وسایل از جمله داروها، آنان را به سالن ۱۰ که از مدتها قبل تحت نظارت نیروهای امنیتی در حال ساخت بود منتقل کردند.
۱۰ نفر از معترضان به این انتقال به سلول انفرادی برده شدند اما ۴ تن از آنان پس از چند ساعت به سالن ۱۰ بازگشتند، و ۶ نفر دیگر از چمله حسن صادقی، سعید ماسوری، رضا اکبری منفرد، امیر قاضیانی، ابوالقاسم فولادوند و جعفر اقدامی برای چند هفته تا پیش از انتقال مجدد به سالن ۱۰ در سلول انفرادی ماندند.
تعداد اعتصاب کنندگان در مرحله اول تا ۲۲ زندانی گزارش شد با اینحال به دلایل مختلفی به خصوص وضعیت نامساعد جسمی بعضی از زندانیان، تعداد این افراد کاهش پیدا کرد.
یک منبع آگاه دیگر از آخرین وضعیت زندانیان این سالن که نخواست نامش فاش شود به گزارشگر هرانا توضیح داد “تنها یک عدد کولر که آن هم بواسطه خود زندانیان تامین شده در چنین بند بزرگ و پر جمعیتی کار می کند که عملا هیچ تاثیری در کاهش دمای گرم و خشک بند ندارد. زندان از داشتن تخت کافی محرومند و دسترسی به اب آشامیدنی تصفیه شده ندارند.“
این منبع در مورد وضعیت سلامتی این زندانیان توضیح داد “حال عمومی افرادی که از کهولت سن رنج می برند مناسب گزارش نمی شود. داروهای بعضی از زندانیان هنوز به آنان تحویل داده نشده و رسیدگی پزشکی به بیماران در کمترین حد وجود دارد.”
وی تاکید کرد “برخلاف آیین نامه سازمان زندانها و اصول شهروندی حتی جایی برای تعویض لباس که از دید دوربین های مداربسته سالن محفوظ بماند وجود ندارد. در واقع هیچ حریم شخصی برای آنان قابل تصور نیست.”
این منبع نزدیک به زندانیان سالن ۱۰ تاکید کرد برخی از وسایل زندانیان در سالن قبل جا مانده یا مورد تخریب قرار گرفته است از جمله یخچال، تلویزیون، کولر، ظروف غذا و دستگاه تصفیه آب که نبود آن مشکلات زندانیان را چند برابر کرده است.
از دیگر مشکلات اخیر این زندانیان علاوه بر عدم اجازه تماس تلفنی با خانواده و وکیل محدودیت در ملاقات ها است. بخصوص زندانیانی که همسران یا اعضای خانواده دیگری در زندان اوین دارند و پیشتر بصورت منظم از امکان ملاقات بین زندانیان برخوردار بودند از این امکان محروم شده اند.
گفته می شود محمد مردانی، رئیس این زندان نقش اصلی در جابه جایی و اعمال فشار بر زندانیان سیاسی-امنیتی این زندان را بر عهده داشته، هر چند مدعی شده این عمل به دستور مقامات قضایی صورت گرفته است.
با اینحال در پی مراجعه نمایندگان دادستان برای بررسی موضوع وی مدعی شد چنین دستوری از سوی نهاد قضایی صادر نشده و حتی دستور انتقال ۲۰ روزه افراد به سلول انفرادی تنها با تصمیم محمد مردانی و بدون اطلاع شورای انضباطی زندان یا مسئولان دادستانی گرفته شده است.
سالن ۱۰ زندان رجایی شهر کرج (اندرزگاه ۴) بعنوان محل جدید نگهداری زندانیان سیاسی-امینی در زندان رجایی شهر کرج پیش تر محل نگهداری جمعی از زندانیان اهل سنت بود که سال گذشته بصورت دسته جمعی در این زندان اعدام شدند.
پس از اعدام این زندانیان و متروک ماندن این سالن با دستور و نظارت نهادهای امنیتی این محل مورد بازسازی و توسعه از منظر امنیتی قرار گرفت.
تغییر ساختار این سالن با جوش دادن درب ها، اضافه کردن دوربین های مداربسته به هر اتاق و حتی حمام ها و سرویس های بهداشتی و احتمالا در نظر گرفتن موارد دیگری از محدودسازی و مانیتور کردن تا ماه گذشته به طول انجامید.
گفته میشود حدود ۴۰ دوربین مدار بسته و احتمالا تعداد زیادی دستگاههای شنود در این محل تعبیه شده است. همچنین تمام منافذ این بند مانند پنجره ها جوشکاری و پوشانده شده اند.
بند مورد اشاره فاقد امکان تهویه هوا است و به دلیل عدم اجازه انتقال دستگاههای تصفیه آبی که زندانیان با هزینه خود تهیه کرده بودند زندانیان از دسترسی به آب آشامیدنی سالم محروم شده اند.
به زندانیان معترض گفته شده است این انتقال کم سابقه به دستور ریاست سازمان زندانهای کشور و به هدف جلوگیری از انتشار اخبار و گزارشات از این محل صورت گرفته است.
لازم به ذکر است زندانیان منتقل شده که ۵۳ نفر تخمین زده میشوند عمدتا از زندانیان شهرهای دیگر کشور هستند که بصورت تبعید به زندان رجایی شهر کرج که اساسا در تعریف سازمان زندانها متعلق به زندانیان خشن است منتقل شده اند. این زندانیان فارغ از اصل مسئله حبس، بعنوان تبعیدی رنجی مضاعف متحمل می شوند و اکنون نیز با انتقال به بندی امنیتی به مشکلات آنان اضافه می گردد. زندانیان سیاسی معترض معتقد هستند پس از محکومیت، تفاوتی بین آنان و سایر زندانیان وجود ندارد و لازم است حسب قوانین سازمان زندانها با همه به یک شکل برخورد شود.