کارفرمایان بدون توجه به زیان های جانی و مالی این حوادث به دلیل اینکه مبادا هزینه ایمنی محیط کار بر آنها تحمیل نشود نسبت به این موضوع مهم بی توجهی نشان می دهند و دولت ها در تمامی این سال ها، موضوع مربوط به ایمنی را در حد شعار مورد توجه قرار داده اند
درپی وقوع انفجار در معدن زغال سنگ زمستان یورت شمال غربی، شماری از کارگران این واحد معدنی بر اثر ریزش تونل معدن گرفتار شدند که درحال حاضر عملیات امداد برای نجات آنها ادامه دارد.
رمضان بهرامی، رئیس خانه صنعت و معدن استان گلستان، در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی تسنیم ، در رابطه آخرین اخبار مصدومان معدن ذغال سنگ آزادشهر، اظهارداشت:” این حادثه تاکنون ٦٩ مصدوم داشته و لحظات گذشته ٢١ جنازه از معدن خارج شده است.”
ایلنا قبلا گزارش داد که، درپی وقوع انفجار در معدن زغال سنگ زمستان یورت شمال غربی، شماری از کارگران این واحد معدنی براثر ریزش تونل معدن گرفتار شدند که در حال حاضر عملیات امداد برای نجات آنها ادامه دارد.حمیدرضا منتظری در گفتگو با ایلنا، اظهار داشت:” ۲۶ نفر هماکنون مفقود و ۴۰ نفر مصدوم هستند و هیچ کارگری جان خود را از دست نداده است.” احمدی مدیر کل جمعیت هلال احمر، با بیان اینکه 26 نفر از کارگران هماکنون در درون این معدن حبس هستند، گفت:” گازهای منوکسید کربن متصاعد شده از زغال سنگ عملیات امداد رسانی را دشوار کرده است اما پیشرفت خوبی برای تخلیه این گازها انجام شده و هماکنون دستگاههای اکسیژنرسان در محل نصب شدهاند.”در عین حال عارف (رئیس خانه معدن ایران) میگوید، همه ۵۰ کارگر معدن زغال سنگ زمستان یورت آزادشهر در عمق ۱۸۰۰ متری حبس شدهاند.
حسن صادقلو، اسناندار گلستان درباره آخرین وضعیت امداد رسانی به معدنچیان محبوس شده در معدن ذغالسنگ زمستان یورت به ایلنا گفت:” ۳۲ کارگر در عمق ۱۲۰۰ متری تونل معدن آزادشهر محبوس شده اند که از مردم می خواهم برای نجات این کارگران دعا کنند.”
در اظهارات بالا تناقض در تعداد کارگرانی که در داخل معدن گرفتار شده اند کاملا مشهود است. منتظری اعلام می دارد 26 نفر مفقود هستند، رئیس خانه معدن ایران از گرفتاری 50 کارگر خبر می دهد و استاندار گلستان از مردم می خواهد برای نجات 32 کارگر گرفتار، دعا کنند.
مازندارانی،مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان گلستان درج برخی اخبار مبنی بر نبود گازسنج در معدن را تکذیب کرد. مازندرانی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در واکنش به انتشار برخی اخبار به نقل از یکی از معدنچیان معدن ذغال سنگ زمستان یورت مبنی بر اینکه در محل این معدن هیچ گازسنجی وجود نداشته و کارگران چندین بار این مسئله را متذکر شده بودند، گفت: این معدن دارای دستگاه گازسنج دیجیتالی بوده و به طور مرتب میزان گاز مجاز در معدن توسط مسئول ایمنی قبل از ورود کارگران کنترل شده و اخباری از این دست که این معدن فاقد دستگاه گازسنج بوده، کذب محض است.
حمیدرضا منتظری (معاونت بحران استانداری گلستان ) در ارتباط با آخرین جزییات عملیات امداد و نجات محبوس شدگان معدن یورت غربی گفت:” تا این لحظه (ساعت 17:50 عصر) هیچ موفقیتی در عملیات حاصل نشده.”وی افزود: “هنوز دسترسی به محبوس شدگان امکان پذیر نیست.”
به گزارش مهر، صادق علی مقدم مدیرکل مدیریت بحران استانداری گلستان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد:” انفجار صبح چهارشنبه در معدن زمستان یورت آزادشهر شدید بوده. معدنچیان همچنان در معدن محبوس هستند.”وی افزود:” در این حادثه تمام تجهیزات و امکانات معدن زمستان یورت ازکارافتاده و مجبور شدیم تجهیزات را از معادن دیگر فراهم کنیم.” مقدم اضافه کرد: “هماکنون وضعیت معدن نامعلوم است و باوجود گاز در معدن هرلحظه امکان انفجار بعدی وجود دارد.” وی بیان کرد:” در ساعت اولیه هیچیک از مسئولان معدن در محل حادثه حضور نداشتند و آمار متفاوتی از تعداد معدنچیان ارائه میشد.”
معدن زمستانه یورت در فاصله ۹۰ کیلومتری شهرستان آزادشهر قرار دارد و حدود ۵۰۰ کارگر در این معدن کار می کنند.
حوادث کاری در ایران هر ساله جان چند هزار نفر را می گیرد که اکثریت جان باختگان را زحمت کش ترین افراد جامعه تشکیل می دهد. با اینکه پوشش خبری این حادثه در داخل و خارج از کشور وسیع بوده است اما موضوع مهم این است که معمولا بعد از این گونه حوادث، ریشه یابی برای جلوگیری از وقایع مشابه به عمد به فراموشی سپرده می شود. ایمنی محل کار در طول سالیان گذشته همیشه محل مناقشه بین کارگران، کارفرمایان و دولت بوده است. کارفرمایان بدون توجه به زیان های جانی و مالی این حوادث به دلیل اینکه مبادا هزینه ایمنی محیط کار بر آنها تحمیل نشود نسبت به این موضوع مهم بی توجهی نشان می دهند و دولت ها در تمامی این سال ها، موضوع مربوط به ایمنی را در حد شعار مورد توجه قرار داده اند و عملا هیچگونه فشاری را به کارفرمایان وارد نمی کند. حادثه معدن یورت، زنگ خطر فضای ناامن کاری برای کارگران را بار دیگر به صدا درآورد. فعالین کارگری و حامیان آنها می توانند با ایجاد کمپین های گوناگون، فشار برای توجه به مقوله ایمنی در محیط کار را، به مسئولین کارگری و کارفرمایان تحمیل کنند.