پروژه شهرکسازی یهودیان در بیتالمقدس شرقی که از ماه دسامبر متوقف شده بود، همزمان با آغاز ریاستجمهوری «دونالد ترامپ» از سر گرفته میشود. به گزارش دويچهوله، ادارات دولتی اسرائیل چراغ سبز ساخت مجدد شهرکهای یهودینشین در بیتالمقدس شرقی (شرق اورشلیم) را نشان دادند. بنا بر اين دستور، مجوز ساخت ۵۶۶ واحد مسکونی در این منطقه صادر شده است. پروژه شهرکسازی یهودیان در بیتالمقدس شرقی از ماه دسامبر و پس از مخالفتهای «باراک اوباما» رئیسجمهوری پیشین آمریکا و نیز کشورهای اروپایی متوقف شده بود. اما ظاهرا آغاز ریاستجمهوری دونالد ترامپ این اطمینان را به اسرائیل داده که میتواند این پروژه را از سر بگیرد. معاون شهردار بیتالمقدس همچنین از طرحهایی برای ساخت حدود ۱۱ هزار خانه دیگر در بیتالمقدس شرقی خبر داد؛ اما به اینکه این ساختوسازها چه زمانی به مرحله اجرا درخواهد آمد، اشارهای نکرد. برای اولینبار در تاریخ مناسبات آمریکا و اسرائیل، در دسامبر ۲۰۱۶ آمریکا از وتوی قطعنامهای علیه اسرائیل در شورای امنیت خودداری کرد و به آن رأی ممتنع داد. این اقدام اوباما خشم «بنيامين نتانیاهو» نخستوزير اسرائيل را برانگیخت. بر اساس این قطعنامه اسرائیل موظف شد فورا شهرکسازی در بیتالمقدس شرقی را متوقف کند. این اولین قطعنامه شورای امنیت علیه شهرکسازی اسرائیل از سال ۱۹۷۹ است. آمریکا و اروپا از این شهرکسازیها انتقاد کردهاند اما این قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در محکومیت شهرکسازیها در حدود چهار دهه گذشته بیسابقه بوده است. پروژه ساخت شهرکهای یهودینشین در شرق بیتالمقدس در محدوده سرزمینهایی صورت میگیرد که در جریان جنگ ششروزه ۱۹۶۷ از سوی اسرائیل اشغال شدند. در جریان این جنگ اسرائيل بخشهایی از کرانه غربی رود اردن و نیز بلندیهای جولان را ضمیمه خاك خود اعلام کرد. شبهجزیره سینا متعلق به مصر نیز آن زمان از سوی اسرائیل اشغال اما در قرارداد صلح سال ۱۹۸۲ با مصر، به این کشور بازگردانده شد.
نشست ویژه در اسرائیل
در همين حال، رسانههای اسرائیل روز گذشته گزارش دادهاند نهادهای امنیتی و نظامی این کشور ارزیابیهای خود را درباره رخدادهای پس از اقدام احتمالی آمریکا در انتقال سفارت آن کشور از تلآویو به بیتالمقدس، به اطلاع نخستوزیر اسرائیل رساندهاند. به نوشته هاآرتص، همزمان، نتانیاهو نشست ویژهای در روزهای گذشته با شرکت وزیران دفاع، امنیت داخلی و فرماندهان ارتش، پلیس و سازمان امنیت داخلی در آستانه عملیشدن وعده دونالد ترامپ برای انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم برگزار کرده است. دونالد ترامپ در کارزار انتخاباتیاش تأکید كرد «اورشلیم، پایتخت جاودان قوم یهود است و هرگز نباید تقسیم شود» و وعده داده بود سفارت آمریکا در اسرائیل را از تلآویو به اورشلیم منتقل کند. صائب عریقات مقام بلندپایه سازمان آزادیبخش فلسطین در روزهای گذشته گفته بود: «انتقال سفارت آمریکا، به یک فاجعه منجر میشود و مسلمانان منطقه نیز به آن واکنش نشان خواهند داد». اما «نیر برکات» شهردار بيتالمقدس کارزاری را برای عملیشدن زودتر این وعده آغاز کرده است. همزمان، رسانههای اسرائیل گزارش دادهاند ترامپ به نتانیاهو پیام داده که از طرحهای «انضمام» شهرک معله ادومیم در کرانه باختری به خاک اسرائیل خودداری کند.
گردهمایی سران احزاب راست پوپولیست اروپا
برای نخستین بار گروههای راست پوپولیست آلمان، ایتالیا، فرانسه و هلند یک «کنفرانس» رسمی برگزار کردند. به گفته «مارین لوپن»، رهبر حزب راستگرای «جبهه ملی» فرانسه، برگزيت و پیروزی «دونالد ترامپ» زمینهساز تولد «جهانی نو» هستند. نخستین سخنران این نشست مارین لوپن بود. او ضمن تکرار بخشی از حملههای لفظی همیشگیاش به سیاستمداران اروپایی، بار دیگر «آنگلا مرکل»، صدراعظم آلمان را به دلیل پذیرش پناهجویان سرزنش کرد. او وعده داد اروپا بهزودی شاهد فعلوانفعالات تازهای خواهد بود. لوپن اظهار كرد: «ما در حال تجربه پایان یک جهان و تولد جهانی نو هستیم». پس از لوپن، «فراوکه پِتری»، رهبر حزب راست پوپولیست «آلترناتیو برای آلمان» و خیرت ویلدرز، رهبر «حزب آزادی» هلند سخنرانی کردند. پتری نیز ضمن حمله به دولتهای اروپایی اظهار کرد اروپا را باید از نو تعریف کرد و شکل داد. پتری خواهان «هویت ملی» و «روح اروپایی» برای اروپاییان است و برای جدایی آلمان از اتحادیه اروپا تلاش میکند. در همین حال، نشست سران احزاب راست پوپولیست اروپایی با اعتراض شماری از ساکنان کوبلنتس روبهرو شد. در طول روز هزاران نفر در تظاهراتی که از سوی گروهی متشکل از فعالان سندیکایی، سیاسی و دینی برگزار شده بود، شرکت کردند.