
Fatima Shbair/AP
یک بنیاد خصوصی آمریکایی برنامهای را برای کمکرسانی به نوار غزه آغاز میکند. بهرغم انتقادهای نهادهای امدادرسانی و سازمان ملل متحد از این برنامهٔ خصوصیسازی، دولت ترامپ از آنها خواسته است با این بنیاد همکاری کنند.
نیما حیدری – برای اندیشهٔ نو
جمعه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۴
اندیشهٔ نو: اکنون نزدیک به سه ماه است که اسرائيل نوار غزه را در محاصرهٔ کامل قرار داده و مانع ورود هر نوع کمک انساندوستانه، از جمله غذا و دارو، به این منطقه شده است. توجیه مقامهای اسرائیلی این است که این کمکها به دست حماس میرسد، نه مردم غزه.
تلاش انساندوستان جهان برای رساندن مواد و مصالح مورد نیاز فلسطینیها نیز تا کنون با مقابلهٔ اسرائیل روبهرو شده است. در خبرها بود که کشتی Conscience، که از کشتیهای کمکرسانی بینالمللی است، اندکی پس از نیمهشب جمعه ۱۲ اردیبهشت به وقت مالت، در آبهای بینالمللی نزدیک کشور مالت مورد حملهٔ مستقیم پهپادی قرار گرفت.
برنامهٔ جهانی غذا، وابسته به سازمان ملل متحد، نیز اعلام کرد که ذخایر غذاییاش در سرزمینهای فلسطینی به پایان رسیده است. این نهاد روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت هشدار داد که حدود ۴۷۰هزار نفر در نوار غزه در معرض خطر مرگ بر اثر گرسنگی قرار دارند.
اسرائیل پیشنهاد داده بود که حاضر به کمکرسانی غذایی و دارویی به فلسطینیهاست، به شرط آنکه پس از تحویل گرفتن کمکها از غزه خارج شوند. به نوشتهٔ معاریو، «نتانیاهو برای نخستین بار، ضمن اشاره به طرح توزیع کمکهای انساندوستانه در غزه، گفت که دریافت این کمکها مشروط به بازنگشتن ساکنان غزه به مکانهایی است که از آنجا برای دریافت کمک آمدهاند. منظور این است: فلسطینیان در آن مکانهایی که از آنجا آمدهاند با اعضای حماس در هم آمیختهاند.»
حالا آمریکاییها پیشنهاد دادهاند که کار کمکرسانی را به شرکتهای خصوصی واگذار کنند!
به گزارش دویچه وله، هفتهٔ گذشته وزارت امور خارجی آمریکا از تأسیس یک بنیاد خصوصی خبر داد که هدایت توزیع کمکها در نوار غزه را بر عهده خواهد گرفت و کارش را تا پیش از پایان ماه مه آغاز خواهد کرد.
این بنیاد، که «بنیاد بشردوستانه غزه» نام دارد، روز چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت اعلام کرد که اسرائیل با افزایش تعداد «نقاط توزیع امن» برای ساکنان نوار غزه موافقت کرده است. این بنیاد همچنین از اسرائیل خواست که برای فلسطینیهایی که نمیتوانند به نقاط توزیع در شمال نوار غزه دسترسی پیدا کنند «راهحلی» پیدا کند.
بهرغم انتقادهای نهادهای بینالمللی، دولت دونالد ترامپ از سازمان ملل متحد و نهادهای کمکرسانی خواسته است که با «بنیاد بشردوستانه غزه» همکاری کنند.
به نوشتهٔ دویچه وله، یونیسف، صندوق کمک به کودکان وابسته به سازمان ملل متحد، برنامهٔ این بنیاد را خطرناک ارزیابی کرده است. سخنگوی یونیسف گفته است: «اگر آنگونه که اعلام شده است اقلام کمکی فقط به مراکز توزیع تعیینشده ارسال شود، غیرنظامیان باید برای رسیدن به این مراکز از میان آتش مناطق جنگی عبور کنند.»
به گزارش خبرگزاری رویترز از قول یک منبع آگاه، دو شرکت امنیتی آمریکایی یوجی سولوشنز (UG Solutions) و شرکت تدارکات و برنامهریزی سیف ریچ سولوشنز (Safe Reach Solutions) در فعالیتهای این بنیاد مشارکت دارند.
یوجی سولوشنز یک شرکت خدمات امنیتی است که در سال ۲۰۲۳ تأسیس شده و دفتر مرکزی آن در دیویدسون، در ایالت کارولینای شمالی آمریکاست. این شرکت پیش از این نیز، در مدت کوتاه آتشبس بین حماس و اسرائیل، عهدهدار تأمین نگهبان مسلح برای ایستهای بازرسی در غزه بود. آگهی این شرکت نشان میدهد که نظامیان سابق را با نرخ روزانه ۱۱۰۰ دلار با پیشپرداخت دههزار دلار استخدام میکرده است.
به نوشتهٔ رویترز، سیف ریچ سولوشنز نیز یک شرکت آمریکایی دیگر است که در حوزهٔ تدارکات و برنامهریزی و حملونقل کار میکند. این شرکت در واقع پیمانکار یوجی سولوشنز در غزه خواهد بود.
طبق اطلاعات مندرج در وبسایت بنیاد پیشگفته، چند نفر از کسانی که پیش از این در ردههای مدیریتی در سازمان ملل متحد فعالیت داشتهاند و نیز امدادگران و نظامیان سابق جزو مدیران و گردانندگان این بنیادند.