
عکس: دیلی صباح
وزیر امور خارجی آمریکا: «در نهایت، تصمیمگیری با یک نفر است و آن هم رهبر ایران است. ما امیدواریم که او راه صلح و رفاه را بهجای راهی مخرب انتخاب کند.»
اگر تا ۱۸ اکتبر (۱۶ مهر) راهحل و توافقی در مورد برنامهٔ هستهیی ایران به دست نیاید، کشورهای اروپایی ممکن است مکانیسم ماشه را به کار اندازند و- علاوه بر تحریمهای آمریکا- تحریمهای بینالمللی نیز بازگردد.
اندیشهٔ نو: مقامات جمهوری اسلامی ایران امروز جمعه ۲۶ اردیبهشت برای دیدار و گفتوگو با نمایندگان بریتانیا و فرانسه و آلمان در ترکیه بودند.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، مجید تخت روانچی و کاظم غریبآبادی، معاونان وزیر امور خارجهٔ ایران، نمایندگان ایران در این نشست با همتایان اروپاییشان بودند. مذاکرات در محل کنسولگری ایران در استانبول و با تمرکز بر برنامهٔ هستهیی تهران صورت گرفت.
این دیدار پس از آن برگزار شد که مذاکرات برنامهریزیشدهٔ قبلی در رم در روز ۲۲ اردیبهشت بهدلیل به تعویق افتادن مذاکرات آمریکا و ایران لغو شد.
با نزدیک شدن به ضربالاجل ماه اکتبر، اروپاییها به کار انداختن «مکانیسم ماشه» را بررسی می کنند
جمهوری اسلامی ایران نگران آن است که کشورهای اروپایی «مکانیسم ماشه» را فعال کنند. در آن صورت، تحریمهای سازمان ملل متحد که بر اساس توافق برجام در سال ۱۳۹۴ برداشته شده بود، دوباره اعمال خواهد شد. اگر تا ۱۸ اکتبر (۱۶ مهر) راهحل و توافقی در مورد برنامهٔ هستهیی ایران به دست نیاید، کشورهای اروپایی ممکن است مکانیسم ماشه را به کار اندازند و- علاوه بر تحریمهای آمریکا- تحریمهای بینالمللی نیز بازگردد.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجهٔ ایران، در یادداشتی که ۲۱ اردیبهشت در روزنامهٔ فرانسوی لوپوئت منتشر شد از کشورهای اروپایی خواست که در مذاکرات هستهیی با ایران شرکت کنند تا از این طریق بتوان از به کار افتادن مکانیسم ماشه و بازگشت تحریمهای بینالمللی جلوگیری کرد.
غریبآبادی نیز در یادداشتی در ایکس دربارهٔ مذاکرات امروز نوشت: «ما به تبادلنظر و بحث در مورد آخرین وضعیت وضعیت مذاکرات غیرمستقیم هستهیی [با آمریکا] و لغو تحریمها پرداختیم. ایران و سه کشور اروپایی مصمم به حفظ و استفادهٔ بهینه از دیپلماسیاند. در صورت لزوم، دوباره برای ادامهٔ گفتوگوها دیدار خواهیم کرد.»
نمایندهٔ بریتانیا نیز پس از این جلسه گفت: «با دیپلماتهای ایرانی توافق کردیم که دوباره گفتوگو کنیم.»
رسانههای ترکیه همچنین اعلام کردند که اولاف اسکوگ، معاون دبیرکل اتحادیه اروپا در امور سیاسی، نیز با هیئت ایرانی حاضر در استانبول دیدار و گفتوگو کرده است.
لحظههای حساس در مذاکرات هستهیی با آمریکا
مارکو روبیو، وزیر امور خارجی آمریکا، گفته است که کشورش برای دستیابی به توافق هستهیی با ایران دورهٔ حساسی را پشت سر میگذارد. روبیو در سفر به آنتالیا برای شرکت در نشست غیررسمی وزیران امور خارجی کشورهای عضو ناتو به فاکس نیوز گفت: «ترامپ امیدوار است که ایران پیشنهاد [آمریکا] را در نظر بگیرد، زیرا این پیشنهاد برای همیشه روی میز نخواهد بود.»
عباس عراقچی در ایکس نوشت: «ایران هیچ پیشنهادی از آمریکا، چه مستقیم و چه غیرمستقیم، دریافت نکرده و پیامهایی که ما و جهان دریافت میکنیم گیجکننده و متناقض است. اما موضع ما قاطع و صریح است: به حقوق ما احترام بگذارید و تحریمها را پایان دهید؛ در این صورت، به توافق میرسیم.»
روبیو تأکید کرد که ترامپ بارها گفته است که ایران نباید سلاح هستهیی داشته باشد و ترامپ با آغاز مذاکرات هستهیی فرصتی در اختیار جمهوری اسلامی ایران گذاشته است. او گفت: «در نهایت، تصمیمگیری با یک نفر است و آن هم رهبر ایران است. ما امیدواریم که او راه صلح و رفاه را بهجای راهی مخرب انتخاب کند.»
عراقچی در همان یادداشت در ایکس افزود: «روشن میگویم: هیچ سناریویی وجود ندارد که در آن ایران از حق خودش برای غنیسازی برای مقاصد صلحآمیز که با دشواری محقق شده است چشمپوشی کند، حقی که همهٔ امضاکنندگان NPT [معاهدهٔ منع اشاعهٔ تسلیحات اتمی] از آن برخوردارند.»