
عبدالله اوجالان و همرزمانش (۲۰۱۴) (AP/IHA)
نیما حیدری
اندیشهٔنو: پایگاه خبری «میدل ایست آی» امروز ۱۹ اردیبهشت گزارش داد که حزب کارگران کردستان (پکک) در این هفته احتمالاً انحلال رسمیاش و مبارزهاش با دولت ترکیه را اعلام خواهد کرد.
عبدالله اوجالان، رهبر پکک، اسفند گذشته کنار گذاشتن سلاح و انحلال این حزب را خواستار شده بود. این حزب که چهل سال پیش تأسیس شد دوازدهمین کنگرهاش را بهدعوت عبدالله اوجالان در روزهای ۱۵ تا ۱۷ اردیبهشت در کوهستانهای اقلیم کردستان، هممرز با ترکیه و ایران، در دو منطقه برگزار کرد. در این کنگره در دو منطقهٔ جداگانه نمایندگان شاخههای گوناگون حزب شرکت داشتند.
گمانهزنی میشود که یکی از تصمیمهای این کنگره دست برداشتن از مبارزهٔ مسلحانه، انحلال رسمی پکک، و انتقال مبارزه به عرصهٔ سیاسی باشد.
اوجالان، رهبر زندانی پکک، در نامهای که در فوریهٔ امسال (اسفند ۱۴۰۳) از زندان منتشر کرد اعلام کرد که پکک پس از چهل سال مبارزه با دولتهای ترکیه به هدفهای اولیهاش دست یافته و اکنون زمان آن رسیده است که مبارزه برای حقوق کردها از میدان نبرد مسلحانه به عرصهٔ سیاسی منتقل شود. همان زمان، کمیتهٔ اجرای حزب کارگران کردستان اعلام کرد که «با این فراخوان اوجالان، روندی تاریخی در کردستان و خاورمیانه آغاز شده است.» کمیتهٔ اجرایی تصمیم به انحلال حزب را به برگزاری کنگره موکول کرده بود.
به گزارش پایگاه خبری فرات، کمیسیون برگزارکنندهٔ کنگره امروز جمعه ۱۹ اردیبهشت بیانیهای منتشر کرد که در آن آمده است:
«دوازدهمین کنگرهٔ پکک در روزهای ۵-۷ مه در مناطق حفاظتی مدیا با موفقیت برگزار شد. این کنگره با مشارکت اعضای نماینده از همهٔ عرصههای کار و فعالیت، در دو منطقهٔ جداگانه بهصورت موازی برگزار شد.
«دوازدهمین کنگرهٔ پکک بر اساس فراخوان رهبر عبدالله اوجالان گرد هم آمد. در این کنگره ابتدا به رهبر آپو ادای احترام شد و سپس رهنمود و پیشنهادات رهبر عبدالله اوجالان برای کنگره قرائت و ارزیابی شد. در همین چارچوب، کنگره بر اساس فراخوان رهبر آپو مرتبط با امور پکک تصمیمهای تاریخی مهمی گرفت.
«نتایج کنگره و اطلاعات و اسناد بیشتر دربارهٔ تصمیمهای گرفته شده پس از اینکه نتایج بهدست آمده از دو منطقه یکی شود، در زمانی بسیار کوتاه، به اطلاع افکار عمومی رسانده خواهد شد.»
حزب برابری و دمکراسی خلقها (DEM Parti)، از حزبهای سیاسی ترکیه، نیز در اطلاعیهای که امروز منتشر کرد، برگزاری کنگرهٔ دوازهم پکک را «مرحلهای تاریخی، صبحدم جدید صلح و خواهری-برادری» خواند و نوشت:
«با تصمیمهای گرفتهشده در کنگرهٔ تاریخی پکک، گامی دیگر به افق صلح پس از درگیریهای پنجاه ساله نزدیکتر میشویم. این گام همانا شکوفا شدن مجدد صلح و سیاست دموکراتیک است که سرزمین کهن ما صد سال است حسرت آن را دارد.»
در این بیانیه همچنین آمده است: «اکنون زمان آن فرا رسیده است که ارادهٔ همزیستی و برابری را بر هر امری اولویت دهیم. اکنون زمان آن رسیده است که برای جامعهای دموکراتیک، سیاستی آزاد، ایمان به حقوق جهانی، و دموکراتیک شدن کار کنیم و در این راستا گام برداریم. […] مسئولیت موفقیت این روند به عهدهٔ سازمانهای سیاسی، سازمانهای جامعهٔ مدنی، و همهٔ ۸۵میلیون شهروند [ترکیه] است تا از صلح صیانت کنیم، آن را بسازیم، و از اکنون آیندهٔ کشور را تضمین کنیم. ما میخواهیم که صلح در ترکیه به امیدی برای خاورمیانه و جهان مبدل شود.»
جمعه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۴