
(250429) -- WASHINGTON, April 29, 2025 (Xinhua) -- U.S. President Donald Trump walks toward the press before boarding Marine One on the South Lawn of the White House in Washington, D.C., the United States, on April 29, 2025. The Trump administration has discharged a group of scientists and researchers working on the federal government's evaluation of the impact of climate change, citing the need to re-evaluate its approach to the project, reported The Wall Street Journal on Tuesday. (Xinhua/Hu Yousong)
از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در ژانویه، خاورمیانه شاهد تشدید درگیریها و افزایش رنج غیرنظامیان تحت دخالت ایالات متحده بوده است.
تحلیلگران منطقهای میگویند که بیتوجهی دولت ایالات متحده به حاکمیت و حقوق بشر در خاورمیانه نه تنها زندگی مردم محلی را به خطر انداخته، بلکه هنجارهای بینالمللی را نیز تضعیف کرده و به “بخشی از مشکل تبدیل شده است، نه بخشی از راه حل”.
مسئله فلسطین همیشه در قلب مسئله خاورمیانه بوده است. ترامپ پس از روی کار آمدن، ایده پاکسازی جمعیت غیرنظامی غزه و به دست گرفتن کنترل این منطقه را مطرح کرد.
آمنه عنان، یک زن جوان فلسطینی اهل شهر غزه، گفت: “اظهارات ترامپ کاملاً اشتباه است زیرا ما نمیخواهیم از خانهها و سرزمین خود نقل مکان کنیم.”
عنان به خبرگزاری شینهوا گفت: “ما با چنین سیاستی مخالفیم. تنها چیزی که ما نیاز داریم این است که در سرزمین خود در ثبات زندگی کنیم و حقوق خود و همچنین همه مردم جهان را به دست آوریم.”
عصمت منصور، تحلیلگر سیاسی ساکن رامالله در کرانه باختری، گفت: اظهارات ترامپ در مورد غزه منعکسکننده «یک ذهنیت استعماری» است.
او گفت: «رئیسجمهور ترامپ غزه را سرزمینی که ساکنان آن دارای حقوق مشروع هستند، نمیبیند. بلکه او با منطق یک پیمانکار به آن نزدیک میشود که فقط زمین، مشاغل، پروژهها و سرمایهگذاریها را میبیند و حضور بیش از ۲ میلیون نفر را که از بلای محاصره و جنگ مداوم رنج میبرند، نادیده میگیرد.»
پس از آنکه ارتش اسرائیل در ۱۸ مارس بمباران غزه را از سر گرفت، ترامپ از از سرگیری کشتارها ابراز حمایت کرد.
نیمرود گورن، رئیس موسسه اسرائیلی سیاستهای خارجی منطقهای، گفت: سیاستهای ایالات متحده در خاورمیانه نشاندهنده عدم تعهد به پایان دادن به جنگ یا پیشبرد راهحل دو کشور است.
عزت سعد، مدیر شورای امور خارجه مصر، گفت: «ترامپ به این واقعیت که او رهبری یک کشور بزرگ، یک عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد را بر عهده دارد، احترام نمیگذارد، شورایی که قرار است صلح و امنیت بینالمللی را حفظ کند.»
سعد گفت اظهارات غیرمسئولانه ترامپ در مورد مسئله فلسطین منجر به وخامت قابل توجه ثبات منطقهای شده است و خاطرنشان کرد که ایالات متحده به بخشی از مشکل تبدیل شده است، نه بخشی از راه حل.
وی افزود، ایالات متحده در دولت ترامپ تمام اعتبار خود را از دست داده است.
ترامپ از زمان روی کار آمدن برای دومین دوره، با تشدید تحریمهای اقتصادی و تهدید به حمله نظامی، “فشار حداکثری” را بر ایران اعمال کرده است تا ایران را مجبور به پذیرش توافق هستهای با ایالات متحده کند.
در یمن، ایالات متحده حملات هوایی گستردهای را علیه حوثیها آغاز کرد. تا به امروز، ایالات متحده به هدف خود برای بازگرداندن “آزادی دریانوردی از طریق دریای سرخ” دست نیافته و در عوض دور جدیدی از رنجهای شدید را برای مردم یمن ایجاد کرده است.
منال قائد الوصابی، روزنامهنگار یمنی ساکن شهر بندری حدیده که بارها مورد حملات هوایی ایالات متحده قرار گرفته است، گفت: “ما با این فکر که ‘اینجا به بدی غزه نیست’ به خودمان دلداری میدهیم.”
استیون رایت، دانشیار روابط بینالملل در دانشگاه حمد بن خلیفه قطر، گفت که سیاستهای دولت ترامپ در مورد ایران، یمن و غزه همگی نگرانیهایی را برای کشورهای خلیج فارس ایجاد میکند.
اخیراً، رئیس جمهور آمریکا خواستار عبور «رایگان» کشتیهای نظامی و تجاری ایالات متحده از کانال سوئز شد.
ترامپ این پیشنهاد را به عنوان «کمک» مصر به تلاشهای ایالات متحده برای مبارزه با حملات حوثیها به کشتیرانی دریای سرخ، که به شدت بر درآمدهای کانال سوئز تأثیر گذاشته است، مطرح کرد.
مصطفی بکری، نماینده پارلمان مصر، به تلویزیون العربی الجدید گفت: «من نمیدانم رئیس جمهور ترامپ بر چه اساسی خواستار عبور آزادانه کشتیهای آمریکایی از کانال سوئز است.»
از نظر من، تنها یک دلیل وجود دارد – سیاست قلدری آمریکا و تلاش برای باجگیری از کشورهای مستقل. این یک عمل دزدی آشکار و تحمیل خراج به یک کشور مستقل و عضو سازمان ملل است.»
تحلیلگران همچنین از تهدیدهای اخیر دولت ترامپ برای الحاق سرزمینهای متعلق به کشورهای دیگر و اعمال تعرفههای جامع بر شرکای تجاری انتقاد کردند.
خیر دیبات، استاد دانشکده امور بینالملل دانشگاه قطر، گفت: ۱۰۰ روز اول ترامپ در کاخ سفید، قصد او برای براندازی نظم بینالمللی و تلاشهایش برای تحمیل سیاستهای خود بر اساس باجگیری سیاسی و اقتصادی بر همه کشورها را آشکار کرده است.
تونچ آکوچ، سردبیر پلتفرم رسانهای ترکیهای هریچی، با تکرار دیبات، گفت که ترامپ عملاً «حملهای همهجانبه» به نظم بینالمللی اعلام کرده است.
وی گفت: «ترامپ در طول دوران تصدی خود، تمایل آشکاری به نادیده گرفتن حقوق سایر کشورهای مستقل و نهادهای بینالمللی نشان داده و تنها منافع و دستاوردهای ایالات متحده را در اولویت قرار داده است.»
یکشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴