
بر اساس نتایج اولیه اعلام شده از سوی شورای ملی انتخابات، دانیل نوبوآ، رئیس جمهور فعلی اکوادور، در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری که روز یکشنبه برای یک دوره چهار ساله برگزار شد، دوباره انتخاب شد.
نوبوآ 37 ساله با شمارش 92.64 درصد آرا، 55.92 درصد آرا را به دست آورد، در حالی که رقیب او، لوئیزا گونزالس، چپگرا، 44.08 درصد آرا را به دست آورد.
پس از اطلاع از نتایج، نوبوآ در بیانیه ای از محل اقامت خود در استان غربی سانتا النا از حامیان تشکر کرد. وی گفت: این پیروزی تاریخی بوده است، پیروزی بیش از 10 امتیازی که در آن شکی نیست که برنده آن کیست.
نوبوآ افزود: «اکوادور در حال تغییر است، اکوادور قبلاً مسیر دیگری را انتخاب کرده است و این مسیر برای نسلهای آینده خواهد بود تا زندگی منصفانهتری (…) و با پیشرفت داشته باشند».
گونزالس رقیب چپ گرای نوبوآ، در یک سخنرانی در شمال پایتخت کیتو گفت که پیروزی نوبوآ در انتخابات را به رسمیت نمی شناسد.
او گفت: “ما نتایج ارائه شده توسط CNE را به رسمیت نمی شناسیم. ما می خواهیم بازشماری و باز شدن رای گیری ها را بخواهیم.”
نوبوآ که پیروزی خود را “تاریخی” توصیف کرد، تنها از نوامبر 2023 پس از پیروزی در انتخابات زودهنگام در قدرت بوده است.
او ریاستجمهوری خود را تا کنون از طریق سرکوب نظامی سخت علیه باندهای جنایتکار خشن در کشور تعریف کرده است که به خشنترین گروه در منطقه تبدیل شده است.
پیروزی نوبوآ به این معنی است که او مأموریت دارد به “جنگ” خود توصیف شده خود علیه باندهای جنایتکار مواد مخدر ادامه دهد، که شامل نظامی کردن خیابان ها و زندان های اکوادور و ساخت زندان های جدید با حداکثر امنیت است.
او اخیراً به بیبیسی گفت که میخواهد ارتشهای خارجی از مکانهایی مانند آمریکا و اروپا به مبارزه او علیه باندها در کشور بپیوندند.
او امیدوار است که قانون اساسی را تغییر دهد تا پایگاه های نظامی خارجی را دوباره در کشور، که تحت ریاست رافائل کورئا رئیس جمهور چپ گرای سابق، ممنوع شده بود، در کشور باز کند.
قتل در دوران تصدی نوبوآ اندکی کاهش یافته است، اما خشونت همچنان بسیار بالاست. ژانویه امسال، بیش از 780 نفر در این کشور به قتل رسیدند که آن را به یکی از خونینترین ماههای تاریخ اکوادور تبدیل کرد.
نظرسنجیهای قبل از انتخابات حاکی از آن بود که امنیت مهمترین دغدغه رای دهندگان است.
چالش نوبوآ در حال حاضر این است که اگر میخواهد از ناآرامی و نارضایتی جلوگیری کند، به کشور ثابت کند که نقشهاش کار میکند.این بدان معناست که او فشار خواهد آورد تا نشان دهد که جرم و جنایت خشونت آمیز و همچنین بیکاری در حال کاهش است.
رتبه نوبوآ در سال گذشته کاهش یافت، به ویژه پس از خشکسالی گسترده که باعث قطع شدید برق در سراسر کشور شد. او پیشنهاد کرده است که پول بیشتری در انرژی های تجدیدپذیر برای تنوع بخشیدن به عرضه انرژی کشور سرمایه گذاری شود که اکثریت آن در حال حاضر از انرژی آبی تامین می شود.
او همچنین تمایل به تقویت روابط با ایالات متحده و رئیس جمهور دونالد ترامپ را نشان داده است. او در ماه فوریه، تعرفههای ۲۷ درصدی بر واردات مکزیکی را اعلام کرد و فرمان ریاستجمهوری خود را که برای مهاجران غیرقانونی ونزوئلا در این کشور عفو صادر کرده بود، لغو کرد.
گونزالس پس از شکست خود، مقامات انتخاباتی را به پایمال کردن دموکراسی متهم کرد و خواستار بازشماری آرا شد.
انقلاب شهروندان (RC)، حزب رافائل کورئا، رئیس جمهور سابق چپگرا، روز دوشنبه در بیانیهای ادعاهای تقلب را تکرار کرد، اما اعضای با نفوذ حزب پیروزی نوبوآ را به رسمیت شناختند.
آکیلس آلوارز، شهردار بزرگترین شهر اکوادور، گوایاکیل، در X میگوید: «اگر مردم او را انتخاب کردند، ما باید به آن احترام بگذاریم. چه بخواهیم و چه نخواهیم، مردم به صورت دموکراتیک رأی دادند و ما باید صادق باشیم و آن را به رسمیت بشناسیم.»
ناظران بین المللی اتحادیه اروپا (EU) و سازمان کشورهای آمریکایی (OAS) بر این رای نظارت داشتند. آنها هنوز گزارش های خود را منتشر نکرده اند، اما روز دوشنبه OAS نسبت به نتایج رسمی ابراز اطمینان کرد.
اکوادور که زمانی یکی از امن ترین کشورهای آمریکای لاتین بود، بالاترین میزان قتل در منطقه را در سال 2024 ثبت کرد. جمعیت همچنین با یک بحران انرژی مواجه شد که منجر به خاموشی های برنامه ریزی شده تا 14 ساعت، کاهش تولید ناخالص داخلی و افزایش سطح فقر شد – اما رئیس فعلی پیروز شد.
نوبوآ تا سال 2029 در قدرت خواهد بود، زیرا 17 ماه فعلی او در قدرت برای تکمیل دوره ریاست جمهوری سابق گیلرمو لاسو بود که کنگره را منحل کرد و برای جلوگیری از استیضاح کنار رفت.
در انتخابات زودهنگام 2023، نوبوآ نیز در دور دوم گونزالس را شکست داد اما با اختلاف بسیار کمتر: 51.83 درصد به 48.17 درصد. رای دادن در اکوادور اجباری است و طبق اعلام شورای ملی انتخابات، 83.76 درصد از واجدین شرایط در این انتخابات شرکت کردند.
کمتر از 24 ساعت قبل از باز شدن رای گیری ها، رئیس جمهور فرمانی را امضا کرد که در آن 60 روز وضعیت فوق العاده – چیزی که یکی از ویژگی های دوره ریاست جمهوری او بوده است – به تعلیق درآورد و حق آزادی تجمعات را به حالت تعلیق درآورد و بازرسی های بدون حکم را مجاز دانست.
رئیسجمهور ادعا کرد که با توجه به افزایش سطح خشونت، “یک آشفتگی داخلی جدی” وجود دارد، اما این تصمیم به شدت توسط مخالفان، جنبشهای بومی و حتی کنگره مورد انتقاد قرار گرفت.
گونزالس در سخنانی که در آن گفت نتیجه انتخابات را به رسمیت نمی شناسد، مدعی شد که هیچ یک از نظرسنجی ها چنین حواشی زیادی را نشان نمی دهد و نوبوآ با عدم کناره گیری از سمت خود برای نامزدی، مطابق قانون، از قدرت خود سوء استفاده کرده است.
او گفت: “این یک دیکتاتوری است و این بزرگترین تقلب انتخاباتی است که ما اکوادوری ها شاهد آن هستیم.”
نوبوآ به نشریه اکوادوری Primicias گفت که مایه تاسف است که گونزالس شکست را نمی پذیرد. او گفت: “من متأسفم که با اختلاف 11 یا 12 امتیازی، او همچنان در تلاش است تا اراده مردم اکوادور را به نوعی زیر سوال ببرد. اکوادوری ها قبلاً صحبت کرده اند و اکنون زمان آن است که از فردا شروع به کار کنیم.”