
دولتها از توکیو تا برلین و اتاوا تا پاریس انتقادات شدیدی را از تعرفههای گسترده دونالد ترامپ بر واردات خودرو ابراز کردهاند، در حالی که تعدادی از متحدان بلندمدت آمریکا تهدید به اقدام تلافیجویانه کردهاند.
ترامپ روز چهارشنبه اعلام کرد که از 3 آوریل بر خودروها و قطعات خودروهای ارسالی به آمریکا تعرفه 25 درصدی اعمال خواهد کرد، اقدامی که کارشناسان پیشبینی کردهاند احتمالاً تولید را کاهش میدهد، قیمتها را بالا میبرد و به جنگ تجاری جهانی دامن میزند.
ایالات متحده سال گذشته تقریباً 475 میلیارد دلار (367 میلیارد پوند) خودرو وارد کرد که بیشتر از مکزیک، ژاپن، کره جنوبی، کانادا و آلمان بود. خودروسازان اروپایی به تنهایی بیش از 750000 وسیله نقلیه به رانندگان آمریکایی فروختند.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، روز پنجشنبه گفت که به همتای آمریکایی خود گفته است که تعرفه ها ایده خوبی نیست. او گفت که آنها “زنجیره های ارزش را مختل می کنند، اثر تورمی ایجاد می کنند و مشاغل را از بین می برند. بنابراین برای اقتصاد ایالات متحده یا اروپا خوب نیست.”
او گفت که پاریس با کمیسیون اروپا بر روی پاسخی به منظور وادار کردن ترامپ به بررسی مجدد کار خواهد کرد. مقامات برلین همچنین تاکید کردند که کمیسیون از تجارت آزاد به عنوان پایه و اساس شکوفایی اتحادیه اروپا دفاع خواهد کرد.
اولاف شولز، صدراعظم آلمان، صراحتا تصمیم ترامپ را اشتباه توصیف کرد و گفت: به نظر می رسد واشنگتن مسیری را انتخاب کرده است که در پایان آن تنها بازندگان هستند، زیرا تعرفه ها و انزوا به رفاه برای همه آسیب می زند.
اریک لومبارد، وزیر دارایی فرانسه، طرح رئیس جمهور آمریکا را “خبر بسیار بد” خواند و گفت اتحادیه اروپا مجبور خواهد شد تعرفه های خود را افزایش دهد. همتای آلمانی او، روبرت هابک، وعده “پاسخ قاطع اتحادیه اروپا” را داد. او گفت: «ما این را دراز نکشیم.
دونالد تاسک، نخست وزیر لهستان، گفت که اروپا با عقل سلیم به آمریکا نزدیک خواهد شد، اما «نه به زانو درآوردن». او گفت که روابط خوب ترانس آتلانتیک “یک موضوع استراتژیک” است و باید بیش از یک نخست وزیر و یک رئیس جمهور زنده بماند.
رئیس کمیسیون اروپا، اورسولا فون در لاین، این اقدام را “بد برای مشاغل، بدتر برای مصرف کنندگان” توصیف کرد زیرا “تعرفه ها مالیات هستند”. او گفت که این اتحادیه به دنبال راه حل های مذاکره و در عین حال حفظ منافع اقتصادی خود خواهد بود.
کایر استارمر، نخست وزیر بریتانیا، گفت که این تعرفه ها “بسیار نگران کننده” هستند و دولت او در پاسخ “عمل گرا و شفاف” خواهد بود. او گفت که بریتانیا «جنگ تجاری نمیخواهد، اما مهم است که همه گزینهها را روی میز نگه داریم».
همتای کانادایی او، مارک کارنی، در رسانههای اجتماعی گفت: «ما از این بحران عبور خواهیم کرد و اقتصاد قویتر و انعطافپذیرتری خواهیم ساخت.»
کارنی بعداً در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که دولت او تا هفته آینده برای پاسخ به تهدید جدید آمریکا در مورد تعرفهها صبر خواهد کرد و هیچ چیزی در مورد اقدامات متقابل احتمالی از روی میز وجود ندارد.
او افزود که او روز جمعه با نخستوزیر استانها و رهبران تجاری صحبت خواهد کرد تا در مورد یک پاسخ هماهنگ صحبت کنند.
او گفت: “وقتی مجموعه ای از ابتکارات ایالات متحده وجود دارد که به صورت متوالی و متوالی به هر یک از آنها پاسخ می دهند، منطقی نیست. ما در عرض یک هفته چیزهای بیشتری خواهیم دانست و سپس پاسخ خواهیم داد.”
یکی از گزینه های کانادا اعمال عوارض غیر مستقیم بر صادرات نفت، پتاس و سایر کالاها است. کارنی گفت: “هیچ چیزی برای دفاع از کارگران و کشورمان از روی میز خارج نیست.” وی افزود که روابط قدیمی اقتصادی و امنیتی بین کانادا و ایالات متحده به پایان رسیده است.
کره جنوبی اعلام کرد که تا آوریل یک واکنش اضطراری کامل به اقدامات پیشنهادی ترامپ اعمال خواهد کرد.
وزارت خارجه چین گفت رویکرد ایالات متحده قوانین سازمان تجارت جهانی را نقض می کند و “برای حل مشکلات خود مساعد نیست”. سخنگوی این سازمان، گوئو جیاکون، گفت: توسعه و شکوفایی هیچ کشوری با اعمال تعرفه حاصل نمی شود.
شیگرو ایشیبا، نخست وزیر ژاپن، گفت که توکیو “همه گزینه ها را روی میز می گذارد”. او گفت که ژاپن “بیشترین میزان سرمایه گذاری را در ایالات متحده انجام می دهد، بنابراین ما نمی دانیم که آیا اعمال تعرفه های یکسان برای همه کشورها برای [واشنگتن] منطقی است”.
“ما عقب نخواهیم نشست”: رهبران جهانی تهدید به واکنش شدید به تعرفه خودروی ترامپ کردند
مارک کارنی، نخست وزیر کانادا، در واکنش به تعرفه های ۲۵ درصدی خودرو، اعلام کرد که «هیچ چیز از روی میز خارج نمی شود».
مارک کارنی، نخست وزیر کانادا: “روابط قدیمی ما با ایالات متحده – بر اساس یکپارچگی عمیق اقتصادهایمان و همکاری های امنیتی و نظامی شدید – به پایان رسیده است.”
ما باید وابستگی خود به ایالات متحده را به طور چشمگیری کاهش دهیم. باید روابط تجاری خود را به جای دیگری هدایت کنیم. و باید کارهایی را که قبلا غیرممکن میدانستیم، با سرعتی که در نسلها ندیدهایم انجام دهیم.»
اظهارات کارنی پس از اعلامیه اجرایی جدید دولت ترامپ، اعمال تعرفه 25 درصدی بر تمامی خودروهای ساخت خارجی وارداتی به ایالات متحده، از 2 آوریل منتشر شد.
مقامات کانادا و مکزیک کمپین تعرفه ای ترامپ را به عنوان نقض توافق تجارت آزاد که سه کشور در سال 2019 در دوره اول ریاست جمهوری آمریکا امضا کردند، محکوم کردند.
شان فاین، رئیس UAW در بیانیهای نوشت: «ما دولت ترامپ را به خاطر قدم گذاشتن برای پایان دادن به فاجعه تجارت آزاد که برای دههها جوامع طبقه کارگر را ویران کرده است، تحسین میکنیم.
او توافقات تجارت آزاد را عامل فرستادن مشاغل تولیدی ایالات متحده به بازارهای ارزان تر خارج از کشور دانست.
فاین گفت: «این تعرفهها گامی بزرگ در جهت درست برای کارگران خودرو و جوامع یقه آبی در سراسر کشور است و اکنون بر عهده خودروسازان است، از سه خودروی بزرگ گرفته تا فولکس واگن و فراتر از آن، تا مشاغل خوب اتحادیه را به ایالات متحده بازگردانند.»
اما منتقدان هشدار میدهند که این تعرفهها تأثیر فوری بر ایجاد شغل برای آمریکاییها نخواهد داشت، زیرا ساخت خطوط تولید جدید در ایالات متحده به زمان نیاز دارد.
آلن فیشر، خبرنگار الجزیره توضیح داد: «دونالد ترامپ می گوید که این به بازسازی روند ساخت خودرو در ایالات متحده کمک می کند.
اما، مسلماً، اگر کسی بخواهد کارخانه ای بسازد، دو، سه، شاید چهار سال – فراتر از زمان ریاست جمهوری ترامپ – طول می کشد.
برخی از کارشناسان صنعت حتی پیشبینی کردند که بار تعرفهها میتواند خودروسازی را متوقف کند.
فلاویو ولپ، رئیس انجمن تولید قطعات خودرو در کانادا، توضیح داد که نزدیک به دو میلیون خودروی ساخته شده در کانادا برای شرکتهای خودروسازی آمریکایی ساخته شدهاند. در همین حال، آن کارخانه های کانادایی نیمی از قطعات خودرو و مواد خام خود را از ایالات متحده تامین می کنند.
ولپ گفت که این به عنوان نمونه ای از درهم تنیدگی عمیق صنعت خودروی بین المللی عمل می کند.
از زمان اعلام تعرفه های 25 درصدی، خودروساز آمریکایی جنرال موتورز شاهد کاهش شدید سهام خود بوده است. این خودرو در کنار فورد و استلانتیس یکی از سه خودروساز بزرگ در ایالات متحده محسوب می شود.
ترامپ از آغاز دور دوم ریاست جمهوری خود، تعرفه های واردات خودرو را تحت فشار قرار داده است.
به عنوان مثال، در ماه فوریه، او در تفرجگاه مار-آ-لاگو در فلوریدا به خبرنگاران گفت که تعرفهها «در همسایگی 25 درصد خواهند بود»، اما او آنها را در تاریخ بعدی رونمایی خواهد کرد تا «کمی فرصت» برای تعدیل به تولیدکنندگان بدهد.
گزارشهای رسانهها حاکی از آن است که خودروسازان آمریکایی نگران هستند که چنین تعرفههایی باعث اختلال در تجارت آنها شود.]
جیم فارلی، مدیر عامل فورد، در یک کنفرانس سرمایهگذاران در فوریه گفت: تعرفههای فرامرزی تهدیدی برای ایجاد حفره در صنعت ایالات متحده در دراز مدت است.
در حال حاضر، شرکای تجاری ایالات متحده آماده شده اند تا علیه تعرفه ها تلافی کنند و جنگ تجاری مارپیچ را تشدید کنند.
به عنوان مثال، اولاف شولز، صدراعظم آلمان، گفت: «ایالات متحده مسیری را انتخاب کرده است که در پایان آن تنها بازندگان هستند، زیرا تعرفه ها و انزوا به رفاه برای همه آسیب می زند.