
رهبران اروپایی حمایت خود از اوکراین را در نشست پاریس تأیید کردند و توافق کردند که اکنون «زمان» لغو تحریمها علیه روسیه نیست.
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه روز پنجشنبه گفت در نشست سران به اتفاق آرا توافق شد که تحریمها علیه مسکو تا زمانی که «صلح آشکارا در اوکراین برقرار نشود» نباید کاهش یابد.
سومین نشستی که فرانسه و بریتانیا آن را «ائتلاف مشتاقان» برای اوکراین نامیدهاند، در میان نگرانیهای گسترده مبنی بر اینکه ممکن است دونالد ترامپ آماده لغو برخی تحریمها به منظور موافقت روسیه با یک توافق آتشبس جزئی باشد، برگزار شد.
مکرون پس از نشست سران با حضور ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، مارک روته، دبیرکل ناتو، و روسای کمیسیون و شورای اروپا، گفت: “اوکراین شجاعت پذیرش آتشبس بیقید و شرط 30 روزه را داشت”
مکرون گفت: “از زمان اعلامیه اوکراین، هیچ واکنشی از سوی روسیه صورت نگرفته است. به تازگی شرایط جدیدی [از سوی مسکو] برای یک آتش بس بسیار محدودتر و فرضی ایجاد شده است.”
کایر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، گفت:” معتقد نیست ولادیمیر پوتین با حسن نیت مذاکره می کند. ” استارمر گفت: “معلوم است که روسها در حال بازی کردن هستند. آنها بازی میکنند و سپس برای زمان بازی میکنند. این یک کلاسیک از کتاب بازی پوتین است.”
خبرگزاری های روسی گزارش دادند، پوتین شب گذشته پیشنهاد کرد که اوکراین می تواند تحت نوعی اداره موقت قرار گیرد تا امکان برگزاری انتخابات جدید و امضای توافقنامه های کلیدی با هدف دستیابی به یک توافق فراهم شود.
اولاف شولز، صدراعظم آلمان در یک کنفرانس خبری دیگر گفت: “لغو تحریمها علیه روسیه اشتباه بزرگی است و تا زمانی که صلح واقعاً محقق نشده باشد، «معنی ندارد» و متأسفانه ما هنوز با آن فاصله داریم.”
زلنسکی گفت:”روسیه «هیچ نوع صلحی نمیخواهد»، بلکه «میخواهد اروپا و آمریکا را تقسیم کند» و «تا زمانی که روسیه این جنگ را متوقف نکند، هیچ نوع تحریمی نباید لغو شود».
این نشست به دنبال تعریف ضمانتهای امنیتی بود که اروپاییها و سایر متحدان میتوانند پس از توافق آتشبس برای پایان دادن به جنگ سه ساله به اوکراین ارائه دهند – از جمله استقرار احتمالی نیروهای نظامی توسط برخی از اعضای آن.
اعضای ائتلاف در مواجهه با محدودیتهای سیاسی و لجستیکی و مقاومت احتمالی روسیه و ایالات متحده، با گزینه دوم موافق نیستند. مکرون گفت که طرحهای انگلیسی-فرانسوی برای یک «نیروی اطمینان بخش» پس از آتشبس مورد حمایت جهانی قرار نگرفته است.
او گفت که این نیرو “یک پیشنهاد بریتانیایی-فرانسوی مورد نظر اوکراین” بود و افزود: “این نیرو دارای اتفاق نظر نیست، اما ما برای انجام این کار نیازی به اتفاق آرا نداریم.” او گفت که با این وجود، یک هیئت انگلیسی-فرانسوی به زودی برای گفتگو در مورد نیازها به اوکراین سفر خواهد کرد.
رئیس جمهور فرانسه گفت: «چندین» از متحدان اروپایی اوکراین آماده استقرار در اوکراین بودند، اما برخی «ظرفیت لازم را نداشتند» و برخی دیگر به دلیل «زمینه سیاسی» تمایلی به اعزام نیرو به زمین نداشتند.
جورجیا ملونی، نخست وزیر ایتالیا، امتناع رم از اعزام نیرو برای دفاع از هرگونه توافق آتش بس را تکرار کرد و افزود که “ادامه همکاری با ایالات متحده مهم است” و او امیدوار است که یک هیئت آمریکایی در نشست بعدی ائتلاف شرکت کند.
زلنسکی گفت: «سوالات زیادی» و «پاسخهای کمی» در مورد استقرار احتمالی نیروهای اروپایی و «اقدامات این گروه، مسئولیتهای آن – چه کاری میتواند انجام دهد، چگونه میتواند استفاده کند، و چه کسی مسئول آن خواهد بود» وجود دارد.
کارشناسان این اجلاس را آخرین فشار اروپا برای تضمین یک صندلی بر سر میز مذاکره در کنار آمریکا و روسیه میدانستند، اگرچه آنها اشاره کردند که نفوذ اروپا بر واشنگتن محدود است.
به گزارش دویچه وله، ریاست جمهوری فرانسه روز پنجشنبه اعلام کرد که امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، پیش از اجلاس سران درباره تقویت اوکراین با دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا گفت و گو کرده است. مکرون همچنین با ولودیمیر زلنسکی و کایر استارمر برای گفتگوهای سه جانبه در روز پنجشنبه قبل از نشست سران با ده ها تن از رهبران اتحادیه اروپا در پاریس دیدار کرده است.
کوی هونگجیان، استاد آکادمی حکومت داری منطقه ای و جهانی در دانشگاه مطالعات خارجی پکن، به گلوبال تایمز گفت، این اجلاس که پس از مذاکرات ایالات متحده با اوکراین و روسیه در عربستان سعودی برگزار شد، به کی یف فرصتی می دهد تا اروپا را که از مذاکرات کنار گذاشته شده است، آگاه کند و نشان دهنده همبستگی بین کیف و بروکسل است.
کوی خاطرنشان کرد که اروپا و اوکراین بر اساس نتایج مذاکرات اوکراین و ایالات متحده در عربستان سعودی، در مورد چشم انداز و امکان توافق آتش بس ارزیابی خواهند کرد.
به گزارش خبرگزاری شینهوا، سه روز مذاکرات در سطح فنی درباره جزئیات آتش بس احتمالی در اوکراین روز سه شنبه بدون بیانیه مشترک رسمی به پایان رسید، زیرا طرف های شرکت کننده ارزیابی های متناقضی از مذاکرات ارائه کردند.
تعاملات موازی شدید بین ایالات متحده و هیئت هایی از اوکراین و روسیه روی میز، از جمله یک 12 ساعته بین ایالات متحده و روسیه در روز دوشنبه، و دو دور کوتاه تر بین ایالات متحده و اوکراین در روزهای یکشنبه و سه شنبه، در حالی رخ داد که درگیری در میدان نبرد همچنان شدید است.
کوی گفت که با کنارهگرفتن اروپا از مذاکرات، در حال بررسی استقرار نیروها و افزایش کمکها به اوکراین برای پیشبرد راه خود در مذاکرات است، اگرچه تأثیر این اقدامات نامشخص است، زیرا نفوذ اروپا بر ایالات متحده محدود است.