زیبا کلام با دفاع از نخست وزیر بی اعتبار شده انگلیس (دیوید کامرون “جوان”) بصورت دانسته یک “درس بداخلاقی” منفی در مورد اینکه، فرار مالیاتی پولدارها حق آنهاست می دهد. وی با مثال آوردن از ثروت آفرینی و فرار از مالیات بوسیله “مرحوم پدر نخست وزیر انگلیس” عملا وانمود می کند که این نوع دور زدن قانون از جانب ثروتمندان حق طبیعی آنها و یک زرنگی ضروری در راه “ثروت آفرینی” است.
چند روزی به دنبال نظر و تحلیل دکتر صادق زیبا کلام درباره موضوع افشاء شدن “اسناد پاناما” بودم. این مربوط به 11 و نیم میلیون اسنادی که نشان می دهند چگونه ثروتمندان و سیاستمداران و چهره های مشهور از طریق ایجاد شرکت های صوری در “بهشت های مالیاتی” توانسته اند از مسئولیت پرداخت مالیات بگریزند.
دیروز جمعه 20 فروردین، بالاخره دکتر زیبا کلام نظر خود را در مورد افتضاح مربوط به “اسناد پاناما” را در سایت و صفحات فیس بوک خویش بیان کرد که امروز هم با امضای “استاد دانشگاه” در روزنامه آرمان با این تیتر چاپ شد: “پوتين، كامرون و داستان پاناما”! در این نوشتار وی عملا افتضاحی را نمی بیند و اسناد پاناما را یک “داستان” تلقی می کند و مدعی است درس های اخلاقی را می توان آموخت.
اما تنها درس اخلاقی از جانب استاد زیبا کلام در این انشاء که با لحنی ریشخند مانند عرضهشده، محدود می شود به چند جمله طنزآلود و بی ربطی که وی می گوید عجیب این است که چرا دستگاه های جاسوسي، ضدجاسوسي و امنيتي انگلیس و روسیه ناتوان اند و نتوانستند ساختگي و جعلي بودن پاناما را تشخيص دهند!
کل این انشاء مختصر زیبا کلام در روزنامه آرمان حاوی درس اخلاقی مثبتی نیست و طبق معمول وی پردازد به طعنه زدن به دسیسه پردازان ضد استکباری در صدا و سیما و بیان بحث های تکراری و خسته کننده اش که توضیح واضحات اند. زیبا کلام می خواهد بوسیله ابزار همیشگی اش “داستان” را ماست مالی کند و بحث را حتی به بوتین و روسیه هم می کشاند. همه می دانند که پوتین نماینده الیگارش ها و خرپول های روسی است و وی یک سیاستمدار سالمی نیست. اینها موضوعاتی بی ارتباط با اسناد پاناما اند. روشن است که زیبا کلام یا هسته موضوع درافتضاح “اسناد پاناما” را نمی بیند و یا نمی خواهد درباره آن نظری جدی بدهد. البته می دانیم استاد زیبا کلام در مورد همه چیز صاحب نظر شناخته می شود.
اما زیبا کلام با دفاع از نخست وزیر بی اعتبار شده انگلیس (دیوید کامرون “جوان”) بصورت دانسته یک “درس بداخلاقی” منفی در مورد اینکه، فرار مالیاتی پولدارها حق آنهاست می دهد. وی با مثال آوردن از ثروت آفرینی و فرار از مالیات بوسیله “مرحوم پدر نخست وزیر انگلیس” عملا وانمود می کند که این نوع دور زدن قانون از جانب ثروتمندان حق طبیعی آنها و یک زرنگی ضروری در راه “ثروت آفرینی” است.
زیبا کلام اصلا اشاره ای نمی کند که مهمترین نکته افشاء شده این است که ریشه انباشت اولیه این ثروت های دفینه شده در “بهشت های مالی” عموما از طریق سرمایه گذاری کاملا نامولد در بخش املاک و مالی بوده. برای مثال همین پدر نخست وزیر انگلیس ثروتش را از طریق کسب و کار غیر تولید در املاک و بازی با پول در بازار بورس “آفرید” و در اسناد پاناما نشان داده شده که وی بوسیله شرکت های صوری قوانین کشورش را دور زد و حالا هم ارث وی به دیوید کامرون رسیده است. بله، در کشور ما هم همین نوع “ثروت آفرینی” بصورت وسیع مرسوم است. آیا استاد زیباکلام به این واقعیات ها آشنایی ندارند! به هر حال دکتر زیبا کلام براحتی از این رویه مخرب و ضد اجتماعی ثروت اندوزی انگلی و پنهان کردن ثروت ها و فرار از مالیات می گذرد.
زیباکلام هیچ اشاره به این موضوع مهم نمیکند که قانون گذاران و بورکرات ها در تمام کشور ها ومنجمله در کشور مورد علاقه وی یعنی انگلیس بصورت دانسته چشمشان را بر این دزدی از جیب مردم بسته اند و با هموار کردن این ثروت اندوزی از آن بسیار متنفع هم می شوند. بر خلاف نظر زیبا کلام مشکل اصلی دیوید کامرون ارث بردن نیست، بلکه بی آبرویی وی بدلیل این است که انگلستان و جزایر تحت قیمومیت آن در مرکز این افتضاح اند و در حالیکه کامرون بارها گفته است که دولتش این نوع فرار از مالیات بوسیله فعالیت های آفشور را مسدود کرده است. حالا برای مردم مزد بگیر و حقوق بگیر (مالیات دهندگان) معلوم شده است که بر عکس دولت دیوید کامرون به بهانه ایجاد رشد اقتصادی دست و بال اینوع ثروت اندوزی را باز گذاشته است و دروغ گفته است.
آنچه که “اسناد پاناما” بر ملال کرده اند ابعاد گسترده و ارقام نجومی ثروت هایی است که ثروتمندان به مانند دزدان دریایی، به کمک سیاست گذارها و بورکرات ها در این جزایر موسوم در “بهشت های مالیاتی” پنهان کرده اند. در عین حال همان سیاست گذاران و بوکرات ها به مانند دیوید کامرون و پوتین به مردم می گویند بدلیل کسری بودجه دولت می باید مخارج اجتماعی (مدارس، بیمارستان، رفاه اجتماعی و غیره) را بسیار کاهش دهند. بله در دولت هم در اینجا در ایران هم همین را می گوید و آقای زیبا کلام از هوداران برنامه های دولت اند!
باید از دکتر زیبا کلام استاد دانشگاه پرسید چرا شما به موضوع های اصلی بر آمده از “اسناد پاناما” اشاره نمی کنید؟
امیدوارم استاد زیبا کلام بتوانند در آینده با دقت و موشکافی بیشتر و جدی تر نظرات اقتصادی و سیاسی خویش را بصورتی شفاف در رابطه با مواردی به مانند افتضاح “اسناد پاناما” بیان نمایند، زیرا این مسائل به مدل اقتصادی و سیاست های جاری در ایران مربوط می شوند.
نیما پاکزاد