“سیستم مالی بی حساب و کتاب سه دهه اخیر که ممکن کرده است میلیاردرها با استفاده از حساب سازی و شیوه های امتناع قانونی از پرداخت مالیات سر باز زنند، در حالی که مردم عادی راهی برای امتناع از پرداخت مالیات ندارند، شرایط نابود کردن نظم سیستم مالی را به وجود آورده است.”
یازده و نیم میلیون سند بدست آمده از یک شرکت پانامائی بنام موساک فونسکا ، در رابطه با یزرگترین حساب سازی مالیاتی در جهان، در هفته های اخیر توسط یک گروه از روزنامه نگاران مورد بررسی قرار گرفته است. این شرکت پانامایی متخصص استقرار شرکتهای آفشور (خارج از دست رس نهاد های قانونگذار و حسابرس بین المللی) می باشد. وسعت این تقلب ها، سیاستهای کلی کشورهائی که مدعی هستند سالهاست با این معضل مبارزه می کنند را زیر سوال می برد. نخست وزیر ایسلند به دلیل وجود شواهدی مبنی بر استفاده از چنین حساب سازی هایی هفته پیش استعفا و دیوید کامرون نخست وزیر دولت محافظه کار انگلستان نیز به شدت تحت فشار سیاسی قرار دارد.
اسناد فاش شده در پاناما شامل همه کشورها می شود، و 21400 شرکت آفشور، بیش از 500 بانک، صدها شخصیت و رهبر سیاسی را در بر می گیرد. برای تشریح ودرک کل سیستم بکار گرفته شده در چنین تبه کاری عظیمی که توسط کنسرسیوم بین المللی روزنامه نگاران افشاء شده، زمان لازم است. باید توجه کرد که نشت این اطلاعات فقط از جانب یک دفتر حقوقی پانامائی متخصص سر هم کردن این گونه شرکتها صورت گرفته است. لوسی واترینه از انجمن سی سی اف دی چنین توضیح می دهد« پدیده فرار از مالیات وپول شوئی شناخته شده بود ولی افشای این اطلاعات از طریق فقط یک دفتر حقوقی گیج کننده است: مسئله بر سر نهادینه شدن استفاده از این شرکتهای بی نام ونشان بمنظور تقلب در پرداخت مالیات و پول شوئی از جانب قدرتمندان است. همه این کلاه برداری ها به دلیل عدم شفافیت و نبود مقررات در بانکها ودفاتر حقوقی که این شیوه های ظالمانه را سازماندهی میکنند پدید امده است. »
یک شر کت پوششی و دور از دست رس یا افشور، وسیله ایست که جانشین حساب بانکی سنتی در سویس می شود. زیرا چند زمانی است که دیگرحتی بانکهای سویس چون سابق زیاد در مواردی که روندهای غیرقانونی در کار باشد راز دار نیستند. بنابراین یک میلیاردر یا شرکتی که می خواهد تقلب مالیاتی کند، از طریق دفتری چون موساک فونسکا یک شرکت جعلی با نامی ساختگی در یک بهشت مالیاتی ایجاد می کند. بدین شکل منبع فعالیت های شخص و یا شرکت از نظر مالیات در سایه و از نظرها پنهان است. مشتری برای دسترسی به پولهایش از وکلای خصوصی استفاده می کند. مبلغ پرداختی به این انگلها بسیار کمتر از مبلغ مالیاتی است که در عمل پرداخت نمی شود است.
ارزیابی شده است که بیش از ده در صد از ثروت تولید شده در اروپا (چیزی حدود 1000 میلیارد یورو) در بهشت های مالیاتی مخفی است. 500 شرکت چند ملیتی آمریکائی معادل ثروت تولید شده در کشور ایتالیا یعنی حدود 1900 میلیارد یورو در پرداخت مالیات تقلب کرده اند. فرار مالیات در سطح جهان حد اقل برابر 25000 میلیارد یورو می باشد: 15 برابر تولید ناخالص فرانسه.(به دیاگرام های زیر مراجعه شود)
باید بخاطر داشت که این بهشت های مالیاتی برای پول شوئی مواد مخدر، فروش اسلحه… نیز بکار گرفته می شود. بانکها برای فرار از قانون، اینگونه فعالیتهای غیر متعارف را از طریق شعبه های خود در کشور های دیگر انجام می دهند.
جدول زیر نشان دهنده میزان پولی است که شرکتهای بزرگ چند ملیتی آمریکا در بهشتهای مالیاتی که معادل میزان تولید ناخالص ملی ایتالیا میباشد مخفی کرده اند. رقمها به میلیارد دلار است.
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
مبلغ مالیات پرداخت شده آنچه که باید به یورو می پرداختند
کشورهائی که در نمودار بالا آمده اند عبارتند از:
1) ایتالیا 2) پرتقال 3) فرانسه 4) اسپانیا 5) مجارستان 6) رومانی 7) بلژیک 8) لوکزامبورک 9) هلند 10) قبرس 11) مالت
برای مثال دراسناد موساک فونسکا ، بانک فرانسوی «سوسیته جنرال»، یکی از رسوا ترین نمونه هاست. این بانک فرانسوی، با ایجاد نزدیک به 1000 شرکت در سایه از طریق دفتر موساک فونسکا مسئول مخفی کردن پول ثروتمندان از نظر نهادهای مالیاتی فرانسه می باشد. حال این مشخص است که چرا فعالیتهای این بانک در بهشت های مالیاتی 19 برابر از فعالیتش در خود فرانسه پر منفعت تر است.
اوایل سال 2010 شعبه لوکزامبورگ سوسیته جنرال پیام تلگرافی زیر را از دفتر موساک فونسکا در یافت می کند:« فقط 660 دلار برای ثبت یک شرکت در پاناما، که شامل هزینه ثبت نام رئیس شرکت (نام استعاری) نیز می شود! 10 % تخفیف ویژه برای موارد دیگر. این تخفیف به مدت 4 سال اعتبار دارد.» آشکارا این تخفیف نظر بانک فرانسوی را جلب می کند زیرا پس از یک قرار ملاقات در چند ماه بعد، این بار در شعبه سویسی سوسیته جنرال، در ژنو، قرار داد امضا شد. و 979 شرکت پشت پرده برای مشتریان ثروتمند ایجاد گردید.
سوسیته جنرال یک سوم منافع بین المللی خود را از بهشت های مالیاتی کسب می کند.
هر یورو سرمایه گذاری شده در لوکزامبورک 19 برابر یورو سرمایه گذاری شده در فرانسه درآمد دارد. دراین مورد نهاد غیردولتی «اوکسفام» که بر علیه فقر و قحطی در جهان فعالیت می کند چنین اظهار نظر میکند:« در پشت این منفعت مشکوک نقش میانجیگری سوسیته جنرال مشهود است که اجازه می دهد مشتریانش مبالغ هنکفتی را از نهاد های مالیاتی مخفی کنند». اکسفام نشان می دهد که در ایرلند جائی که بانک توانسته 0% مالیات بدهد، فعالیتهایش 76 برابر فرانسه و18 برابر کشورهای دیگر درآمد دارد. این تفاوتها بقدری است که این سوال پیش می آید که آیا سود های بدست آمده در کشور های دیگر را نیز به ایرلند منتقل نکرده اند؟ شعبه این بانک در قبرس مبلغ سودش برابر با گردش سرمایه است، یعنی گویا این بانک اصلا هیچ هزینه ای در این کشور نداشته است، حتی یک صنوق پستی! اوکسفام در مورد قبرس هم این سوال را مطرح می کند.آیا سودها بدست آمده در کشور های دیگر را به قبرس منتقل نکرده اند؟
جالب اینست که برخی مقام های بانکی و دولتی و طرفداران سر سخت سرمایه داری تمام این رفتارهای مشکوک وغیر عادلانه را نه تنها غیرقانونی نمی دانند بلکه از آنان تحت عنوان «بهینه سازی مالیاتی (بخوانید پائین اوردن مالیات تا حد صفر) یاد می کنند!
ببینیم فردریک اودیا رئیس سوسیته جنرال به روزنامه «فیگارو» در پاریس چه می گوید:« سوسیته جنرال در بهشت های مالیاتی مستقر نیست. نباید استقرار یک بانک را با استقرار مشتریانش اشتباه کرد.» او معتقد است که گویا در کشورهائی که سوسیته جنرال شعبه دارد، آن کشور ها بهشت مالیاتی نیستند مانند لوکزامبورگ، جزایر کیمن، نیوجرسی، جزایر ویرجین بریتانیا، هنگ کنگ، قبرس و سوئیس، ودر مکانهای دیگر بله بانک برای مثال توسط موساک فونسکا شرکت های پشت پرده برای مشتریانش ایجاد می کند. اگر چه فردریک اودیا، رئیس سوسیته جنرال زمانی که در مصاحبه با روزنامه فیگارو این بیانات را می فرمودند مشخصاٌ شاخ ودم نداشتند و دماغش هم مانند «پینو کیو» (عروسک چوبی داستان های فولکلور ایتالیایی) دراز نشده بود ولی به سختی می توان حرفهای او را جدی گرفت.
اعضای انجمن «اتک» ( مدافع اعمال مالیات برفعالیتهای مالی به نفع شهروندان) روز پنجشنبه 7 مارس جلوی بانک سوسیته جنرال به منظور محکوم کردن « صنعت فرار مالیات» که این بانک از مهمترین گرداتندگان آنست اجتماع کردند. آنها خواهان ملاقات با وزیر دارائی فرانسه هستند تا در مورد اقدامات لازم برای پایان دادن به روند شتاب گیرنده فرار از پرداخت مالیات گفتگو نمایند. آنها حامل پلاکاردهائی با مضمون«مردم بر علیه نهادهای مالی قیا م می کنند»یا « فرار از مالیات، جنایت اجتماعی است» ویا« محافظت از افشا گران این تقلب ها خوب است وبهتر آز آن متوقف کردن فرار از مالیات است».
توما کوترو سخن گوی انجمن «اتک» می گوید« بانک سوسیته جنرال از جمله پنج بانکی است که بیشترین فعالیتها درصنعت فرار از پرداخت مالیات را براه انداخته است که موجب کمبود 60 تا 80 میلیارد یورو در سال برای بودجه فرانسه می گردد. باید این گونه فعالیتها را ممنوع کرد. نه اینکه فقط تذکر داده شود. جریمه کردن مالی کافی نیست باید ترس از رفتن به زندان را نیز بکار گرفت»
او چنین ادامه داد:« زمانی که دولت از طریق سیاستهای ریاضتی کسری بودجه تقلب های مالیاتی پولداران را جبران میکند و اجازه می دهد که شرکتهای بزرگ فقط نسبت به درآمدشان در داخل خاک فرانسه دست به بیکار کردن کارگران بزنند، این سوء استفاده های مالی، زمینه ای طبیعی برای همگرائی مبارزات اجتماعی است. ما تا زمانی که دولت برای پایان دادن به فرار از پرداخت های مالیاتی جدا دست بکار نشود به مبارزات خود ادامه می دهیم وخواستار فوری اقدامات زیر هستیم:
فوری:
– ممنوع کردن فعالیتهای بانک های فرانسه در بهشت های مالیاتی( بر پایه لیست بروز شده بر اساس تحقیقات انجام گرفته)
– استخدام کارمند برای کنترل مالیات بمنظور جبران از بین رفتن ظرفیت ارائه شده توسط 3100 کارمندی که از سال 2010 بیکار شده اند. در غیر این صورت تمام قول ها بی فایده خواهد بود.
– طرح قانونی حکم زندان در مورد جرائم مالیاتی.
و بلافاصله:
– شفافیت اجباری بر فعالیت های شعبه های بانک ها و هویت صاحبان حسابهای بانکی از جمله در مورد شرکتهای پشت پرده
– تبادل خود کار اطلاعات بانکی با تمام کشورها.