درحالیکه برخی شرکتهای اروپایی دنبال گرفتن معافیت از تحریمهای آمریکا بودند، دونالد ترامپ آب پاکی را روی دستشان ریخت. ترامپ در گفتوگو با شبکه فاکسنیوز که روز یکشنبه پخش شد، گفت تمام شرکتهای اروپایی که با ایران تجارت میکنند، تحریم خواهند شد. ترامپ در این گفتوگو در پاسخ به این سؤال که آیا شرکتهای اروپایی طرف تعامل با ایران تحریم میشوند، تأکید کرد: بهطور قطع. این کاری است که حتما انجام میدهیم.
این در حالی است که بعد از خروج آمریکا از برجام، برخی شرکتهای اروپایی ایران را ترک کردند و برخی دیگر نیز اعلام کردند که دنبال رایزنی با آمریکا برای مستثناشدن از تحریمها هستند. همچنین سفیر آمریکا در سازمان ملل اعلام کرد که آمریکا با برخی کشورها برای تجارت با ایران همکاریهای موردی خواهد داشت؛ به نظر میرسد هند، چین، کرهجنوبی و ژاپن مصداق این همکاریها خواهند بود تا به مرور برای نفتی که از ایران میخرند، جایگزین پیدا کنند. اما با موضعگیری دیروز ترامپ به نظر میرسد کار بر شرکتهای اروپایی سختتر میشود. اگرچه اوایل اردیبهشت آمریکا از برجام خارج شده اما گفته شده اواخر تیر تا مرداد تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع خواهد شد. به نظر میرسد هدف اولیه ترامپ، نفت ایران باشد. همانگونه که از عربستان خواسته تا برای نفت ایران جایگزین پیدا کنند.
بنا بر گزارش پایگاه خبری هیل، این موضعگیری جدید رئیسجمهور آمریکا نیز یک مناقشه جدید در سیاستهای اقتصادی بحثبرانگیز وی در قبال متحدان اروپایی آمریکا خواهد بود. آمریکا و اروپا در جریان برگزاری اجلاس گروه 7، بر سر تعرفههای اقتصادی بر سر واردات و صادرات کالا به اختلاف عمیقی با هم رسیدند. حالا این موضعگیری در مورد همکاری شرکتهای اروپایی میتواند بیش از پیش رابطه فراآتلانتیکی آمریکا و اروپا را تحتالشعاع قرار دهد. همه اینها در حالی است که اروپا بعد از خروج آمریکا از برجام، برای ارائه تضمین به ایران، قوانین مسدودکننده را بهروز کرد. قانونی مرتبط با دو دهه پیش برای گریز از تحریمهایی که آمریکا بر کوبا تحمیل کرده بود. اما اروپا برای گریز از این تحریمها، قانون مسدودکننده را وضع كرد و توانست با این کشور تجارت کند.
هنوز مشخص نیست قانون بهروزشده اروپایی میتواند شرکتهای اروپایی را از نگرانی تحریمشدن برهاند یا ترس موجب میشود آنها عطای کار در ایران را به لقایش ببخشند.
ایسنا در ترجمه بخش دیگری از سخنان ترامپ آورده که او با اشاره به برخی اعتراضها در ایران در انتقاد به وضعیت اقتصادی در کشور، با تکیه بر ادعای بیاساس آمریکا و متحدانش مبنی بر تلاش ایران برای تسلط بر منطقه گفت: جمهوری اسلامی دیگر به مدیترانه فکر نمیکند و اکنون به فکر مشکلات خودش است. آنها شاهد اعتراضات در این کشور هستند. وی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره ازسرگیری غنیسازی اورانیوم در ایران (در سطح پیش از اجرای برجام) گفت که اگر چنین اتفاقی بیفتد، ایران بهطور قطع با مشکلی بزرگ روبهرو خواهد شد.
هفته گذشته یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا گفته بود که شرکتها تا نوامبر برای قطع خرید نفت از ایران فرصت دارند. گزارشها حاکی از آن است که ژاپن و کرهجنوبی به دنبال کسب معافیت از سوی آمریکا برای خرید نفت از ایران هستند.
خروج ایرانیها از سوریه
ایسنا: جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا در گفتوگو با شبکه سیبیاسنیوز با بیان اینکه دیدار رؤسای جمهور آمریکا و روسیه در هلسینکی تنها با حضور ترامپ و پوتین انجام خواهد شد، گفت این نشست روی آینده سوریه و پیشنهاد به مسکو برای کمک به خروج ایران از سوریه متمرکز است. بولتون همچنین گفت «آمریکا دست از لفاظیهای خود برای مخالفت با بشار اسد رئیسجمهور سوریه برداشته است. من فکر نمیکنم که اسد مسئله استراتژیک است، از نظر من ایران مسئله استراتژیک است. این امکان وجود دارد که گفتوگوهای بیشتری برای کمک به خروج نیروهای ایران از سوریه و بازگرداندن آنها به خانهشان انجام شود که یک گام بزرگ خواهد بود».
دو دیپلمات عرب و یک مقام ارشد آمریکایی به تازگی به سیبیاسنیوز گفتهاند که دولت آمریکا قبول نکرده اسد در قدرت باقی بماند و تصمیم گرفته که روی متقاعدکردن پوتین برای قطع شراکتش با ایران در سوریه متمرکز شود. همچنین یک مقام ارشد آمریکایی به سیبیاسنیوز، گفت که برنامه پوتین و ترامپ برای دیدار در هلسینکی دونفره خواهد بود که موجب افزایش نگرانیها میان مقامات آمریکا درخصوص احتمال امتیازدهی واشنگتن به مسکو شده است. وی در پاسخ به این سؤال که چند مترجم قرار است در اتاق دیدار این دو حضور داشته باشند یا اینکه بولتون نیز در نشست شرکت خواهد کرد، گفت جزئیاتی برای ارائه ندارد. هیچکس نمیداند که ترامپ وقتی با پوتین تنها مذاکره میکند چه انجام خواهد داد.