«قانون معادن ایران به تمام سرمایهگذاران خارجی این اجازه را میدهد تا سهم سرمایه خود را در این صنعت از اکتشاف، استخراج و فرآوری، تا صددرصد داشته باشند».
«به دنبال توافق هستهای و حالا، تصویب برجام، قراردادهای نفتی میان ایران و کشورهای جهان منعقد خواهد شد و این فرصت مناسبی را پیشروی سرمایهگذاران داخل و خارجی قرار خواهد داد».
فرصتهای سرمایهگذاری در بخش حملونقل
سیدهفاطمه مقیمی، عضو هیأترئیسه اتاق تهران، در جمع سفرای اروپایی به موقعیت سوقالجیشی ایران اشاره کرد که ١٥ کشور را در همسایگی خود دارد. مقیمی سپس برخی فرصتها و زمینههای همکاری ایران با سرمایهگذاران خارجی را مورد اشاره قرار داد و گفت: «موقعیت جغرافیایی ایران بهگونهای است که فرصت مبادلات تجاری از طریق ایران و بهصورت ترانزیت را دوچندان میکند. حملونقل مرکب و ایجاد فرودگاههای بینالمللی و همچنین لیزینگ بیش از ٢٠٠ هواپیما فرصت ترانزیت به ایران و از طریق ایران را فراهم میکند». این عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران، در ادامه گفت: «بنادر شمال و جنوب ایران و بهویژه ترمینال شماره ٢ بندر شهید رجایی امکان ایجاد پورت اپراتوری را در جنوب ایران فراهم میکند. این فرصتها در حملونقل ریلی و جادهای ایران نیز فراهم است».
سهم صددرصدی سرمایهگذاری برای خارجیها در بخش معدن
محمدرضا بهرامن، دیگر عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران، نیز در این گردهمایی گفت: «ایران به لحاظ ذخایر معدنی و تنوع آن و با شناسایی ٦٠میلیارد تن تاکنون به استثنای نفت و گاز با توجه به ساختار زمینشناسی آن جزء کشورهای معدنخیز و رتبه پانزدهم جهان را در این خصوص به خود اختصاص داده است». عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران، سپس با اشاره به اینکه امروز نیاز به سرمایهگذاری نسبتا سنگین در تکمیل اکتشافات موجود است، افزود: «دولت دراینخصوص ٣٦٠هزار کیلومترمربع از مساحت کشور را در ١٠٠ پهنه برای انجام عملیات اکتشافی تعریف کرده که تاکنون ٥٨ پهنه آن با مساحت ٢٩٠هزار مترمربع به بخش خصوصی و دولتی واگذار شده است». به گفته این فعال اقتصادی، سرمایهگذاری در اکتشاف معادن مس، فسفات، نیکل، بوکسیت، مولیبدن، سنگ آهن و سنگهای قیمتی در اولویت بوده و در بخش استخراج نیز بهرهبرداری از معادن زغالسنگ، شورابهها برای استحصال پتاسیم و منیزیم، بوکسیت برای تولید آلومینیوم و سنگ آهن برای تولید فولاد و سرب و روی نیز در اولویت قرار دارد. او افزود: «قانون معادن ایران به تمام سرمایهگذاران خارجی این اجازه را میدهد تا سهم سرمایه خود را در این صنعت از اکتشاف، استخراج و فرآوری، تا صددرصد داشته باشند».
ظرفیتهای سرمایهگذاری در صنعت نفت
در ادامه این نشست، علیرضا درویش، عضو هیأتمدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران، با اشاره به اینکه درحالحاضر نزدیک به ٦٠٠ شرکت و تشکل در حوزه ساخت تجهیزات نفت و گاز، عضو این انجمن هستند، گفت: «برخی از اعضای انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران در وندور لیست (فهرست سازندگان) شرکتهای بزرگ نفتی جهان، ازجمله «شل» قرار دارند». وی در ادامه با تأکید بر اینکه بسترها در ایران برای ایجاد کنسرسیومهای صنعت نفت و گاز و انرژی وجود دارد، گفت: «به دنبال توافق هستهای و حالا، تصویب برجام، قراردادهای نفتی میان ایران و کشورهای جهان منعقد خواهد شد و این فرصت مناسبی را پیشروی سرمایهگذاران داخل و خارجی قرار خواهد داد».
آمادگی بازار مالی ایران برای همکاری با خارجیها
علی سنگینیان، عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران و رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه، نیز گفت: اعزام هیأتهای تجاری به ایران نشان داده که گروههای تولیدی و صنعتی از کشورهای مختلف برای مذاکره و سرمایهگذاری احتمالی به ایران آمدهاند و دراینمیان، جای فعالان بازار سرمایه و بازار مالی و پولی خارجی کاملا خالی است. سنگینیان با تأکید بر اینکه اقتصاد ایران علاوه بر مواد اولیه کارخانهها و صنایع، ظرفیتهای مناسبی نیز برای استفاده از سرمایههای مالی خارجی دارد، گفت: «بورس تهران ازجمله بخشهایی است که امکان ورود سرمایهگذاران خارجی به آن مناسب است». وی همچنین، مشارکت بانکهای خارجی در بازار ایران را یکی دیگر از نقاط قوت بازار مالی ایران در دوره پساتحریم عنوان کرد و افزود: «درحالحاضر بانکهای خصوصی ایران علاقهمند به مشارکت با سرمایهگذاران خارجی هستند».
فرصتهای سرمایهگذاری در بخش پتروشیمی
در ادامه این نشست، مهدی شریفی نیکنفس بهعنوان یکی از فعالان صنعت پتروشیمی به مزیتهای سرمایهگذاری در این بخش اشاره کرد و گفت: «ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی در ایران، ٦٠میلیون تن و وزن محصولات قابل فروش ٣٦میلیون تن است». این عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران با بیان اینکه صادرات محصولات پتروشیمی، در سال ٢٠١٤ به ٣,١٠ میلیارد دلار رسیده است، گفت: «در برنامه پنجم توسعه ٦٣ پروژه در این حوزه تعریف شده که ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی، پس از پایان برنامه ششم، به ١٢٠ میلیون تن خواهد رسید». این فعال صنعت پتروشیمی در ادامه، به فرصتهای سرمایهگذاری در ایران اشاره کرد و گفت: «ما میتوانیم، به صورت سرمایهگذاری مشترک، لایسنس، فاینانس و در بخش لجستیک با شرکتهای اروپایی همکاری کنیم».
دیدگاه سفرای خارجی به ایران
در ادامه این نشست، سفرای کشورهای منتخب اروپایی به بیان دیدگاههای خود پرداختند. تمامی سفرای خارجی از علاقهمندی کشورهای خود برای حضور در ایران به دلیل ظرفیتهای فراوان این کشور در حوزههای مختلف خبر دادند و با اشاره به چالشهای سرمایهگذاری در ایران تأکید کردند، ایران باید در مسیری حرکت کند که ریسک را در اقتصادش کاهش دهد و شرکتهای ایرانی باید طبق قواعد رقابت در بازارهای بینالمللی ظاهر شوند. آنها همچنین تأکید کردند کمپانیهای اروپایی علاقه دارند در فضای ساده و آسان کار کنند، بنابراین تسهیل فضای کسبوکار نیز باید از طرف ایران انجام بگیرد تا ترس از فضای سنگین و پر از مقررات از ذهن فعالان اقتصادی اروپایی زدوده شود.