بیش از نیمی از حوادث کار منجر به مرگ در بخش ساختمان رخ میدهد. سال 94 قریب 1200 کارگر ساختمانی جان خود را در اثر حوادث ناشی از کار از دست دادند. بهگفته مسعود قادی پاشا، سال 95 این آمار30درصد افزایش یافت و تنها در ششماهه اول این سال، بیش از 800 کارگر ساختمانی در اثر حوادث ناشی از کار جان باختند.
آرمان-در حالی معاون روابط کار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خبر از کاهش ۱۳درصدی حوادث ناشی از کار در سال گذشته داده است که مدیر کل پزشکی قانونی استان تهران از رشد ۳۴درصدی حوادث کار در استان تهران خبر داد. بهگزارش مشرق، همهساله در جهان دههامیلیون کارگر قربانی حوادثی میشوند که منجر به کشتهشدن یا از کارافتادگی تعداد کثیری از آنها میشود. بر طبق آمار منتشر شده در کشورهای پیشرفته صنعتی، سالانه از هر ده نفر کارگر یکی دچار سانحه میشود و در نتیجه اینگونه سوانح، پنجدرصد روزهای کار ملی به هدر میرود. حوادث ناشی از کار از سویی سبب ناراحتی فرد کارگر یا افراد خانوادهاش میشود و از سوی دیگر سبب از بین رفتن سرمایه و تزلزل بنیان اقتصادی جامعه میشود. به همین دلیل اینگونه حوادث از دیدگاههای مختلف انسانی، اجتماعی و اقتصادی حائز اهمیت است.
از نظر انسانی
هرگونه حادثه ناشی از کار ولو جزئی سبب درد و ناراحتی شخص کارگر و افراد خانوادهاش میشود. بدیهی است در صورتی که حادثه شدید باشد و منجر به مرگ یا از کارافتادگی دائمی شود این مساله اهمیت بیشتری پیدا میکند.
از نظر اجتماعی
از آنجا که پیشرفت و ترقی هر اجتماعی بستگی به نیروی کار افراد جامعه دارد، لذا محصول کار هر کارگر نهتنها مایه امرارمعاش زندگی و خانواده اوست بلکه سرمایه و پشتوانه اقتصاد یک جامعه نیز محسوب میشود. چنانکه میدانیم نزدیک به 50 تا 60درصد افراد هر اجتماعی را افراد در سنین کار تشکیل میدهند، ولی در اصل افراد فعال جامعه، بهویژه در کشورهای کم رشد در حدود 25درصد کل جمعیت هستند. حال اگر از این تعداد، افرادی نیز بهعلت حوادث ناشی از کار نتوانند کار خود را انجام دهند این امر سبب تزلزل در وضع اجتماعی جامعه میشود.
از نظر اقتصادی
حوادث به هر صورت و درجهای که باشد برای کارگر، کارفرما و جامعه زیانهای اقتصادی در بر دارد. این زیانها بهصورت مستقیم و غیرمستقیم است. از زیانهای مستقیم میتوان از خسارت ناشی از وقفه کار بهعلت حادثه، هزینههای درمانی و سرانجام خسارات پرداختی در مورد از کارافتادگی موقت، دائم یا فوت را نام برد. در محاسبه زیانهای غیرمستقیم که مقدار آن در تمام کشورها بیش از زیانهای مستقیم است باید زیانهای ناشی از وقفه در کار سایر کارگران بهعلت کمککردن به فرد مصدوم، بحث و گفتوگو در مورد علت وقوع حادثه، بههم ریختن نظم کار پس از انتقال کارگر به بیمارستان تا موقع گماشتن فرد مناسب برای انجام امور، خسارات وارده به ماشینآلات و نهایتا خسارات ناشی از تقلیل فعالیت کارگر مصدوم پس از برگشت به کار (در صورت معلولیت) مورد توجه قرار گیرد.
کاهش 13درصدی حوادث ناشی از کار در سال گذشته
با توجه به اهمیت این موضوع باید توجه شود تا آمار حوادث ناشی از کار کاهش یابد. اوایل مرداد سال جاری بود که احمد مشیریان، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از کاهش 13درصدی حوادث ناشی از کار در سال گذشته خبر داد و گفت: در سال 1395 به ازای هر 100هزار نفر 84 مورد حادثه داشتیم که روند کاهشی داشته است.
رشد 34درصدی حوادث کار در استان تهران
این در حالی است که سهشنبه هفت شهریور 96، مدیر کل پزشکی قانونی استان تهران درباره حوادث ناشی از کار، گفت: بیش از نیمی از حوادث کار منجر به مرگ در بخش ساختمان رخ میدهد. سال 94 قریب 1200 کارگر ساختمانی جان خود را در اثر حوادث ناشی از کار از دست دادند. بهگفته مسعود قادی پاشا، سال 95 این آمار30درصد افزایش یافت و تنها در ششماهه اول این سال، بیش از 800 کارگر ساختمانی در اثر حوادث ناشی از کار جان باختند. حوادث کار منجر به مرگ در استان تهران رشد 34درصدی در مقایسه با آمار مدت مشابه سال قبل خود داشته است. حوادث کار منجر به مرگ در استان تهران رشد 34درصدی در مقایسه با آمار مدت مشابه سال قبل خود داشته است، بهگونهای که در چهار ماه اول سال جاری حوادث ناشی از کار جان 121 نفر را در استان تهران گرفته است. سقوط از بلندی، اصابت جسم سخت، سوختگی و کمبود اکسیژن از مهم ترین عوامل حوادث کاری اعلام شده که به فوت کارگران منجر شده است. با توجه به اینکه بخش زیادی از کارگران ساختمانی در کلانشهرهای بزرگ مانند تهران مشغول کار هستند، رشد 34درصدی حوادث کار این هشدار را میدهد که میزان مرگ و میر کارگران از طریق حوادث ناشی از کار افزایش یابد و باید مورد توجه مسئولان امر قرار گیرد. با توجه به آثار و پیامدهای مهم اقتصادی، اجتماعی و حتی فرهنگی این حوادث چه در سطح داخلی و چه در عرصه بینالمللی ضرورت دارد نقش بازرسی کار و توجه به ایمنی کار در دستور کار قرار گیرد. پیش تر، یک فعال صنفی کارگران ساختمانی کشور گفت توقف فعالیت کارگاههایی که در آنها اصول ایمنی و بهداشت کار رعایت نمیشود میتواند از بروز حوادث کار جلوگیری کند. میکائیل صدیقی اظهار داشت: عواملی چون عدم رعایت ضوابط ایمنی در کارگاههای ساختمانی و بیتوجهی کارفرمایان بر شمار حوادث کار کارگران ساختمانی افزوده است. او با بیان اینکه در کارگاههای ساختمانی نبود وسایل مورد نیاز برای کار و استفاده از وسایل معیوب به یک عرف تبدیل شده است، تصریح کرد: گذران معاش چنان فشاری بر کارگران ساختمانی وارد کرده است که حاضر هستند بدون برخورداری از ابتدایی ترین تجهیزات ایمنی در ساختمانها مشغول به کار شوند که این مهم نیازمند تدابیر ویژه از سوی مسئولان است.