سیل در بسیاری از کشورهای دنیا هم اتفاق میافتد اما تفاوت ما با دیگر کشورها این است که آنها 80 درصد اعتبارات بحرانشان را برای پیشگیری و پیشبینی و هشدار سیل میگذارند اما در ایران برای پیشگیری کمترین بودجه اختصاص مییابد
جاری شدن سیل در استان های آذربایجان شرقی و غربی و کردستان بار دیگر بی کفایتی حکومت اسلامی در مقابله با حوادث طبیعی را ثابت کرد. به گزارش ایسنا، 27 فروردین، در این حادثه تعدادی از هموطنان در شهرستانهای آذرشهر و عجب شیر در آذربایجان شرقی مفقود و کشته شدند و بنابر اعلام مسوولان، بیشترین خسارت جانی مربوط به دو شهرستان آذرشهر و عجبشیر از آذربایجان شرقی بوده است.
بر طبق نظر مسئولان ذیربط، تجاوز به حریم رودخانه و ساختوسازهای غیرمجاز در حاشیه رودخانهها منجر به جاری شدن سیل و آسیب رسیدن به ساختوسازهای اطراف رودخانهها شده است.وزیر نیرو، علت عمده این سیلاب را، گرمای هوا، بارش باران و ذوب شدن برفها عنوان کرد.اسمعیل کریمزاده در جلسه ستاد مدیریت بحران ، افزود: سیلاب به 15 هزار و 200 هکتار از اراضی زراعی و باغی این استان خسارت زده است.نماینده تبریز با تاکید بر اینکه حادثه سیل اخیر بحران سوء مدیریت در حوادث غیرمترقبه را به خوبی نشان داد، گفت: با توجه به لزوم آموزش عمومی برای مقابله با حوادث باید در این باره برنامه ریزی لازم صورت گیرد. خبرگزاری فارس هم در گزارشی در همین ارتباط، نوشت:” از خسارات مالی تبریز در حاشیههای شهر که منازل ساکنانش به استخر تبدیل شده بود که بگذریم خروش بیرحمانه سیل در رودخانهها و مسیلهای شهرستانهای عجب شیر و آذرشهر که یکی از تلخترین حوادث آذربایجان را رقم زد نمیتوان به راحتی گذشت.سیل خروشانی که پر از گل و لای بود و خودروهایی را با مسافران داخلش به کام مرگ کشید.
خشم سیلاب در شهرهای آذرشهر و عجب شیر به حدی بود که بسیاری از هموطنانمان را مقابل چشمان شهروندان و عزیزان خود به کام خود کشید و صحنههایی دلخراش و جانگداز را از خود به یادگار گذاشت.”
به گزارش ایلنا،بهنام مفضفی، نماینده استان آذربایجان شرقی در شورای عالی استانها،گفت: بر اثر سیل سه روز گذشته که به علت طغیان رودخانهها در قسمتهایی از استان آذربایجان شرقی رخ داده است، متاسفانه حدود ۱۰۵ خانوار خانههای خود را به صورت کامل از دست دادند و در حال حاضر در چادرهای جمعیت هلال احمر اسکان موقت دارند. وی با اشاره به خسارات وارده به زمینهای زراعی منطقه خاطرنشان کرد:” منطقه مورد نظر از زمین حاصلخیزی برخوردار بوده است، اما متاسفانه با وجود گل و لایی که همراه با سیل این مناطق را پوشانده است، تحقیقات ما نشان میدهد که این زمینها تا ۶۰ سال آینده قابل زراعت نخواهد بود، چرا که خسارت جبران ناپذیری دیدهاند.”روزنامه ایران، 27 فروردین به نقل از، محمد علی فتاحی، مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها و مراتع، نوشت:” سیل در بسیاری از کشورهای دنیا هم اتفاق میافتد اما تفاوت ما با دیگر کشورها این است که آنها 80 درصد اعتبارات بحرانشان را برای پیشگیری و پیشبینی و هشدار سیل میگذارند اما در ایران برای پیشگیری کمترین بودجه اختصاص مییابد و بیشتر بودجهها صرف بازسازی بعد از وقوع بحران و ویرانیها میشود و چون عموماً ما ایرانیان، حافظه تاریخی کوتاه مدتی داریم خیلی زود هم فراموش میکنیم که فاجعه میتواند بار دیگر تکرار شود.” روزنامه اعتماد، به نقل از، اسماعیل جبارزاده، استاندار آذربايجان شرقي، نوشت:” پيشبيني وقوع سيل در اين استان شدهبود و هشدارها به مردم اعلام شده بود. اگر اعلام نشدهبود كه ميزان خسارات آن خيلي بيشتر ميشد. اما با وجود اينكه اعلام كرديم، مردم در آذرشهر براي تماشاي سيل كنار رودخانه بودند و اقدام به عكس گرفتن كردهبودند. ١٨ نفر با ٧ خودرو در كنار رودخانه با موج دوم سيل كه بزرگتر بود، با سيل رفتند. با اينكه تذكرات اعلام شدهبود، اما آن را جدي نگرفتند. حتي نيروي انتظامي به آنها تذكر دادهبود اما آنها به عكس گرفتن و تماشا كردن ادامه دادند. … ٤٠ سال است در اين منطقه سيلي به اين عظمت نداشتيم، مردم آنجا هم فكر نميكردند سيل بيايد لذا خانههايشان را در حاشيه رودخانه ساختند. خودشان ميگويند باورمان نميشود سيل به اين بزرگي در مدت كوتاهي خرابي به بارآورد. به گفته جبارزاده، در مجموع ٥ روستاي عجبشير، ٣٠ خانه تخريب شده است كه امدادگران در روستا امكانات برپايي چادر را فراهم كردهاند اما فرهنگ روستايي اجازه نميدهد كسي در چادر زندگي كند، مردم اقوامشان را در خانههايشان جا دادهاند. براساس پيشبيني استاندار آذربايجان شرقي، هواي اين استان در يكشنبه باراني است اما شدت و حجم باران، در حدي نيست كه منجر به سيل مجدد شود.”
در طول ماه های گذشته اکثر شهرهای ایران با حوادثی همچون زلزله، آلوده گی هوا، سیل، پدیده ریزگردها، آتش سوزی[پلاسکو]و جز اینها مواجه شده است که خسارت های جانی و مالی فراوان را متوجه هم میهنمان کرده است. به هنگام وقوع این حوادث ما شاهد واکنش هایی از سوی مقامات رسمی کشور هستیم که بیشتر جنبه تبلیغی و جلوگیری از نارضایتی اجتماعی دارد. به هنگام وقوع این حوادث قول و قرارهای زیادی به آسیب دیدگان داده می شود که پس از فروکش کردن خبرها، به فراموشی سپرده می شوند. در سیاست های تدوین شده دولت ها در حکومت اسلامی، اصل پیش بینی و احتمالات نادیده گرفته می شود و علت خسارت های وارده را عمدتا، بی توجهی مردم عنوان می کنند. مشخص نیست چرا با وجود مخاطرات احتمالی اجازه داده می شود خانه ها درنزدیکی حاشیه های رودخانه ساخته شود و چرا تمهیدات لازم به کار گرفته نشد تا از نزدیک شدن مردم به مناطق پرخطر و سیلابی جلوگیری شود تا ما شاهد کشته شدن هموطنانمان نباشیم. با توجه به سخنان استاندار آذربایجان شرقی که وقوع سیل را پیش بینی کرده بودند، باید تمامی تمهیدات لازم برای حوادث احتمالی به کار گرفته می شد. وقوع سیل در استان های مزبور همچون موارد سابق، محدود به ابراز همدردی علی خامنه ای و دیگر مسئولان حکومتی با قربانیان حادثه و اعلام یک روز عزای عمومی شد. با توجه به واقعیت های موجود، به طور حتم و یقین ما در آینده باید شاهد وقوع چنین حوادثی باشیم که مردم زحمتکش میهن را با مصیبت های ناخواسته مواجه می کند. اما تجربه نشان داده است که حاکمیت اسلامی در مواجه با این حوادث همچنان از موضع انفعالی برخورد خواهد کرد.