Skip to content
فوریه 8, 2026
   ارتباط با ما       در باره ما       فیسبوک       تلگرام   

احترام به تفاوت اندیشه، همیاری و تلاش مشترک در راه تحقق آزادی

  • خانه
  • ایران
  • جهان
  • ویژه اندیشهٔ نو
  • اجتماعی
    • زحمتکشان
    • جوانان و دانشجویان
    • زنان
  • اقتصادی
  • فرهنگی – ادبی
  • محیط زیست
  • تاریخی
  • علوم اجتماعی
  • دیدگاه‌ها
  • Home
  • ۳۵ درصد از فروش نفت در جیب صداوسیما و نهادهای مذهبی-فرهنگی/ مصادره اقتصادی انقلاب به نفع نهادهای خاص
  • اقتصادی
  • ایران
  • نوار متحرک

۳۵ درصد از فروش نفت در جیب صداوسیما و نهادهای مذهبی-فرهنگی/ مصادره اقتصادی انقلاب به نفع نهادهای خاص

Recently updated on ژانویه 1st, 2026 at 11:51 ب.ظ

یاشار سلطانی

چهارشنبه ۱۰ دی ۱۴۰۴


با ارائه لایحهٔ بودجهٔ ۱۴۰۵ از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی در این هفته بار دیگر وضعیت بودجه‌های کلان نهادها و سازمان‌هایی که عملکردشان با میزان بودجه هیچ نسبتی ندارد مورد توجه قرار گرفته است. به‌صورت مشخص، صدا و سیما و نهادهای مذهبی حکومتی هر سال با به میان کشیده شدن بحث بودجه در مرکز توجه و انتقادهای عمومی قرار می‌گیرند و البته که تا اینجا این انتقادها نه منجر به کاهش و منطقی شدن بودجهٔ آنها شده و نه تأثیری روی خروجی این سازمان‌ها و نهادها داشته است.

اما وضع بودجهٔ این سازمان‌ها در شرایط کنونی متفاوت‌تر با هر سالی است، زیرا که دولت در برنامهٔ بودجهٔ امسال حساب ویژه‌ای روی مالیات‌ستانی از شهروندان باز کرده است. با انتشار جزئیات لایحهٔ بودجهٔ ۱۴۰۵ مشخص شده است که درآمدهای مالیاتی دولت با افزایش ۶۲درصدی نسبت به سال گذشته به ۲,۹۶۱ همت خواهد رسید. اما سؤال اصلی اینجاست که پول نفت چه می‌شود که دولت برای برطرف کردن مخارجش این‌چنین روی مالیات‌ستانی از شهروندان حساب باز کرده است. پاسخ را باید در جدول‌های پُروپیمان و چاق بودجهٔ ۱۴۰۵ ببینیم.

در لایحهٔ بودجهٔ ۱۴۰۵ جمع بودجه‌ای که برای سازمانی چون صدا و سیما و نهادهای مذهبی اصلی در نظر گرفته شده است چیزی حدود ۹۲٫۵۱ همت است. تقریباً ۳۳٫۵ همت این بودجه به صدا و سیما می‌رسد و ۵۹ همت آن هم برای ۹ نهاد حوزوی و فرهنگی کلیدی کنار گذاشته شده است.

ردیف
113600دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی12,288,8131.23
114000وزارت فرهنگ و ارشاداسلامی153,311,02815.33
113700وزارت میراث فرهنگی75,666,8407.57
114007دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم9,962,0001.00
114020شورای عالی حوزه های علمیه74,500,0007.45
114025شورای برنامه ریزی مدیریت حوزه های علمیه خراسان9,290,0000.93
114084مدیریت خدمات حوزه های علمیه164,200,00016.42
114200موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی4,412,0000.44
114300سازمان تبلیغات اسلامی67,733,7136.77
114400جامعه المصطفی العالمیه18,637,0001.86
283500سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران335,125,00033.51
کلصدریال925,126,394 همت92.51

از آنجا که درآمد مستقیم نفتی در بودجهٔ سال آینده ۲۶۳ همت در نظر گرفته شده است، با یک حساب ساده می‌توان فهمید که این ۱۰ نهاد در مجموع بیش از ۳۵درصد درآمد مستقیم نفت و میعانات رو می‌بلعند.

دولت امسال اعلام کرده است که با زلزلهٔ بزرگی در برنامهٔ بودجه قصد کاهش ۷۰درصدی واگذاری دارایی‌های سرمایه‌یی نفتی را دارد. به این ترتیب، پیش‌بینی شده است که درآمدهای دولت از حدود ۹۳۰هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۴ به ۲۷۵ همت در سال ۱۴۰۵ برسد.

این تصمیم باعث شده است که دایرهٔ مالیات‌ستانی از شهروندان گسترده‌تر شود. در چنین شرایطی، در اختیار قرار دادن این بخش بزرگ از درآمدهای نفتی در اختیار این نهادها چه منطقی دارد؟

بودجهٔ این نهادها عمدتاً از منابع عمومی تأمین می‌شود و حدود ۴۰-۵۰٪ منابع عمومی به‌طور غیرمستقیم به نفت وابسته است، اما مستقیماً بیش از ۳۵٪ درآمد نفتی به این بخش‌ها می‌رسد.

با کنار هم قرار دادن این اعداد و ارقام به‌سادگی می‌توان دید که حالا انقلاب از لحاظ اقتصادی هم کاملاً مصادره شده است، به‌گونه‌ای که درآمدهای نفتی در اختیار گروه‌های خاص غیرپاسخگو به عامهٔ مردم قرار گرفته است و مخارج دولت بر دوش مردم سنگینی خواهد کرد.

برگرفته از وبگاه نویسنده

Continue Reading

Previous: رصد خبری و تحلیلیِ پشت‌پردهٔ اصول‌گرایان: آیا نقشهٔ برکناری پزشکیان و انتقال قدرت به قالیباف کلید خورده؟
Next: چرا چرخ‌دنده‌های ماشین سرکوب از حرکت نمی‌ایستد؟
  • تلگرام
  • فیسبوک
  • ارتباط با ما
  • در باره ما
  • فیسبوک
  • تلگرام
Copyright © All rights reserved