Skip to content
ژوئن 2, 2026
   ارتباط با ما       در باره ما       فیسبوک       تلگرام   

احترام به تفاوت اندیشه، همیاری و تلاش مشترک در راه تحقق آزادی

  • خانه
  • ایران
  • جهان
  • ویژه اندیشهٔ نو
  • اجتماعی
    • زحمتکشان
    • جوانان و دانشجویان
    • زنان
  • اقتصادی
  • فرهنگی – ادبی
  • محیط زیست
  • تاریخی
  • علوم اجتماعی
  • دیدگاه‌ها
  • Home
  • مراکز واکسن‌سازی کشور در تولید واکسن‌های معمول دچار مشکل شده‌اند
  • ایران
  • خبرها

مراکز واکسن‌سازی کشور در تولید واکسن‌های معمول دچار مشکل شده‌اند

شنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۴

دکتر علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزیر بهداشت، در گفت‌وگو با «سلامت نیوز» ضمن اشاره به سابقهٔ بیش از هفت دهه‌ای تولید واکسن در ایران گفت: «متأسفانه دو مرکز مهم واکسن‌سازی پاستور و رازی طی سال‌های گذشته نه‌تنها توسعهٔ کافی نداشتند، بلکه حتی در تولید واکسن‌های روتین [معمول] مانند توأم و ثلاث [سه‌گانه] نیز دچار مشکل شدند و کشور ناچار شد این واکسن‌ها را از خارج وارد کند.»

او با بیان اینکه ورود بخش خصوصی به این حوزه نیز با موفقیت کامل همراه نبوده است افزود: «بسیاری از شرکت‌ها نتوانستند واکسن‌هایی با کیفیت و استانداردهای بین‌المللی تولید کنند و به همین دلیل هنوز بخش عمدهٔ واکسن‌های مصرفی کشور از خارج وارد می‌شود که علاوه بر هزینهٔ ارزی، در شرایط تحریم مشکلاتی برای تأمین و ترابری ایجاد کرده است.»

معاون بهداشت وزیر بهداشت از مذاکرات جدید برای توسعهٔ همکاری‌های بین‌المللی خبر داد و گفت: «به‌زودی انستیتو پاستور برای عقد قرارداد انتقال فناوری تولید واکسن روتاویروس به کوبا سفر می‌کند و مذاکراتی نیز با چین برای تأمین برخی واکسن‌ها در حال انجام است. با این حال، راهبرد اصلی ما تولید واکسن در داخل کشور توسط شرکت‌های دانش‌بنیان، انستیتو رازی، و انستیتو پاستور است.»

رئیسی با تأکید بر اینکه «واکسن کالای استراتژیک سلامت است» تصریح کرد: «در زمان کرونا شاهد بودیم که چندین مرکز مدعی تولید واکسن شدند، اما در نهایت فقط یکی دو مجموعه موفق شدند. تجربهٔ کرونا نشان داد که حمایت از تولید داخلی بدون رعایت کیفیت کافی نیست.»

او در عین حال افزود: «حمایت از تولید داخل در حوزهٔ سلامت زمانی معنا دارد که استانداردهای لازم رعایت شود. ما نمی‌توانیم بیماران را مجبور کنیم از تجهیزات بی‌کیفیت داخلی استفاده کنند. برای مثال، همان‌طور که نمی‌توانیم به‌جای بهترین خودروها پراید را برای آمبولانس انتخاب کنیم، در مورد دستگاه دیالیز یا واکسن نیز نمی‌توانیم تنها به بهانهٔ تولید داخلی از کیفیت غافل شویم. واکسنی که به نوزاد یک‌روزه تزریق می‌شود باید استانداردهای کامل داشته باشد.»

ایران موفق به دریافت گواهی حذف سرخک شده است

رئیسی در ادامه با اشاره به دستاوردهای کشور در حوزهٔ بیماری‌های واگیر اظهار داشت: «ایران موفق به دریافت گواهی حذف سرخک شده است، در حالی که افغانستان و پاکستان بالاترین میزان شیوع سرخک را دارند. بیش از ۲۰ سال است که حتی یک مورد فلج اطفال در کشور گزارش نشده، در حالی که این بیماری در همسایگان ما به‌شدت شایع است. همچنین میزان بروز سل در ایران کمتر از ۱۰ در صدهزار نفر است، در حالی که این عدد در افغانستان و پاکستان ۲۷۵ است.»

او از برنامه سه‌ساله حذف هپاتیت C در کشور خبر داد و دربارهٔ تب دنگی گفت: «این بیماری از امارات وارد شد و در بندرلنگه، هرمزگان و به‌ویژه چابهار شایع شد. اخیراً دو مورد مثبت در هرمزگان شناسایی شده است. چون این بیماری واکسن ندارد و سم‌پاشی نیز اثربخش نیست، تنها راه مقابله، بهداشت محیط است.»

رئیسی با بیان اینکه برخی واکسن‌ها در سبد روتین کشور قرار دارند و برخی دیگر همچون واکسن آنفلوانزا به‌صورت فصلی و برای افراد خاص استفاده می‌شوند افزود: «در مورد واکسن اچ‌پی‌وی دو اقدام اصلی پیش‌رو داریم که شامل شیوع‌شناسی و پیشگیری از سرطان دهانهٔ رحم است. همچنین، قرار است میزان شیوع زگیل‌های تناسلی بررسی شود. کمیتهٔ علمی واکسن اچ‌پی‌وی را رد نکرده و اعلام کرده است که می‌تواند مؤثر باشد، اما در برنامهٔ واکسیناسیون روتین کشوری قرار نخواهد گرفت و نهایتاً در داروخانه‌ها عرضه می‌شود.»

وی همچنین از واردات ۵۰۰هزار دوز واکسن کزاز در هفته گذشته خبر داد.

هرکس از اصطلاح طب اسلامی استفاده کند کلاهبردار است

رئیسی در بخش دیگری از سخنانش اصطلاح «طب اسلامی» را فاقد وجاهت علمی دانست و تأکید کرد: «طب اسلامی وجود خارجی ندارد و هر کس از این عنوان استفاده کند کلاهبردار است. ما طب ایرانی و طب سنتی داریم، اما طب اسلامی نداریم.»

او با اشاره به قانون حمایت از تولیدات داخلی گفت: «در حوزه سلامت نباید با جان مردم شوخی کرد. تولید داخل زمانی ارزشمند است که با کیفیت باشد. اگر یک ابزار پزشکی خارجی بتواند حتی یک ساعت عمر بیمار را بیشتر کند، باید از آن استفاده شود نه اینکه به اجبار نمونه داخلی را ترجیح دهیم. استانداردهای حوزه سلامت باید بسیار سخت‌گیرانه باشد تا سلامت مردم به خطر نیفتد، هرچند برخی تجهیزات پزشکی داخلی نیز کیفیت بالایی دارند.»

چاپ 🖨

Continue Reading

Previous: نامهٔ ۴۰۰ روزنامه‌نگار فرانسوی‌ به مکرون: همکاران فلسطینی ما را نجات دهید
Next: تحلیل طبقاتی نتایج کنکور
  • تلگرام
  • فیسبوک
  • ارتباط با ما
  • در باره ما
  • فیسبوک
  • تلگرام
Copyright © All rights reserved