دور چهارم مذاکرات صلح سوریه پس از دو بار تعویق افتادن توسط میانجیگران سازمان ملل متحد نهایتاٌ در روز پنج شنبه 5 اسفند ماه در ژنو آغاز شد.
این دور مذاکرات نیز همان الگوی دورهای قبلی در سال 2015/1394 و 1395/ 2016 را دنبال می کند که در آن نماینده ویژه سازمان ملل برای دیدار سوریه، استفان دی میستورا، به طور جداگانه با هیئت نمایندگی دولت سوریه به رهبری بشار الجعفری، سفیر این کشور در سازمان ملل، و سپس با نمایندگان نیروهای مخالف و از جمله نیروهای نظامی مخالف دولت ملاقات و گفتگو می کند. گفتگو ها با جلسه افتتاحیه و خیرمقدم نماینده سازمان ملل به نمایندگان شروع شد و آنگاه ملاقات های جداگانه با هیئت های نمایندگی در طول روز برگزار شد. ولیکن در غروب روز اول مذاکرات سالم المسلط، رئیس هیت عالی مذاکرات سوریه ، در حرکتی غیر منتظره، که همه را به تعجب واداشت، خواستار “مذاکرات مستقیم” با هیئت نمایندگی دولت شد. در مذاکرات سال قبل هیئت نمایندگی اپوزیسیون سوریه از ملاقات و گفتگوی مستقیم با نمایندگان دولت بشار اسد در ژنو خودداری کرد. سالم المسلط اظهار داشت که به جای مذاکره در اطاق های جداگانه برای اثبات جدیت هیئت خود و همچنین صرفه جویی در زمان خواهان مذاکره مستقیم با هیئت دولت می باشد.
در قبل از آغاز مذاکرات نماینده سازمان ملل در رابطه با سوریه، استفان دی میستورا، شانس موفقیت مذاکرات را اندک اعلام کرد و مدعی شد که “انتظار دستیابی به موفقیت” را ندارد. برخی از جناح های اپوزیسیون سیاسی سوری سازمان ملل را متهم به جانبداری در جریان مذاکرات کرده است. بر طبق گزارش ها استفان دی میستورا در آخرین لحظه از فرستادن دعوتنامه به «گروه مسکو» اپوزیسیون سیاسی سوریه برای شرکت در مذاکرات خودداری کرده است. این در شرایطی است که نماینده “گروه قاهره” به مذاکرات دعوت شده است. آقای دکتر جمیل قدری، «رهبر جبهه مردمی برای تغییر و آزادی در سوریه» که نمایندگی «گروه کسکو» را به عهده دارد و در دور دوم مذاکرات آستانه شرکت داشت سازمان ملل را متهم به دادن “امتیاز های ویژه» به گروه های مخالف مسلح طرفدار عربستان سعودی و ترکیه کرد. نماینده حزب اتحاد دموکراتیک کردستان نیز به مذاکرات دعوت نشده است.
در خاتمه روز اول مذاکرات ژنو این مشخص بود که موضوع های مهمی طرفین را از هم جدا می کند. اپوزیسیون خواستار کناره گیری بشار اسد به مثابه پیش شرطی برای صلح می باشد، امری که با مخالفت سوریه و روسیه و ایران رو برو شده است. از سوی دیگر نصر الحریری، رهبر هیئت نمایگان اپوزیسیون، دولت های روسیه و ترکیه را متهم کرده است که نتوانسته اند اقدامات ایران را کنترل کنند و مدعی شد که جمهوری اسلامی ده ها هزار جنگجوی فرقه گرا را در سراسر خاک سوریه مستقر کرده است.