
چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴
اندیشهٔ نو: بنا بر گزارشها و تصاویر منتشرشده در شبکههای اجتماعی، شهروندان بندر کلاهی در شهرستان میناب، در استان هرمزگان، که در اعتراض به تخریب لوازم صیادی و سوختبَری و دیگر اموالشان تجمع کرده بودند مورد سرکوب شدید نیروهای انتظامی قرار گرفتند.
بنا بر این گزارشها، در این اعتراضها و سرکوبی که از چهار روز پیش آغاز شده است، نیروهای انتظامی در یورش به معترضان محلی از گاز اشکآور، تفنگ ساچمهیی، و حتی گلولهٔ جنگی نیز استفاده کردهاند. گفته میشود تا کنون دهها نفر، از جمله چند کودک، زخمی شدهاند. همچنین دهها تن نیز بازداشت شدهاند.
منابع رسمی جمهوری اسلامی، از جمله مقامات حکومتی میناب، این یورش به معترضان را «بزرگترین عملیات پاکسازی زیرساختهای قاچاق سوخت در بندر کلاهی» توصیف کردند.
روستای بندر کلاهی در کنار تنگهٔ هرمز و در امتداد کوههای مکران قرار دارد. ساکنان اولیه آن از استان سیستان و بلوچستان و شهرستان جاسک مهاجرت کرده و از آنجا به دشت جلگه میناب آمده و در این روستا سکونت کردهاند.
به گزارش کمپین فعالین بلوچ، شامگاه شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ دستکم شش دستگاه ماشین آتشنشانی از میناب به سمت بندر کلاهی اعزام شدند. در آن تاریخ این کمپین احتمال سرکوب سوختبَران و اهالی منطقه را دور از انتظار ندانسته بود.
فرماندهی انتظامی شهرستان میناب روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با صدور اطلاعیهای خطاب به مردم روستاهای کلاهی و کرگان به سوختبَران این منطقه سه روز مهلت داده بود تا زیرساختها و تجهیزات سوختبری مانند تانکرها، لولهکشیها، و پمپهای انتقال سوخت را داوطلبانه جمعآوری و به محوطهٔ ورودی روستا منتقل کنند.
به نوشتهٔ کمپین فعالین بلوچ، ساکنان این مناطق بهعلت فقر شدید، نبود فرصتهای شغلی، و بیتوجهی جمهوری اسلامی به ایجاد زیرساختهای اشتغال سالهاست از روی ناچاری به شغل پُرخطر سوختبری روی آوردهاند، شغلی که بسیاری آن را تنها راه زنده ماندن میدانند.
به گزارش کمپین فعالین بلوچ، پلیس فتا روز سهشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ دهها تن از شهروندان بلوچ اهل شهرستان جاسک را که از مردم بندر کلاهی حمایت کرده بودند از طریق تماس تلفنی به جاسک احضار کرده است. این شهروندان در رشته استوریهایی در صفحات مجازیشان به سرکوب شهروندان بلوچ در بندر کلاهی میناب واکنش نشان داده و از مردم این منطقه حمایت کرده بودند.