
یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴
نیما حیدری – برای اندیشهٔ نو
چاینا دیلی: «آمریکا مسئول این جنگ تجاری است. بنابراین، مسئولیت آن دولت است که شرایط را برای حرکت رو به جلو ایجاد کند. بر این اساس است که آمریکا میتواند از مخمصهای که خودش را در آن قرار داده است رها شود.»
اندیشهٔ نو: نمایندگان دولتهای چین و آمریکا روز شنبه ۲۰ اردیبهشت نشست دوطرفه دربارهٔ امور اقتصادی و تجاری دو کشور را در ژنو، سوئیس، آغاز کردند. این مذاکرات در حالی برگزار میشود که دولت ترامپ در ماه آوریل اعمال عوارض گمرکی بر واردات به آمریکا از کشورهای جهان، و بهویژه چین، را آغاز کرد که نهفقط به بیثباتی در زنجیرهٔ تأمین کالاها، بلکه به جنگ غیررسمی تجاری کشورهای جهان با آمریکا منجر شد. آمریکا در مقطعی عوارض ۲۴۵درصدی بر واردات از چین وضع کرد که بعداً آن را تعدیل کرد و بسیاری از کالاهای الکترونیکی پُرمصرف را از مستثنا کرد. چین نیز در واکنش به این جنگ تجاری دولت ترامپ، مالیات ۱۲۵درصدی بر واردات کالاهای آمریکایی وضع کرد.
در مذاکرات دیروز و امروز در ژنو، از طرف دولت چین، هه لیفنگ، عضو دفتر سیاسی کمیتهٔ مرکزی حزب کمونیست چین و معاون نخستوزیر، ریاست هیئت نمایندگی را به عهده دارد. از طرف دولت آمریکا، اسکات بسنت، وزیر خزانهداری، ریاست هیئت مذاکرهکننده را به عهده دارد.
دولت چین روز پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت تأکید کرد که مذاکرات تجاری با آمریکا باید بر اساس «احترام متقابل، مشورت برابر، و منافع متقابل» باشد. وزارت بازرگانی چین گفت که هرگونه گفتوگویی از این دست باید بر اساس احترام متقابل و همکاری برد-برد باشد.
به گزارش چاینا دیلی، هه یادونگ، سخنگوی وزارت بازرگانی چین، در یک کنفرانس خبری گفت: «اگر آمریکا بخواهد مذاکره کند، درهای مذاکره از جانب ما همیشه باز است.»
سخنگوی وزارت بازرگانی چین گفت: «چین از منافع توسعهییاش قاطعانه محافظت خواهد کرد و در موضع قاطع خود برای دفاع از عدالت و انصاف بینالمللی و همچنین حفظ نظم اقتصادی و تجاری بینالمللی خواهد ماند.»
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، گفت که از مذاکرات ژنو نباید انتظار رسیدن به توافق داشت، بلکه هدف این گفتوگوها بیشتر تفاهم بر سر موضوعهایی است که باید بررسی شود.
ترامپ نیز دیروز، شنبه ۲۰ اردیبهشت، دربارهٔ این دیدارها در سوئیس در سطح وزیران در شبکهٔ اجتماعیاش «تروت سوشال» نوشت که مذاکرات دوستانه، اما سازنده بوده است و «موضوعهای زیادی مطرح شد؛ در مورد موضوعهای زیادی توافق شد»، اما جزئیاتی از محتوای گفتوگوها ذکر نکرد. او با بیان اینکه «ما، هم بهنفع چین و هم آمریکا، خواستار گشایش بازار چین به روی شرکتهای آمریکایی هستیم»، نوشت: «پیشرفتهای بزرگ!!!»
رئیسجمهور آمریکا روز جمعه ۱۹ اردیبهشت در یادداشتی که در شبکهٔ اجتماعی تروت سوشال نوشت، امکان کاهش عوارض گمرکی آمریکا بر کالاهای چینی به ۸۰درصد را مطرح کرد.
گفتوگوهای جاری میان نمایندگان چین و آمریکا به درخواست آمریکا صورت میگیرد. در سرمقالهٔ نشریهٔ چاینا دیلی آمده است: «طبیعی است که اعضای سازمان تجارت جهانی (WTO) اختلاف اقتصادی و تجاری داشته باشند، اما برای نگرانیهای آنها باید راهحلهایی از طریق مشورت بر اساس احترام متقابل و برابری پیدا کرد. به همین دلیل است که دولت چین دعوت دولت آمریکا را برای شرکت در مذاکرات پذیرفت.»
در سرمقالهٔ این نشریهٔ چینی، این مذاکرات مقدمهای برای اثبات این موضوع دانسته شده است که «آمریکا تا چه حد دربارهٔ گفتوگو برای رسیدن به توافق تجاری مورد قبول متقابل، بهجای جلسهای برای چانهزنی بر سر نرخ عوارض گمرکی، صداقت و جدیّت دارد.»
در ادامه آمده است: «دولت چین با صبر استراتژیک آمادهٔ گفتوگو است، اما این مذاکرات نباید بهانهای برای ادامهٔ زورگویی یا اخاذی باشد و دولت چین هر پیشنهادی را که اصول بنیادیاش را به خطر بیندازد یا به هدف گستردهتر برابری جهانی لطمه بزند قاطعانه رد خواهد کرد.»
در پایان سرمقاله آمده است: «اگر راهحل مذاکرهشده واقعاً همان چیزی است که آمریکا میخواهد، باید تهدید و اعمال فشار را متوقف کند و برای این منظور، بر اساس برابری و احترام با چین مذاکره کند. اقدامات یکجانبهٔ آمریکا در دنیای امروز که همه کشورها باید برای آیندهای مشترک همراه با دوستی و رفاه تلاش کنند جایی ندارد. آمریکا مسئول این جنگ تجاری است. بنابراین، مسئولیت آن دولت است که شرایط را برای حرکت رو به جلو ایجاد کند. بر این اساس است که آمریکا میتواند از مخمصهای که خودش را در آن قرار داده است رها شود.»