
ایالات متحده پس از دستیابی به توافق آتشبس با حوثیهای یمن در روز سهشنبه، به بمباران تقریباً دو ماهه خود علیه این گروه پایان داد و این نشاندهنده تغییر در پویایی منطقهای در امتداد کریدور استراتژیک دریای سرخ است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، پس از آتشبس، توقف فوری حملات را اعلام کرد و ادعا کرد که حوثیها “تسلیم” شدهاند و گفت که این گروه دیگر نمیخواهد بجنگد.
این تحول پس از آن رخ میدهد که نیروهای آمریکایی از ماه مارس عملیاتی را علیه تقریباً ۸۰۰ هدف در یمن انجام دادهاند که منجر به صدها کشته حوثی از ماه مارس شده است.
سید بدر بن حمد بن حمود البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان، نقش میانجیگرانه عمان را در تسهیل این توافق تأیید کرد.
وزیر در بیانیهای که روز سهشنبه توافق ایالات متحده و حوثیها را اعلام کرد، گفت: “در آینده، هیچ یک از طرفین، از جمله کشتیهای آمریکایی، یکدیگر را در دریای سرخ و تنگه باب المندب هدف قرار نخواهند داد و آزادی ناوبری و جریان روان حمل و نقل تجاری بینالمللی را تضمین میکنند.”
در حالی که عمان گفته است این توافق، حل مسائل منطقهای گستردهتر را تسهیل میکند، حوثیها تفسیرهای متفاوتی ارائه دادهاند.
عبدالمالک العجری، یکی از مقامات ارشد حوثی، تأکید کرد که توافق با ایالات متحده کاملاً دوجانبه بوده و «هیچ ارتباطی با دشمن اسرائیلی یا حمایت از غزه ندارد.»
محمد علی الحوثی، رئیس کمیته انقلابی حوثی، در پستی در X گفت که عملیات این گروه «در حمایت از غزه برای متوقف کردن تجاوز اسرائیل و اجازه ورود کمکها» به غزه بوده و هست، و این نشان میدهد که آتشبس با ایالات متحده شامل توقف حملات این گروه به اسرائیل نمیشود.
در همین حال، مهدی المشاط، رئیس شورای عالی سیاسی حوثی، در بیانیهای که توسط تلویزیون المسیره گزارش شد، گفت: «هیچ عقبنشینی از حمایت از غزه، صرف نظر از هزینه آن، وجود نخواهد داشت. آنچه اتفاق افتاده ثابت میکند که حملات ما دردناک است و ادامه خواهد یافت.»
محمد عبدالسلام، سخنگوی گروه حوثیهای یمن و رئیس هیئت مذاکرهکننده ملی، گفت که عملیات حوثیها در حمایت از مردم فلسطین در غزه ادامه خواهد یافت.
عبدالسلام روز چهارشنبه در مصاحبهای با تلویزیون المسیره اظهار داشت که موضع فعلی حوثیها در پاسخ به درخواستهای ایالات متحده اتخاذ شده است و گروه حوثی هیچ درخواستی به ایالات متحده ارائه نکرده است.
تحلیلگران یمنی نشان میدهند که هم حوثیها و هم ایالات متحده میتوانند از کاهش تنشها مزایای استراتژیکی ببینند.
به گفته علی بن هادی، یک کارشناس نظامی بازنشسته مستقر در عدن، این توافق به طور بالقوه جایگاه بینالمللی حوثیها را تغییر میدهد. بن هادی گفت: «این توافق… این گروه را از قلمرو «شبه نظامیان شورشی منزوی» که از نظر بینالمللی به رسمیت شناخته نشدهاند – و توسط ایالات متحده به عنوان یک گروه تروریستی شناخته میشوند – به قلمرو مذاکره با کشورهای قدرتمند منتقل میکند.»
برای ایالات متحده، این توافق، خروج از چیزی را که برخی ناظران آن را «باتلاق یمن» نامیدهاند، پیش از سفر برنامهریزیشده ترامپ به کشورهای خلیج فارس از جمله عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی در اواخر این ماه، ممکن میسازد.
با این حال، تحلیلگران یمنی در مورد مدت زمان دوام این توافق اختلاف نظر دارند. مقبل ناجی، تحلیلگر سیاسی مستقر در عدن، این توافق را «موقتی» توصیف کرد و اظهار داشت که توقف هدف قرار دادن کشتیهای آمریکایی توسط حوثیها ناشی از «خسارت گسترده به تواناییهای نظامی این گروه» است و نشان دهنده تلاشی برای «بازیابی روحیه جنگی آنها» است.
بن هادی معتقد است که این توافق «عمدتاً برای مدت طولانی، نه برای یک دوره کوتاه، طراحی شده بود، به ویژه که توسط عمان تسهیل و تضمین شده بود.» او نتیجه را متعادل توصیف کرد و اظهار داشت: «نه آمریکا و نه حوثیها پیروز نشدند.»
چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴