
❓با توجه به اینکه پیامکهای حجاب دوباره از سر گرفته شده، به نظرتون اولا چرا هیچ مسوولی تاکنون گردن نگرفته و دوما چه دردسرهای جدیدی ایجاد کرده است؟
➖ کنترل دولتی پوشش زنان در این سالها حتی در میان اقشار مذهبی هم پذیرش اجتماعی ندارد. جامعه دیگر نمیپذیرد که با روش زیرنظر گرفتن و مجازات، حجاب زنان به شکل دلخواه حکومت در بیاید. همین فقدان پذیرش اجتماعی موجب میشود، هر اقدام کنترلی برای نظارت بر پوشش زنان، به حکومت چهرهای خشن و کنترلگر بدهد که در میان مسایل اجتماعی و سیاسی و اقتصادی متعدد بر حجاب زنان متمرکز شده است. برای همین میبینیم در میان دستجات و گروههای موجود در حاکمیت در مورد حجاب اتفاق نظر وجود ندارد. این دو پارگی موجب شده بعضی بخشها از امکانات و ابزارهایی برای کنترل زنان استفاده کنند که بخشهای دیگر با آن موافق نیستند و حتی اظهار بیاطلاعی میکنند. ارسال پیامک از سوی برخی دستگاهها نشان میدهد برخی از درون نظام حکمرانی هنوز درک نکردهاند که تقابل با خواست جامعه که مدارا است، میتواند موجب قطع امید کامل جامعه از اصلاحپذیری حکومت باشد؛ و این قطع امید اگر کامل باشد پیامدهایی مثل پیوند خوردن نارضایتی از کنترل زنان با سایر نارضایتیهای اجتماعی و اقتصادی خواهد داشت که جامعه را در مقابل حکومت قرار میدهد.
❓ پیامک حجاب واکنشهای زیادی در افکار عمومی داشته، نظر شما چیست؟
➖ در نتایج چهارمین پیمایش ارزشها و نگرشهای ایرانیان مشخص شد که حجاب از نظر جامعه حالا یکی از شش مساله مهم کشور است و نسبت به قبل اهمیت خیلی زیادی یافته است. در واقع حجاب به دماسنج میزان مدارای حاکمیت با خواست جامعه تبدیل شده است. برای همین جامعه اخبار آن را با حساسیت دنبال میکند و هر اقدام سختگیرانه برای کنترل حجاب موجب برانگیختن خشم و نارضایتی جامعه از حکومت میشود.
❓ آیا زنان با این پیامکها عقب نشینی میکنند؟
➖این پیامکها تاثیری در برگرداندن حجاب به سر زنان نخواهد داشت. زنان قبلاً حجاب را در جایی که پلیس و دوربین و حجاب بان هم نبود حفظ میکردند، چون به شکل هنجار درآمده بود. اما حالا جامعه تغییر کرده و ارزشها و هنجارهای آن هم عوض شده است در جامعه فعلی نداشتن روسری به عنوان شکستن هنجار تفسیر نمیشود و واکنش منفی به آن وجود ندارد. زنان به واکنش جامعه توجه میکنند و نه به پیامک و دوربین و مامور.
❓دو قطبی که در جامعه رخ داد چه پیامدهای منفی در آینده دارد؟
➖الان نمیتوان گفت بر سر حجاب دو قطبی وجود دارد. حتی اگر اصرار به وجود دو قطب باشد، این دو قطب مساوی نیستند. یکی از دو قطب بسیار بزرگ و موثر است و قطب دیگر پیوسته در حال کوچک شدن است. قطب بزرگتر یعنی اکثریت جامعه مایلند که حجاب به عنوان امر شخصی شناسایی شود و به دور ار مداخله پلیس و کنترل حکومت باشد. این اتفاقی است که در سایر کشورهای اسلامی (غیر از حکومت طالبان) افتاده و حجاب به عنوان یک امر فرهنگی شناخته میشود. مردم انتظار دارند که حکومت ایران هم حجاب زنان را به عنوان امر فرهنگی و انتخاب شخصی بپذیرد و به وظایف مهم و اصلیاش یعنی حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی مثل گرانی، تورم، بیکاری، کمبود، نابرابریهای اجتماعی، فساد، تخریب محیط زیست و پیشگیری از فجایعی مثل بندرعباس و… بپردازد.
یکشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴