
تجمع اعتراضی افراد دارای معلولیت در کرمانشاه
«کمپین معلولان» در حالی که نزدیک به ۹ سال در حوزهٔ حقوق افراد دارای معلولیتهای جسمی و ذهنی فعالیت کرده بود به کارش پایان داد. مدیر این کمپین ناامیدی جامعهٔ کمتوانان جسمی و ذهنی از بیتوجهیها و کمتوجهیها را یکی از مهمترین دلایل این تصمیم دانست.
کانال تلگرامی «کمپین معلولان» روز ۲۹ اسفند ۱۴۰۳ اطلاعیهای با عنوان «پایانی شکوهمند بر هشت سال و نیم مبارزه؛ کمپین معلولان به پایان راه خود رسید» منتشر و پایان کار این کمپین را اعلام کرد.
متن کامل این اطلاعیه از این قرار است (تأکیدها از ماست):
پایانی شکوهمند بر ۸ سال و نیم مبارزه؛ کمپین معلولان به پایان راه خود رسید!
سپاس از شما که همراه بودید، ایستادید و تاریخساز شدید!
هشت سال و نیم تلاش، مبارزه، پیگیری، مکاتبات، برگزاری طومارها، تجمعات و اعتراضات سراسری و دادخواهی… و حالا مسیر هموار شده است.
کمپین معلولان به یکی از اهداف بزرگ خود رسید و رسماً به کار خود پایان داد، اما این پیروزی بدون همراهی و حمایت برخی از افراد دلسوز و دغدغهمند ممکن نبود.
در تمام این سالها، هر دستاوردی که رقم خورد نتیجهٔ ایستادگی و حمایت کسانی بود که باور داشتند حقخواهی واقعی مسیر رسیدن به عدالت است.
از تمام عزیزانی که در این مدت، به هر نحوی، اعم از حضور در تجمعات، برگزاری طومارها، انجام مکاتبات، مشاورههای حقوقی، اطلاعرسانیها، حمایتهای خبری و رسانهای، نظرات کارشناسی و تخصصی، و سایر موارد در کنار کمپین بودند صمیمانه سپاسگزاریم.
این پیروزی متعلق به همهٔ شماست! اگر امروز اجرای ماده ۲۷ از یک «مطالبهٔ غیرممکن» به یک «واقعیت» تبدیل شده، اگر فریاد حقخواهی معلولان بلند است و بهسرعت سرتیتر رسانهها قرار میگیرد، همهٔ اینها ثمرهٔ تلاشهای بیوقفه شماست.
کمپین معلولان به پایان راه خود رسیده، اما حقیقتی که در این سالها اثبات شد این است که مطالبهگری و ایستادگی همیشه جواب میدهد. شاید مسیر ما در قالب کمپین به پایان رسیده باشد، اما امید، آگاهی، و جسارت حقخواهی باقی خواهد ماند.
سپاس از شما که همراه بودید، ایستادید، و تاریخساز شدید.
*****
بهروز مروتی، مدیر این کمپین، در گفتوگوی با «شرق» که روز یکشنبه ۳۱ فروردین منتشر شد، از فعالیتهای این کمپین صحبت کرد. او گفت (تأکیدها از اندیشهٔ نو است): «ما از آبانماه سال ۱۳۹۵ فعالیت خود را آغاز کردیم و در اسفند ۱۳۹۶ موفق شدیم لایحهٔ حمایت از حقوق معلولان را به تصویب برسانیم. همچنین مدتی بعد موفق شدیم دولت وقت را مجاب کنیم که برای این قانون ردیف بودجهای در نظر بگیرد. این بودجه هرچند کم بود، اما برای نخستین بار در قانون بودجه به تصویب رسید. در همهٔ این سالها ما بهشدت پیگیر اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان بودیم و در سالهای اخیر هم تمرکز کمپین بر اجرای مهمترین مادهٔ این قانون، یعنی مادهٔ ۲۷ آن بود. براساس مادهٔ ۲۷، ‘دولت مکلف است کمکهزینهٔ معیشت افراد دارای معلولیت بسیار شدید یا شدید فاقد شغل و درآمد را به میزان حداقل دستمزد سالانه تعیین و اعتبارات لازم را در قوانین بودجهٔ سنواتی کشور مدنظر قرار دهد.»
مروتی دربارهٔ بیتوجهی دولتهای جمهوری اسلامی به حقوق افراد دارای معلولیت گفت: «با وجود همهٔ پیگیریها متوجه شدیم که دولتها به حقوق معلولان توجه نمیکنند. با وجود پیگیریهای فراوان، شامل مکاتبه، مذاکره، اعتراض و تدوین طومارهای مختلف، هیچیک از دولتها توجه جدی به مطالبات این قشر نکردند و در سه دولت گذشته نتوانستیم حتی یک گام به جلو برداریم.»
او افزود: «این رفتارها باعث ایجاد ناامیدی در میان معلولان شد. در نتیجه، معلولان در تجمعات و اعتراضاتی که فراخوان آن را میدادیم مشارکت چندانی نمیکردند. این در حالی است که کمپینها بدون پشتوانه و بدنهٔ اجتماع نمیتوانند کار چندانی کنند.»
«دولتها تنها به دادن وعده اکتفا میکنند. مشکلات افراد دارای معلولیت در حالی رو به افزایش است که نه دولت گوش شنوایی دارد و نه مجلس. […] در نهایت به دلیل دلسردی تصمیم گرفتیم کمپین معلولان به کار خود پایان دهد.»
بر اساس جدیدترین پیمایش ملی شیوعشناسی معلولیت که نتایج آن در سال ۱۴۰۳ منتشر شد، حدود ۱۱٫۵درصد از جمعیت ایران، معادل تقریباً ۱۱ میلیون نفر، دارای نوعی از معلولیتاند.
این آمار شامل طیف وسیعی از معلولیتها، از خفیف تا شدید، میشود. براساس آمار رسمی، از حدود ۱۱ میلیون نفر که دارای نوعی معلولیتاند، حدود ۵۳۰هزار نفر «معلولیتهای شدید و خیلی شدید بدون شغل و درآمد» دارند.
فعالیت کمپین معلولان و مبارزه آنها برای کسب مطالباتشان بخشی از مبارزهٔ عمومی در ایران برای کسب حقوق اجتماعی است. پیش از این، بهروز مروتی بهدلیل تحریم مراسم دولتی روز جهانی معلولان، برای ارائه توضیحاتی در این باره به نهادهای امنیتی احضار شده بود.
چهارشنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۳