
اسرائیل در ماه مه 2025 آماده حمله به سایتهای هستهای ایران بود، اما دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، این طرح را رد کرد و ترجیح داد به مذاکرات فرصت دهد، زیرا در دولتش اختلاف نظر در مورد چگونگی مقابله با جاهطلبیهای ایران برای ساخت بمب هستهای وجود داشت.
یک گزارش نیویورک تایمز بر اختلافات بین مقامات سنتی جنگ طلب آمریکایی و سایرینی که تردید بیشتری دارند مبنی بر اینکه حمله نظامی به ایران می تواندبرنامه هسته ای این کشور را نابود کند و از یک جنگ بزرگتر جلوگیری کند، تأکید کرد. این منجر به یک اجماع خشن در حال حاضر علیه اقدام نظامی شده است و ایران تمایل خود را برای مذاکره نشان می دهد.
این روزنامه گفت که اطلاعات خود را از چندین مقام مطلع در مورد برنامه های نظامی مخفی اسرائیل و گفتگوهای داخلی در دولت ترامپ به دست آورده است که اکثر آنها به دلیل حساسیت موضوع به شرط ناشناس ماندن صحبت کردند.
طرح اسرائیل به کمک نیاز دارد
به گزارش نیویورک تایمز، مقامات اسرائیلی طرح هایی را برای حمله به سایت های هسته ای ایران در ماه آینده طراحی کرده اند.
این روزنامه توضیح داد که این مقامات “خوشبین هستند که ایالات متحده این طرح را تصویب کند” زیرا “هدف آن این است که توانایی تهران برای تولید سلاح هسته ای را برای یک سال یا بیشتر به تاخیر بیندازد.”
به گفته این روزنامه، تا حد زیادی، همه طرحها مستلزم کمک آمریکا نه تنها برای دفاع از اسرائیل در برابر انتقامجویی ایران، بلکه برای اطمینان از موفقیت حمله اسرائیل است و ایالات متحده را به بخش مرکزی حمله تبدیل میکند.
برخلاف انتظار اسرائیل، رئیسجمهور آمریکا در اوایل ماه جاری در جریان سفرش به کاخ سفید به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، اعلام کرد که «واشنگتن از طرح حمله حمایت نخواهد کرد».
ترامپ از دیدار با نتانیاهو در دفتر بیضی شکل استفاده کرد تا اعلام کند که ایالات متحده مذاکرات با ایران را آغاز کرده است.
در حال حاضر ترامپ دیپلماسی را بر اقدام نظامی ترجیح داده است.
ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود توافق هسته ای ایران را که توسط دولت اوباما مذاکره شده بود، لغو کرد. اما در دوره دوم ریاست جمهوری خود، به نظر می رسد که او مایل است از کشیده شدن به جنگ دیگری در خاورمیانه جلوگیری کند و مذاکرات را با تهران آغاز کرده است و به آن مهلت کوتاهی برای دستیابی به توافق در مورد برنامه هسته ای اش داده است.
نتانیاهو در بیانیهای پس از نشست کاخ سفید گفت که توافق با ایران تنها در صورتی موفق خواهد شد که اجازه «دسترسی، به تأسیسات هسته ای و برچیدن همه تجهیزات را تحت نظارت اجرای آمریکا را بدهد».
در 14 آوریل، ترامپ تهدید کرد که اگر تهران ایده در اختیار داشتن سلاح هسته ای را کنار نگذارد، به تاسیسات هسته ای ایران حمله خواهد کرد.
جزئیات طرح اسرائیل چیست؟
بنا به درخواست نتانیاهو، مقامات ارشد اسرائیلی با همتایان آمریکایی خود درباره طرحی صحبت کردند که حمله کماندویی اسرائیل به سایتهای هستهای زیرزمینی را با کمپین بمباران ترکیب میکرد، تلاشی که اسرائیلیها امیدوار بودند شامل هواپیماهای آمریکایی نیز شود.
اما مقامات نظامی اسرائیل گفتند که عملیات کماندویی تا اکتبر آینده آماده نخواهد بود و نتانیاهو میخواهد این عملیات با سرعت بیشتری انجام شود.
به گفته مقامات آشنا با این طرح، نیویورک تایمز گزارش داد که مقامات اسرائیلی به سرعت پیشنهاد بمباران گسترده ای را دادند که به کمک آمریکا نیز نیاز دارد.
برخی از مقامات آمریکایی، حداقل در ابتدا، برای بررسی طرحهای اسرائیل بازتر بودند.
به گفته مقامات آگاه، ژنرال مایکل کوریلا، فرمانده فرماندهی مرکزی ایالات متحده، و مایکل والتز، مشاور امنیت ملی، در مورد چگونگی حمایت ایالات متحده از حمله اسرائیل در صورت تایید این طرح، بحث کردند.
با تشدید جنگ آمریکا علیه گروه حوثی تحت حمایت ایران در یمن، کوریلا با تایید کاخ سفید، شروع به انتقال تجهیزات نظامی به خاورمیانه کرد.
ناو هواپیمابر یو اس اس کارل وینسون به عنوان بخشی از عملیات علیه حوثی ها در یمن و همچنین برای حمایت احتمالی از حمله اسرائیل به ایران، خود را از اقیانوس آرام به خاورمیانه تغییر مکان داده است.
ایالات متحده همچنین دو باتری موشکی پاتریوت و یک سامانه پدافند هوایی در ارتفاع بالا را به خاورمیانه منتقل کرده و حدود شش بمب افکن B-2 را که قادر به حمل بمب های 30000 پوندی و ضروری برای نابودی برنامه هسته ای زیرزمینی ایران هستند، به پایگاه دیگو گارسیا در بزرگترین جزیره در مجمع الجزایر چاگوس هند در مجمع الجزایر چاگوس هند فرستاده است.