
باز شدن بازارهای آمریکا در صبح روز دوشنبه شاهد ادامه روند نابسامانی مالی از هفته گذشته بود و تأیید کرد که تمایل سرمایهگذاران در آمریکا مانند آسیا و اروپا است، جایی که بازارها در روز دوشنبه نیز افت کردند.
اما دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده همچنان از آشفتگی بازار ناشی از تعرفههای گستردهاش جلوگیری میکند و این اقدامات را به «دارو» تشبیه میکند، زیرا سرمایهگذاران وحشت زده به فروش گسترده سهام جهانی ادامه میدهند.
ترامپ روز یکشنبه به خبرنگاران در هواپیمای ایر فورس وان گفت: «من نمیخواهم چیزی از بین برود، اما گاهی اوقات، برای رفع مشکل باید دارو مصرف کرد.»
کشورهای دیگر با ما بسیار بد رفتار کردهاند، زیرا رهبری احمقانهای داشتیم که اجازه داد این اتفاق بیفتد.
رئیس جمهور ایالات متحده گفته است که تا زمانی که سایر کشورها تجارت خود را با ایالات متحده متعادل نکنند، عقب نشینی نمی کند.
ترامپ گفت که در آخر هفته با بسیاری از رهبران خارجی صحبت کرده است که «در حال انجام یک توافق بودند».
ترامپ گفت: من گفتم ما با کشور شما کسری نخواهیم داشت.
ما این کار را انجام نخواهیم داد، زیرا از نظر من کسری بودجه یک ضرر است. ما مازاد خواهیم داشت یا در بدترین حالت، مازاد خواهیم داشت.»
اظهارات ترامپ در حالی بیان شد که سهام جهانی به دلیل ترس از جنگ تجاری و رکود اقتصادی به افت ادامه داد.
هانگ سنگ هنگ کنگ روز دوشنبه بیش از 13 درصد سقوط کرد که شدیدترین افت آن در نزدیک به سه دهه اخیر است.
شاخص TAIEX تایوان 9.7 درصد سقوط کرد که شدیدترین افت در تاریخ است، در حالی که Nikkei 225 ژاپن 7.83 درصد کاهش یافت.
در سنگاپور، شاخص Straits Times بیش از 7 درصد کاهش یافت.
KOSPI کره جنوبی بیش از 5 درصد سقوط کرد، در حالی که ASX 200 استرالیا بیش از 4 درصد سقوط کرد.
بازارهای اروپایی به فروش خود ادامه دادند و شاخص FTSE 100 در لندن و DAX در فرانکفورت به ترتیب حدود 5 و 7 درصد در معاملات اولیه کاهش یافتند.
سهام ایالات متحده با بازگشایی وال استریت، پس از یک شکست دو روزه در هفته گذشته که بیش از 6 تریلیون دلار از ارزش بازار را از بین برد، به سمت زیان های شدید بیشتری پیش رفتند.
معاملات آتی وابسته به شاخص S&P500 در روز یکشنبه 2.7 درصد کاهش یافت، در حالی که معاملات آتی وابسته به Nasdaq-100 3.55 درصد کاهش یافت.
ایالات متحده از روز یکشنبه اعمال تعرفه پایه 10 درصدی بر واردات را آغاز کرد و تعرفه های شدیدتر بین 11 تا 50 درصد از روز چهارشنبه علیه ده ها کشور اعمال خواهد شد.
تعرفه های بالاتر قرار است هم به رقبای ایالات متحده و هم متحدانش ضربه بزند.
چین، رقیب اصلی استراتژیک ایالات متحده و سومین شریک تجاری بزرگ آن، با تعرفه 34 درصدی مواجه است، در حالی که اتحادیه اروپا، ژاپن و کره جنوبی برای تعرفه های بین 20 تا 25 درصد آماده هستند.
اقدامات تلافی جویانه
چین هفته گذشته مجموعه ای از اقدامات متقابل را اعلام کرد، از جمله تعرفه 34 درصدی بر تمام واردات آمریکا و محدودیت در صادرات برخی مواد معدنی حیاتی، در حالی که اتحادیه اروپا در حال آماده سازی فهرستی از واردات آمریکا برای هدف قرار دادن تعرفه های بالاتر است.
ترامپ روز یکشنبه گفت که مایل به مذاکره با چین است، اما هرگونه توافقی به حذف مازاد تجاری بزرگ این کشور با آمریکا بستگی دارد.
ترامپ گفت: ما با چین مشکل کسری بودجه داریم.
لینگ جی، معاون وزیر بازرگانی چین، روز یکشنبه به نمایندگان شرکتهای خارجی گفت که چین به عنوان یک «سرزمین امیدوارکننده» برای سرمایهگذاری خارجی باقی خواهد ماند.
برخی دیگر از شرکای تجاری ایالات متحده، از جمله بریتانیا، استرالیا، اندونزی و تایوان، در حال حاضر اقدامات تلافی جویانه را رد کرده اند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز دوشنبه قرار است اولین رهبر جهان باشد که در دومین سفر ترامپ به واشنگتن دی سی از زمان بازگشتش به کاخ سفید، تعرفه ها را رو در رو با ترامپ به بحث می گذارد.
دفتر نتانیاهو در بیانیهای اعلام کرد: «این دو درباره موضوع تعرفهها، تلاشها برای بازگرداندن گروگانهایمان، روابط اسرائیل و ترکیه، تهدید ایران و نبرد علیه دادگاه کیفری بینالمللی گفتگو خواهند کرد».
در میان آشفتگی بازار، تحلیلگران به شدت احتمال ورود ایالات متحده به رکود در 12 ماه آینده را افزایش داده اند.
جی پی مورگان هفته گذشته احتمال رکود اقتصادی آمریکا را به 60 درصد افزایش داد، در حالی که S&P Global این احتمال را بین 30 تا 35 درصد اعلام کرد.
بروس کاسمن، رئیس تحقیقات اقتصادی جی پی مورگان، در یادداشتی با عنوان «خون خواهد آمد»، گفت: «اندازه و تأثیر مخرب سیاستهای تجاری ایالات متحده، در صورت تداوم، برای سوق دادن یک توسعه اقتصادی هنوز سالم ایالات متحده و جهانی به رکود کافی است».
لارنس سامرز، که در دوران ریاست جمهوری سابق بیل کلینتون به عنوان وزیر خزانه داری خدمت می کرد، گفت که بازارها به “مضرترین سیاست اقتصادی” اعمال شده توسط ایالات متحده از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون واکنش نشان می دهند.
سامرز در X میگوید: «آنچه که اکنون در بازارهای آینده اتفاق میافتد نشان میدهد که ناامیدی واقعی از اینکه رئیس جمهور اشتباهات خود را دو برابر میکند، وجود دارد.
مقامات دولت ترامپ با وجود هرج و مرج بازار، خطر رکود اقتصادی را کم اهمیت جلوه داده اند.
اسکات بسنت، وزیر خزانه داری ایالات متحده، روز یکشنبه به ان بی سی Meet the Press گفت: «لازم نیست رکودی وجود داشته باشد… چه کسی می داند که بازار در یک روز، در یک هفته چگونه واکنش نشان خواهد داد.
آنچه که ما به آن نگاه می کنیم، ساختن پایه های بلندمدت اقتصادی برای رونق است و من فکر می کنم دولت قبلی ما را در مسیر فاجعه مالی قرار داده بود.
در بدترین روز برای سهام هنگ کنگ در طول بحران مالی جهانی 09-2007، شاخص 12.7 درصد کاهش یافت.
کارلوس کازانووا، اقتصاددان ارشد UBP در هنگ کنگ، گفت: “جمعه یک تعطیلات رسمی در هنگ کنگ بود، بنابراین آنچه که ما می بینیم واکنش به تعرفه های ترامپ و اقدامات تلافی جویانه چین است. بنابراین این یک ضربه مضاعف است.”
کازانووا گفت: “برای در نظر گرفتن این موضوع، اقدامات تلافی جویانه قبلی کمتر از 1 درصد از کل واردات چین را هدف قرار می داد. بزرگی آخرین اقدامات بی سابقه است.”
“ما در قلمروی ناشناخته هستیم.”
آلیسیا گارسیا هررو، اقتصاددان ارشد آسیا و اقیانوسیه در Natixis، گفت که افت در هنگ کنگ معیار دقیق تری از انتظارات بازار برای تأثیر تعرفه ها بر اقتصاد چین نسبت به بازارهای سهام در سرزمین اصلی چین ارائه می دهد.
گارسیا هررو گفت: “نکته این است که شما نمی توانید آزادانه در چین معامله کنید. شما نمی توانید سهام چین را کوتاه کنید. می توانید همه این کارها را در هنگ کنگ انجام دهید. بنابراین واضح است که آنچه در حال وقوع است بسیار بهتر از سهام چینی است.”
سهام هنگ کنگ بدترین عملکرد را در یک روز ناامیدکننده برای بازارهای آسیا داشتند، به طوری که سهام در سرزمین اصلی چین، ژاپن، کره جنوبی، تایوان، استرالیا و سنگاپور همگی با افت شدید مواجه شدند.
از زمانی که ترامپ در روز چهارشنبه از تعرفه های گسترده تقریباً بر همه کشورها رونمایی کرد، بازارهای سهام جهانی تریلیون ها دلار ارزش خود را کاهش دادند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا میگوید در صورتی که پکن تعرفههای تلافی جویانه ۳۴ درصدی خود علیه آمریکا را پس نگیرد، از روز سهشنبه بر چین تعرفههای بیشتری اعمال خواهد کرد.
ترامپ می گوید تعرفه های اضافی بر پکن 50 درصد خواهد بود.
به عنوان یادآوری، چین روز جمعه پس از اینکه کاخ سفید اعلام کرد که از 9 آوریل 34 درصد بر همه کالاهای پکن تعرفه اعمال می کند، اعلام کرد که چنین تعرفه هایی را بر واشنگتن وضع خواهد کرد.
دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۴۰۴