
شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۴
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا بر انجام مذاکرات مستقیم با ایران در تلاش برای از بین بردن برنامه هستهای این کشور اصرار دارد، در حالی که وال استریت ژورنال به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی میگوید که جایگزین آن حذف این برنامه با نیروی نظامی است.
ترامپ عصر پنجشنبه در ایر فورس وان بود که خبرنگاران از او پرسیدند که آیا با پیشنهادات مقامات ایرانی برای گفتگوهای غیرمستقیم بین دو کشور موافق است یا خیر. او پاسخ داد که ترجیح می دهد آنها را «مستقیم» با ایران برای دستیابی به توافق هسته ای جدید انجام دهد تا برنامه جامع اقدام مشترک ۲۰۱۵، که در سال ۲۰۱۸ در اولین دوره ریاست جمهوری خود خروج کشورش را از آن اعلام کرد.
ترامپ گفت: “من فکر می کنم بهتر است مذاکرات مستقیم انجام شود. سرعت بیشتر است و شما می توانید طرف مقابل را بهتر از زمانی که از واسطه ها استفاده می کنید درک کنید.” او گفت که مقامات ایرانی “مضطرب هستند، احساس ضعف می کنند. و من نمی خواهم آنها اینگونه باشند.”
در فوریه ۲۰۲۵، مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، مخالفان کشورش را متهم کرد که به دنبال «به زانو درآوردن ایران و القای ایده ضعف ایران با هدف حمله نظامی هستند».
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه سابق نیز با رد این موضوع که کشورش «ضعیفترین و خطرناکترین دوران» خود را تجربه میکند، آن را روایت جدیدی توصیف کرد که میگوید ایران ضعیف است و بازوهای خود را از دست داده و به دلیل ضعف خود به دنبال دستیابی به بمب هستهای است، این یک روایت نادرست است.
یک ماه و نیم پس از بازگشت به کاخ سفید برای دور دوم ریاست جمهوری، ترامپ فاش کرد که نامه ای به رهبر ایران ارسال کرده است و پیشنهاد مذاکره، اما با تهدید گزینه نظامی دارد. او دو ماه به ایران فرصت داد تا به توافق جدیدی دست یابد.
وال استریت ژورنال به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی نوشت که دولت ترامپ به دنبال گفتگوهای مستقیم بین دو طرف است و می خواهد از موقعیتی که در آن مذاکره کنندگان در طبقات مختلف یک هتل پیام ها را برای ماه ها یا سال ها به عقب و جلو ارسال می کنند، جلوگیری کند.
این مقام خاطرنشان کرد که استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در خاورمیانه احتمالاً در مذاکرات شرکت خواهد کرد، اگرچه تیم یا مکان خاصی برای این منظور اعلام نشده است.
از هنگام به روی کار آمدن دونالد ترامپ تاکنون ما شاهد افزایش تنش ها بین آمریکا و رژیم حاکم در ایران بوده ایم. همزمان با این تنش ها ما گزارشاتی را هر روزه شاهد هستیم که سازو کارهای نظامی آمریکا در منطقه افزایش یافته است. ورود یک ناو هواپیما دیگر، نقل و انتقالات نظامی در دیه گو گارسیا و خبر اخیر از سایت یورونیوز فارسی مبنی بر اینکه، ” آمریکا پدافند هوایی پاتریوت را از کره جنوبی به خاورمیانه آورد” از جمله این تحرکات است. به موازات این، ما همچنان شاهد تحرکات رسانه های وابسته به امپریالیسم هستیم. این رسانه ها که عمدتا نیات و اهداف جناح های نیرومند در کشورهای امپریالیستی را پیاده می کنند با اخبار و تفسیر که بعضا ایجاد سردرگمی و گمراهی و عدم توجه به مسایل اصلی را پیاده ریزی می کنند، نقشی مخرب را در این راستا ایفا می کنند. به عنوان مثال این رسانه ها هراسان از جنبش جهانی صلح اخبار و تفسیرها را طوری تنظیم می کنند تا فعالان سیاسی جنبش صلح را از خطر و وقوع یک جنگ حساس نکنند. دولت آمریکا و بخصوص جناح حاکم فعلی از قدرت رسانه ای بسیار قوی برخوردار است و مبارزه با آن بسیار چالش برانگیز است اما این نباید مانع از این شود که فعالان صلح دوست نسبت به مسایل جهانی بخصوص مسایل مربوط به صلح، مستقل از آنها نیندیشده و عمل نکنند.
دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ بسیار متفاوت از دوره اول است. ترامپ نشان داده است که سیاست هایش در این دوره بسیار تهاجمی تر شده است. موقعیت ایران هم نسبت به گذشته تغییر زیاد کرده است و در موقعیت بسیار ضعیف قرار دارد. با اینکه تحلیل گران ضربات به حماس و حزب الله و وضعیت جدید سوریه را برجسته می کنند اما وضعیت و پایگاه مردمی حکومت در داخل شدیدا برای رژیم حاکم دغدغه برانگیز شده است. این مهم گرچه برای نیروهای مترقی و صلح دوست خبری خوشایند است اما در وضعیتی که فضای جنگی به وجود آید این وضعیت مطلوب به ضد خود تبدیل خواهد شد. جنبش مردمی در فضای جنگی قادر به حفظ و تحکیم سنگرهای خود نیست و آسیب پذیر است. نیروهای سیاسی جنگ طلب بر عکس ایجاد چنین وضعیتی را بیشتر مطلوب خود می دانند.
در صورت وقوع جنگ زندگی و آینده میلیون ها نفر از هموطنان ما در معرض حطر جدی قرار می گیرد و پیامدهای آن با اینکه دهشتناک خواهد بود اما ابعادش غیر قابل پیش بینی خواهد بود.
دولت کنونی ترامپ بر خلاف لاف زنی های اولیه یک دولت صلح دوست نیست. دولت ترامپ هدفش گسترش حیطه نفوذ در سراسر جهان است و در این راستا از هر وسیله ای استفاده خواهد کرد.