
در تشدید تنشها بین تهران و واشنگتن، رهبر ایران علی خامنهای روز دوشنبه هشدار شدیدی صادر کرد که ایران در پاسخ به هرگونه تجاوزی دریغ نخواهد کرد. این در واکنش به تهدیدات دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مبنی بر حمله به ایران در صورت عدم دستیابی به توافق هسته ای جدید صورت گرفت.
خامنهای در سخنرانی خود در نماز عید سعید فطر در مصلای تهران گفت که تهدیدهای مداوم علیه ایران وجود دارد، اما او احتمال هرگونه اقدام خصمانه از خارج را کم میبیند.
خامنه ای گفت: خصومت آمریکا و اسرائیل همیشه وجود داشته است، آنها ما را تهدید به حمله می کنند که به نظر ما چندان محتمل نیست، اما اگر آسیبی به ما وارد کنند، مطمئناً در ازای آن سیلی محکمی به صورتشان خواهند خورد
ترامپ روز یکشنبه بار دیگر تهدید خود را مبنی بر بمباران ایران در صورت عدم پذیرش پیشنهاد مذاکرات خود که دو ماه در اوایل ماه مارس برای رهبری ایران ارسال کرده بود، تجدید کرد.
وزارت امور خارجه ایران امروز سفیر سوئیس را که حافظ منافع آمریکا و میانجی بین واشنگتن و تهران است احضار کرد. این وزارتخانه عزم تهران را برای پاسخ «قاطعانه و فوری» به هر تهدیدی ابراز کرد.
خامنه ای نسبت به ناآرامی های داخلی در کشور هشدار داد. وی گفت: اگر آنها به فکر ایجاد اختلاف در داخل کشور هستند، همانطور که در چند سال گذشته انجام داده اند، مردم ایران مانند گذشته با آنها مقابله خواهند کرد.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز روز دوشنبه گفت: تهدید علنی رئیس دولت به بمباران ایران، چالشی تکان دهنده برای اصل صلح و امنیت بین المللی است. وی افزود: خشونت زاینده خشونت است و صلح صلح می آورد، آمریکا باید مسیر خود را انتخاب کند و عواقب آن را متحمل شود.
ترامپ روز گذشته در گفت و گوی تلفنی با NBC گفت که مقامات آمریکایی و ایرانی در حال مذاکره هستند، اما جزئیات بیشتری ارائه نکرد.
ترامپ تاکید کرد: “اگر آنها به توافق نرسند، بمباران می شود… بمب گذاری هایی اتفاق می افتد که قبلاً ندیده اند.” وی ادامه داد: اما این احتمال وجود دارد که اگر به توافق نرسند، مانند چهار سال پیش برای آنها تعرفه های ثانویه وضع کنم.
ایران هفته گذشته به پیام آمریکا پاسخ داد. رئیس جمهور مسعود پزشکیان روز یکشنبه تصریح کرد که تهران وارد مذاکره مستقیم با واشنگتن نخواهد شد، اما به دستور خامنه ای آماده ادامه گفت وگوهای غیرمستقیم است.
پزشکیان امروز بار دیگر این موضوع را رد کرد که کشورش در اثر عقبنشینیهای منطقهای دچار ضعف شده است.
تلویزیون دولتی به نقل از وی گفت: «تصویر نادرست از کشور ما که در سطح جهانی ترسیم شده است و آن را ضعیف نشان می دهد، هیچ ارتباطی با واقعیت ندارد. ما انسجام، قدرت و استواری نظام خود را از طریق همکاری با مردم خود به جهانیان ثابت خواهیم کرد.»
عصر یکشنبه، روزنامه تهران تایمز، گزارش داد که موشکهای ایرانی بر روی سکوها در تمام شهرهای زیرزمینی موشکی بارگذاری شده و آماده پرتاب هستند.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران روز پنجشنبه گفت که کشورش از طریق عمان به نامه ای از ترامپ که از تهران خواسته بود به یک توافق هسته ای جدید دست یابد، پاسخ داده است. عراقچی در پاسخ خود اعلام کرد که سیاستش این است که در بحبوحه کارزار «فشار حداکثری» و تهدیدات نظامی وارد مذاکره مستقیم با آمریکا نشود.
پزشکیان روز یکشنبه گفت: مذاکره مستقیم (با آمریکا) رد شد، اما ایران همیشه در مذاکرات غیرمستقیم شرکت داشته است و اکنون مقام معظم رهبری نیز احتمال ادامه مذاکرات غیرمستقیم را تایید کردهاند.
ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود، از سال 2017 تا 2021، از توافق هسته ای 2015 بین ایران و قدرت های جهانی خارج شد که در ازای لغو تحریم ها، محدودیت های شدیدی را برای فعالیت های هسته ای تهران اعمال کرد. او همچنین تحریم های جامع ایالات متحده را دوباره اعمال کرد.
از آن زمان تاکنون، ایران از محدودیت های توافق در مورد غنی سازی اورانیوم بسیار فراتر رفته است. قدرتهای غربی ایران را متهم میکنند که با غنیسازی اورانیوم در سطح بالایی از خلوص ، برنامهای مخفی برای توسعه قابلیتهای تسلیحات هستهای خود انجام میدهد، سطحی فراتر از آن چیزی که آنها برای برنامه انرژی هستهای غیرنظامی معقول میدانند.
تهران می گوید برنامه هسته ای اش کاملاً برای مقاصد انرژی غیرنظامی است.
پس از تایید آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر اینکه ذخایر 60 درصدی اورانیوم ایران برای تولید 6 بمب کافی است، در صورتی که تهران تصمیم بگیرد غنیسازی خود را به 90 درصد برای تولید تسلیحات افزایش دهد، قدرتهای غربی از تغییر مسیر برنامه هستهای ایران بیم دارند.
هفته گذشته، گزارشی که توسط آژانسهای اطلاعاتی آمریکا منتشر شد، بیان کرد که ایران در حال حاضر سلاح هستهای تولید نمیکند، اما به تهدیدات مقامات ایرانی اشاره کرد که از رهبر ایران خواستار تجدیدنظر در فتوای منع تولید سلاح هستند.
سازمانهای اطلاعاتی آمریکا هشدار دادهاند که اسرائیل در نظر دارد در نیمه اول سال جاری حملات گستردهای را علیه تأسیسات هستهای ایران انجام دهد و از وضعیت ضعیف فعلی ایران در نتیجه تجزیه متحدانش، سقوط متحدش، بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، و حملاتی به حزبالله لبنان استفاده کند.
ترامپ از ایران خواست حمایت از گروه های مسلح را متوقف کند. و آن را مسئول هرگونه حمله ای که گروه حوثی در دریای سرخ انجام می دهد، بداند.
خامنهای بار دیگر با رد این تصور که گروههای مسلح، گروههای نیابتی هستند، با بیان اینکه «صهیونیستی تنها نیروی نیابتی در منطقه است»، افزود: «همه باید برای حذف آن از منطقه تلاش کنند».