
اختصاصی اندیشۀ نو
روز یکشنبه، دونالد ترامپ در مصاحبه با شبکه آمریکایی ان بی سی نیوز، به سوالات این شبکه در رابطه با اوکراین، ایران، گرینلند و رسوایی مکالمات اعضای کابینه در رابطه با بمباران یمن پاسخ داد.
ترامپ در این مصاحبه نه چندان طولانی وقتی در مورد مسایل مختلف به سوالات مجری شبکه ان بی سی جواب می داد به روشنی نشان می داد که وی از موضع تحکم آمیز مسایل را ارزیابی می کند. با اینکه مدتی زیادی نیست که دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ شروع شده است اما در همین مدت کوتاه سیاست های اعلامی وی باعث ایجاد نگرانی ها، تنش ها و نارضایتی ها حتی در میان متحدان نزدیک آمریکا شده است. دولت ترامپ در همین مدت کوتاه فشارها به کوبا را تشدید کرده است. تحریم ها بر ونزوئلا را افزایش داده است. دولت پاناما را مجبور کرده است در روابطش با چین تجدید نظر بکند، تعرفه های بازرگانی را به مورد اجرا گذاشته است. با همسایگان نزدیکش مکزیک و کانادا درگیر اختلاف بازرگانی شده است. فضای جنگی در اقیانوس آرام و در مناطق نزدیک به چین را افزایش داده است. حاکمیت مستقل گرینلند را به چالش کشیده است و در نهایت دست دولت جنایت کار نتانیاهو برای کشتار مردم غیر نظامی در غزه را عملا باز گذاشته است. در مورد ایران برای اولین بار نیست که وی تهدید به بمباران ایران می کند اما با توجه به تکرار چندباره این تهدیدها چنانچه نیروهای مترقی گزینه سکوت را انتخاب کنند این سیاست های تهاجمی و گستاخانه ادامه پیدا خواهد کرد و صلح و ثبات جهانی را در معرض خطر جدی قرار خواهد داد. صرف نظر از درستی یا نادرستی سیاست اتمی رژیم اسلامی، نکته ای که باید روی آن تاکید کرد این است بر اساس قوانین بین المللی هیچ کشوری اجازه ندارد خودسرانه و به بهانه های مختلف به کشور دیگر حمله نظامی بکند. حتی مصوبات سازمان ملل هم چنین برداشتی را شامل نمی شود. اینکه رئیس جمهور آمریکا گستاخانه و آشکارا قصد و نیت خود را به این صورت بر علیه کشورهای دیگر بیان می کند نشان دهنده ضعفی است که نیروهای مدافع صلح با آن روبرو هستند.
دونالد ترامپ در این مصاحبه پس از انتقاد از ولادیمیر پوتین، گفت که، «بسیار عصبانی» و «عصبانی» شده است.
ترامپ گفت که اظهارات اخیر رئیس جمهور روسیه، مبنی بر تشکیل دولت انتقالی در اوکراین در اقدامی که می تواند به طور موثر آقای زلنسکی را بیرون کند، «در مسیر درستی پیش نمی رود».
او گفت: “«”اگر احساس کنم در جریان مذاکره هستیم، میتوان گفت که وقتی پوتین دیروز این را گفت، بسیار عصبانی و عصبانی بودم – میدانی، زمانی که پوتین شروع به ورود به اعتبار زلنسکی کرد، این در مسیر درستی پیش نمیرود.”
ماه گذشته، او همچنین رگباری از نظرات انتقادی را درباره رهبری زلنسکی منتشر کرد و او را “دیکتاتور” خواند و ادعاهای بیاساس مبنی بر اینکه او در اوکراین رتبهبندی ضعیفی دارد، داشت.
ترامپ افزود که اگر روسیه نتواند بر سر «توقف خونریزی در اوکراین» به توافق برسد آنگاه تعرفههای ثانویهای را برای «همه نفتی که از روسیه صادر میشود» وضع خواهد کرد.
او گفت: «این بدان معناست که اگر از روسیه نفت بخرید، نمیتوانید در ایالات متحده تجارت کنید. تعرفه 25 درصدی برای کل نفت، تعرفه 25 تا 50 درصدی برای کل نفت وجود خواهد داشت».
ترامپ گفت آقای پوتین می داند که عصبانی است، اما افزود که “رابطه بسیار خوبی با او دارد” و “خشم به سرعت از بین می رود… اگر کار درست را انجام دهد.”
او گفت که قصد دارد این هفته دوباره با رئیس جمهور روسیه صحبت کند.
در مصاحبه گسترده با NBC، ترامپ همچنین در مورد:
• امکان درخواست برای سومین دوره ریاست جمهوری.
• وضع تعرفه های ثانویه بر ایران.
• عدم رد قاعده نظامی برای الحاق گرینلند.
• تأیید شد که هیچ کس به دلیل اشتباه گپ گروهی سیگنال اخراج نخواهد شد، صحبت کرد.
ترامپ در پاسخ به این سوال که آیا او به دنبال ماندن در کاخ سفید برای سومین دوره است، کاری که طبق متمم بیست و دوم قانون اساسی ممنوع است، به NBC گفت: بسیاری از مردم از من می خواهند که این کار را انجام دهم.
وی افزود: من اساساً به آنها می گویم که راه درازی در پیش داریم، می دانید که الآن خیلی زود است، من روی جریان تمرکز دارم.
رئیس جمهور گفت که دوست دارد کار کند و پس از پایان دوره دوم ریاست جمهوری اش در سال 2028، علاقه مند است تا چهار سال دیگر در این سمت بماند.
وقتی از او خواسته شد که توضیح بدهد، گفت: «شوخی نمی کنم. “اما من نیستم – خیلی زود است که به آن فکر کنیم.”
ترامپ گفت روشهایی وجود دارد که در آن میتوان دوره سوم را امکانپذیر کرد. او از ارائه جزئیات در مورد روش های دیگری که ادعا می کند وجود دارد خودداری کرد.
تهدید ایران با بمباران و تعرفه
ترامپ گفت اگر تهران برای اطمینان از تولید سلاح هستهای با آمریکا توافق نکند، ممکن است بمباران و تعرفههای ثانویه اعمال شود.
این تعرفه ها بر خریداران کالاهای کشور تأثیر می گذارد. این امر پس از آن صورت می گیرد که او هفته گذشته فرمان اجرایی را امضا کرد که در آن چنین تعرفه هایی بر خریداران نفت ونزوئلا مجاز بود.
رئیسجمهور آمریکا همچنین از همین مصاحبه کوتاه استفاده کرد تا به ایران بگوید که اگر «آنها توافقی برای محدود کردن برنامه تسلیحات هستهایشان انجام ندهند، بمباران خواهد بود. بمبارانهایی است که قبلاً هرگز ندیدهاند». وی افزود: مقامات دو کشور در حال مذاکره بودند.
وی همچنین از تحریم های اقتصادی جدید به عنوان جایگزین یاد کرد. ترامپ گفت: «این احتمال وجود دارد که اگر توافقی انجام ندهند، تعرفههای ثانویه بر آنها اعمال کنم.» من در حال بررسی اعمال تعرفه های ثانویه بر ایران تا زمانی که توافق امضا شود، هستم.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران روز یکشنبه گفت که ایران مذاکره مستقیم با آمریکا را رد کرده، اما امکان مذاکره غیرمستقیم با واشنگتن را باز گذاشته است.
ترامپ با پرداختن به اشتباه امنیت ملی که باعث شد یک روزنامه نگار به اشتباه به گروه چت سیگنال در حال بحث در مورد حملات برنامه ریزی شده به یمن اضافه شود، تایید کرد که هیچ کس اخراج نخواهد شد.
این هفته فاش شد که مایکل والتز، مشاور امنیت ملی، به طور تصادفی جفری گلدبرگ، سردبیر روزنامه آتلانتیک را به یک گفتگوی گروهی با اعضای ارشد دولت ترامپ که در اوایل ماه جاری در حال گفتگو در مورد طرح هایی برای حمله به شبه نظامیان حوثی بودند، اضافه کرد.
رئیس جمهور گفت که او مردم را “به دلیل اخبار جعلی و به دلیل شکار جادوگران” اخراج نمی کند، و افزود که هنوز به آقای والتز و وزیر دفاع، پیت هگسث، که او نیز در چت سیگنال حضور داشت، اعتماد دارد.
ترامپ همچنین در مورد تعهد خود به الحاق گرینلند – یک سرزمین نیمه خودمختار که بخشی از پادشاهی دانمارک است – صحبت کرد و گفت که استفاده از نیروی نظامی “خارج از میز نیست”.
رئیس جمهور گفت: “ما گرینلند را خواهیم گرفت. بله، صد در صد” وی افزود: “امکان خوبی وجود دارد که بدون نیروی نظامی بتوانیم این کار را انجام دهیم. [اما] من چیزی را از روی میز بر نمی دارم.”
ینس فردریک نیلسن، نخست وزیر گرینلند، در پاسخ به اظهارات آقای ترامپ، تاکید کرد که ایالات متحده کنترل قلمرو قطب شمال را در دست نخواهد گرفت و “آینده خود را کنترل می کند”.
نیروهی صلح جو در همبستگی و در اتحاد با یکدیگر قادر هستند سیاست های جنگ طلبانه، ارتجاعی و تجاوزکارانه امپریالیسم را با همکاری گسترده در سطح جهانی با چالش های جدی مواجه سازند.
یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴