
مایک والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا تأیید کرد که واشنگتن خواستار برچیده شدن کامل برنامه هسته ای ایران است، نه فقط محدود کردن غنی سازی اورانیوم.
در 7 مارس، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که نامهای به علی خامنهای، رهبر ایران ارسال کرده و از او خواسته است تا مذاکرات درباره برنامه هستهای ایران را از سر بگیرد و نسبت به اقدام نظامی احتمالی هشدار داده است.
در این ماه، تهران نامهای از ترامپ دریافت کرد که به ایران دو ماه فرصت داد تا تصمیم بگیرد که آیا وارد مذاکرات جدیدی شود یا با تحریمهای سختتر تحت سیاست بازگرداندن «فشار حداکثری» ترامپ تصمیم بگیرد.
والتز امروز در مصاحبه ای با CBS News گفت: «ما خواهان برچیدن کامل هستیم. “ایران باید برنامه هسته ای خود را به شیوه ای شفاف که تمام جهان بتواند راستی آزمایی کند، کنار بگذارد.”
وی افزود: همه گزینه ها روی میز است و زمان آن فرا رسیده است که ایران به طور کامل جاه طلبی های هسته ای خود را کنار بگذارد.
والتز گفت که ایران به دلیل نابودی حزب الله، حماس و دفاع سوریه در «بدترین وضعیت خود از سال 1979» قرار دارد.
این امر پس از آن صورت می گیرد که استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا روز یکشنبه گفت که نامه ترامپ به خامنه ای در رابطه با توافق هسته ای احتمالی جدید، تلاشی برای اجتناب از اقدام نظامی است.
او به فاکس نیوز گفت: «نیازی نداریم همه چیز را از طریق نظامی حل کنیم. پیام ما به ایران این است: بیایید بنشینیم و ببینیم که آیا میتوانیم از طریق گفتوگو و دیپلماسی راهحل مناسب را پیدا کنیم. اگر بتوانیم، آمادهایم. اگر نتوانیم، جایگزین گزینه خوبی نیست.
وی افزود: “ایران نمی تواند بمب هسته ای داشته باشد. این نمی تواند و نخواهد شد.”
نماینده ترامپ ادامه داد: ما باید یک مکانیسم راستیآزمایی ایجاد کنیم تا کسی نگران انحراف مواد هستهای شما به سمت یک سلاح نباشد… زیرا جایگزین خیلی خوب نیست.
خامنه ای پیشنهاد مذاکره را رد کرد و آن را گمراه کننده توصیف کرد. عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران روز پنجشنبه گفت که تهران به زودی به تهدیدها و پیشنهادهای مندرج در نامه پاسخ خواهد داد.
در حالی که ترامپ درها را برای توافق هسته ای با تهران باز گذاشت، سیاست «فشار حداکثری» را که در دوره اول ریاست جمهوری خود دنبال کرد، که شامل تلاش برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران بود، دوباره برقرار کرد.
از زمان بازگشت ترامپ به کاخ سفید، ایالات متحده چهار دور تحریم علیه فروش نفت ایران اعمال کرده است.
رسانه دولتی ایران روز یکشنبه به نقل از عراقچی گفت: در این شرایط دیگر نمیتوان با آمریکا وارد گفتوگو شد مگر اینکه برخی جهتگیریهای آمریکا تغییر کند.
عراقچی با اشاره به خروج ترامپ از توافق هسته ای سال 2015 که تهران با شش قدرت بزرگ منعقد کرد، افزود: وقتی به مذاکره با آمریکا نه می گوییم، این نشات گرفته از تاریخ و تجربه است.