
به گزارش بی بی سی،سازمان ملل اعلام کرده است که ایران از هواپیماهای بدون سرنشین و فناوری دیجیتال برای سرکوب مخالفان، به ویژه در میان زنانی که از پیروی از قوانین سختگیرانه لباس جمهوری اسلامی خودداری میکنند، استفاده میکند.
بازرسان می گویند مقامات امنیتی ایران از یک استراتژی “هشیاری تحت حمایت دولت” استفاده می کنند تا مردم را تشویق کنند تا از برنامه های تخصصی تلفن برای گزارش دادن زنان به دلیل نقض قوانین پوشش در وسایل نقلیه شخصی مانند تاکسی و آمبولانس استفاده کنند.
گزارش جدید همچنین بر افزایش استفاده از پهپادها و دوربین های امنیتی برای نظارت بر رعایت حجاب در تهران و جنوب ایران تاکید می کند.
برای زنانی که قوانین را سرپیچی میکنند یا به آن اعتراض میکنند، عواقب آن شدید است – دستگیری، ضرب و شتم، و حتی تجاوز جنسی در زندان.
یافتههای خارج از هیئت مستقل حقیقت یاب بینالمللی درباره جمهوری اسلامی ایران پس از آن است که سال گذشته مشخص شد حکومت دینی این کشور مسئول «خشونت فیزیکی» است که منجر به مرگ مهسا امینی در سال ۲۰۲۲ شد.
شاهدان گفتند که این زن کرد 22 ساله در حین دستگیری توسط پلیس اخلاق مورد ضرب و شتم شدید قرار گرفت، اما مقامات بدرفتاری با او را رد کردند و “نارسایی قلبی ناگهانی” را عامل مرگ او دانستند. قتل او موج گسترده ای از اعتراضات را برانگیخت که با وجود تهدید به دستگیری و زندانی شدن خشونت آمیز، امروز نیز ادامه دارد.
در این گزارش آمده است: «دو سال و نیم پس از آغاز اعتراضات در سپتامبر 2022، زنان و دختران در ایران همچنان با تبعیض سیستماتیک، در قانون و عمل، مواجه هستند که در تمام جنبههای زندگی آنها بهویژه در مورد اجرای حجاب اجباری نفوذ میکند».
“دولت به طور فزاینده ای به هوشیاری تحت حمایت دولت در تلاشی آشکار برای جذب مشاغل و افراد خصوصی در رعایت حجاب تکیه می کند و آن را به عنوان یک مسئولیت مدنی نشان می دهد.”
در این گزارش آمده است که در دانشگاه امیرکبیر تهران، مقامات نرم افزار تشخیص چهره را در ورودی آن نصب کردند تا زنان بی حجاب را نیز بیابند.
دوربین های مداربسته در جاده های اصلی ایران نیز برای جستجوی زنان بی پوشش استفاده می شود.
بازرسان همچنین گفتند که اپلیکیشن تلفن همراه «ناظر» ارائه شده توسط پلیس ایران را به دست آوردهاند که به اعضای «تأیید شده» مردم و پلیس اجازه میدهد از زنان بیپوشش در وسایل نقلیه، از جمله آمبولانس، اتوبوس، واگنهای مترو و تاکسی گزارش دهند.
در این گزارش آمده است: «کاربران میتوانند مکان، تاریخ، ساعت و شماره پلاک خودرویی را که در آن نقض حجاب اجباری رخ داده است، اضافه کنند و سپس خودرو را بهصورت آنلاین «پرچم» میکنند و به پلیس هشدار میدهند.
بر اساس این گزارش، سپس پیامکی برای مالک ثبت نام شده خودرو ارسال میشود که در آن به آنها هشدار داده میشود که نقض قوانین حجاب اجباری هستند. وی افزود: ممکن است خودروها به دلیل نادیده گرفتن هشدارها توقیف شوند.
بازرسان سازمان ملل تقریباً با 300 قربانی و شاهد مصاحبه کردند – آنها همچنین به سیستم قضایی ایران که به گفته آنها استقلال واقعی ندارد، عمیقاً نگاه کردند. بر اساس گزارش آنها، قربانیان شکنجه و سایر تخلفات نیز در حالی که خانواده های آنها “به طور سیستماتیک ارعاب” شده بودند مورد آزار و اذیت قرار گرفتند.
آنها همچنین شواهدی از اعدام های غیرقانونی سه کودک و سه معترض بزرگسال را یافتند که بعداً توسط دولت به عنوان خودکشی رد شدند.
این گزارش همچنین موارد دیگری از خشونت جنسی در بازداشتگاه را با اشاره به پرونده یک زن دستگیر شده که به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفت، مورد دو اعدام ساختگی قرار گرفت، مورد تجاوز جنسی و سپس تجاوز گروهی قرار گرفت.
این گزارش در تاریخ 18 مارس به شورای حقوق بشر ارائه خواهد شد.