
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه روز پنجشنبه گفت که اصولاً با پیشنهاد آمریکا برای آتشبس 30 روزه در اوکراین موافق است، اما شرایط باید کار شود و او تأکید کرد که باید راه را برای صلح پایدار هموار کند.
پوتین در یک کنفرانس خبری در مسکو گفت: «بنابراین این ایده به خودی خود درست است و ما مطمئناً از آن حمایت میکنیم. اما مسائلی وجود دارد که باید در مورد آنها بحث کنیم و من فکر میکنم که باید آن را با همکاران و شرکای آمریکایی خود در میان بگذاریم.»
وی به لزوم توسعه مکانیزمی برای کنترل نقض احتمالی آتش بس اشاره کرد. او گفت که موضوع دیگر این است که آیا اوکراین می تواند از آتش بس 30 روزه برای تسلیح مجدد استفاده کند یا خیر.
پوتین گفت: «ما با پیشنهادات برای توقف جنگ موافقیم، اما از این فرض پیش میرویم که آتشبس باید به صلح پایدار منجر شود و ریشههای بحران را از بین ببرد.»
پوتین این اظهارات را ساعاتی پس از ورود نماینده ترامپ به مسکو برای گفتگو در مورد آتش بس 30 روزه ای که اوکراین پذیرفته است، بیان کرد.
این تلاش دیپلماتیک همزمان شد با ادعای روسیه مبنی بر اینکه نیروهایش ارتش اوکراین را از یک شهر کلیدی در منطقه مرزی کورسک روسیه بیرون راندند، جایی که مسکو به مدت هفت ماه در تلاش است تا نیروهای اوکراینی را از جای پای خود بیرون کند.
پوتین گفت به نظر می رسد که ایالات متحده اوکراین را متقاعد کرده است که آتش بس را بپذیرد و اوکراین به دلیل وضعیت میدان نبرد، به ویژه در کورسک، علاقه مند است.
وی با اشاره به نیروهای اوکراینی در کورسک گفت: آیا همه کسانی که آنجا هستند بدون جنگ بیرون خواهند آمد؟
پوتین از «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا به خاطر توجه بسیار به حل و فصل اوکراین تشکر کرد.
او همچنین از رهبران چین، هند، برزیل و آفریقای جنوبی برای “ماموریت شریفشان برای پایان دادن به جنگ” تشکر کرد، بیانیه ای که نشان دهنده مشارکت احتمالی این کشورها در توافق آتش بس است.
روسیه گفته است که نیروهای حافظ صلح از هیچ یک از اعضای ناتو را برای نظارت بر آتش بس احتمالی نمی پذیرد.
مشاور امور خارجی پوتین گفت پوتین قصد دارد اواخر پنجشنبه با استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ دیدار کند.
ایالات متحده روز سه شنبه تعلیق کمک های نظامی خود به کیف را پس از گزارش مقامات ارشد ایالات متحده و اوکراین در مورد چگونگی توقف درگیری ها در جریان مذاکرات در عربستان سعودی، لغو کرد.
ترامپ روز چهارشنبه گفت که “اکنون به روسیه بستگی دارد” زیرا دولت او به مسکو فشار می آورد تا با آتش بس موافقت کند. رئیس جمهور آمریکا تهدیدهای پنهانی کرده است که در صورت عدم مشارکت روسیه با تلاش های صلح، تحریم های جدیدی را اعمال خواهد کرد.
اسکات بسنت، وزیر خزانه داری ایالات متحده، روز پنجشنبه به CNBC گفت که ترامپ “مایل است حداکثر فشار را بر هر دو طرف اعمال کند”، از جمله تحریم هایی که به بالاترین مقیاس علیه روسیه می رسد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین روز پنجشنبه در برنامه پیامرسان تلگرام، روسیه را به دلیل واکنش آرام این کشور به پیشنهاد آتشبس سرزنش کرد و مسکو را به تلاش برای به تاخیر انداختن هرگونه توافق صلح متهم کرد. او گفت که اوکراین “مصمم است به سرعت به سمت صلح حرکت کند” و امیدوار است فشار ایالات متحده روسیه را مجبور به توقف جنگ کند.
ایالات متحده هنوز حدود 3.85 میلیارد دلار بودجه مجاز کنگره برای ارسال تسلیحات آتی به اوکراین دارد، اما دولت ترامپ تاکنون هیچ علاقه ای به استفاده از این اختیار برای ارسال سلاح های اضافی نشان نداده است زیرا در انتظار نتیجه مذاکرات صلح است.
اوکراین با اعلام آمادگی خود برای آتشبس در زمانی که ارتش روسیه دست برتر را در جنگ دارد، کرملین را با دوراهی مواجه کرده است – آیا باید آتشبس را بپذیرد و امید به دستیابی به دستاوردهای جدید را کنار بگذارد، یا این پیشنهاد را رد کند و خطر از بین بردن روابط محتاطانه با واشنگتن را تهدید کند.
پایگاه ارتش اوکراین در داخل روسیه برای ماهها تحت فشار شدیدی از تلاشهای مجدد نیروهای روسی با حمایت نیروهای کره شمالی قرار داشت. تهاجم اوکراین در اوت گذشته منجر به اولین اشغال خاک روسیه توسط نیروهای خارجی پس از جنگ جهانی دوم شد و کرملین را شرمنده کرد.
پوتین روز چهارشنبه در صحبت با فرماندهان گفت که انتظار دارد ارتش “در آینده نزدیک منطقه کورسک را به طور کامل از دست دشمن آزاد کند.”
پوتین با پوشیدن لباسهای نظامی اضافه کرد که «لازم است به ایجاد یک منطقه امنیتی در کنار مرزهای دولتی فکر کرد» و این نشان میدهد که مسکو میتواند با تصرف بخشهایی از منطقه سومی در همسایگی اوکراین تلاش کند دستاوردهای ارضی خود را گسترش دهد. این ایده می تواند توافق آتش بس را پیچیده کند.
اوکراین این حمله را در تلاش برای مقابله با اخبار ناگوار بی وقفه از خط مقدم، و همچنین دور کردن نیروهای روسی از میدان نبرد در داخل اوکراین و به دست آوردن ابزار چانه زنی در هر گونه مذاکرات صلح آغاز کرد. اما این تهاجم به طور قابل توجهی پویایی جنگ را تغییر نداد.
موسسه مطالعات جنگ، یک اندیشکده مستقر در واشنگتن، اواخر روز چهارشنبه ارزیابی کرد که نیروهای روسی کنترل سودا، شهری نزدیک به مرز را در دست دارند که قبلاً حدود 5000 نفر در آن زندگی می کردند.
ژنرال اولکساندر سیرسکی، فرمانده ارشد نظامی اوکراین، گفت که هواپیماهای روسی تعداد بیسابقهای حملاتی را در کورسک انجام دادهاند و در نتیجه سودا تقریباً به طور کامل نابود شده است. او در مورد اینکه آیا اوکراین همچنان شهرک سازی را کنترل می کند یا خیر اظهار نظری نکرد، اما گفت که کشورش “(سربازان) را به سمت خطوط سودمندتر مانور می دهد.”
در همین حال، سرلشکر دیمیترو کراسیلنیکوف، فرمانده فرماندهی عملیات شمال اوکراین، که شامل منطقه کورسک است، از سمت خود برکنار شد، او روز چهارشنبه به رسانه اوکراینی Suspilne گفت. او به این رسانه گفت که دلیلی برای اخراجش ارائه نشده است و گفت: حدس میزنم، اما هنوز نمیخواهم در مورد آن صحبت کنم.
یک مقام دولت اوکراین روز پنجشنبه گفت که کیف درک کرده است که نمیتواند در حال حاضر تمام اراضی اشغالی خود را از طریق نیروی نظامی از نیروهای روسی بازپس گیرد و بازیابی آن باید به صورت دیپلماتیک در طول زمان انجام شود.
این مقام که خواست نامش فاش نشود، دو روز پس از گفتگوهای مقامات آمریکایی و اوکراینی درباره پایان دادن به جنگ با روسیه، در یک نشست خبری به خبرنگاران گفت که کیف حقوق مسکو بر خاک اوکراین را به رسمیت نخواهد شناخت.
این مقام گفت که هیچ امتیاز ارضی اوکراین در مذاکرات جده مورد بحث قرار نگرفت، زیرا کیف تمایل خود را برای پذیرش آتش بس موقت 30 روزه پیشنهادی ایالات متحده در صورت موافقت روسیه با این ایده نشان داد.
این مقام درباره مذاکرات با مقامات آمریکایی که در حالی انجام شد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای پایان دادن سریع به درگیری ها فشار می آورد، گفت: «اوکراین به صراحت اعلام کرد که حقوق روسیه را بر خاک ما به رسمیت نمی شناسد».
نیروهای روسیه بیش از سه سال از زمانی که مسکو تهاجم تمام عیار به همسایه خود را آغاز کرد، نزدیک به یک پنجم خاک اوکراین را کنترل می کند.
این مقام افزود: “اگر شما در مورد این واقعیت صحبت می کنید که اوکراین نمی تواند در حال حاضر تمام اراضی خود را با نیروی نظامی بازپس گیرد، بله، ما این را درک می کنیم. ما درک می کنیم که برخی از زمین های ما باید از طریق دیپلماتیک بازگردانده شوند، که البته ممکن است زمان ببرد.”
این مقام گفت که اوکراین پذیرفتن پیشنهاد آتشبس را یک “مصالحه سازنده” برای پیشرفت در راستای هدف ترامپ برای پایان دادن سریع به جنگ میداند.