روز دوشنبه، حزبالله لبنان به منطقه مورد مناقشه تحت کنترل اسرائیل شلیک کرد. این اقدام در واکنش به حملات هوایی متعدد اسرائیل در داخل لبنان از زمان آغاز آتشبس هفته گذشته انجام شد. حزبالله این حمله را بهعنوان «هشدار» و پاسخ به آنچه که «نقض مکرر آتشبس توسط اسرائیل» نامید، انجام داد.
رهبران اسرائیل این اقدام حزبالله را تهدیدی جدی دانسته و اعلام کردند که با قدرت به آن پاسخ خواهند داد. ظرف چند ساعت، ارتش اسرائیل مجموعهای از حملات هوایی را در جنوب لبنان انجام داد. رسانههای دولتی لبنان گزارش دادند که پنج حمله در منطقه الطفاح صورت گرفته است. هنوز گزارشی از تلفات یا اهداف این حملات منتشر نشده است.
در روزهای گذشته، حملات اسرائیل در لبنان دستکم چهار کشته و چندین زخمی بر جای گذاشته است. این تحولات، وضعیت شکننده آتشبسی را که به میانجی گری آمریکا و فرانسه برقرار شده بود، بیش از پیش تضعیف کرده است.
نبیه بری، رئیس مجلس لبنان، اسرائیل را به بیش از ۵۰ مورد نقض آتشبس در روزهای اخیر متهم کرد. این نقضها شامل حملات هوایی، تخریب خانهها در نزدیکی مرز و پرواز پهپادها بوده است.
اسرائیل نیز مدعی است که حملاتش در پاسخ به نقض آتش بس از سوی حزبالله صورت گرفته و بر اساس توافق آتشبس، حق تلافیجویی را برای خود محفوظ میداند.
ارتش اسرائیل روز دوشنبه اعلام کرد که حزبالله دو موشک به سمت منطقه کوه دوف، در منطقه مورد مناقشه مزارع شبعا شلیک کرده است. این موشکها به مناطق باز اصابت کرده و گزارشی از خسارت یا تلفات منتشر نشده است.
حزبالله در بیانیهای اعلام کرد که این حملات را بهعنوان «پاسخی دفاعی و هشدارآمیز» به نقض مکرر آتشبس توسط اسرائیل انجام داده است. حزب اله می گوید شکایتهای آن به میانجیگران آتشبس بینتیجه بوده است.
در همین حال، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، جان کربی، اعلام کرد که بهرغم این تحولات، آتشبس بهطور کلی همچنان پابرجاست. وی گفت: «ما از دهها حمله به یک یا دو حمله در روز رسیدهایم. تلاش خواهیم کرد تا این وضعیت به صفر برسد.»
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، نیز حزب اله را به نقض جدی آتش بس متهم کرد و تهدید کرد پاسخ قاطی خواهد داد.
بر اساس توافق آتشبس، حزبالله ۶۰ روز فرصت دارد تا نیروها و زیرساختهای خود را از جنوب لبنان به شمال رود لیتانی منتقل کند. در این مدت، نیروهای اسرائیلی نیز به طرف اسرائیلی مرز عقبنشینی خواهند کرد.
ارتش اسرائیل پیش از حمله حزبالله، حداقل چهار حمله هوایی و توپخانهای در جنوب لبنان انجام داده بود. یکی از این حملات که با پهپاد انجام شد، فردی را که سوار بر موتورسیکلت بود، کشت. حمله دیگر، یک سرباز لبنانی را زخمی کرد.
ارتش لبنان، که در جنگ بین حزبالله و اسرائیل بیطرف باقی مانده است، قرار است نیروهای بیشتری را در جنوب مستقر کند. این اقدام بهمنظور تضمین خروج حزبالله از منطقه انجام میشود.
نیروهای حافظ صلح سازمان ملل نیز که وظیفه نظارت بر آتشبس را دارند، در این منطقه حضور دارند.
آشپزخانه مرکزی جهانی به دلیل حملات اسرائیل خدمات خود را در غزه متوقف کرد
وضعیت انسانی در غزه به نقطه بحران رسیده و سازمانهای بشردوستانه به دلیل حملات مداوم اسرائیل، فعالیت خود را متوقف میکنند.
آشپزخانه مرکزی جهانی، یکی از بزرگترین سازمانهای بشردوستانه تأمین غذا در غزه، اعلام کرده که فعالیتهای خود را در غزه تعلیق کرد.
سازمان غیردولتی آمریکایی آشپزخانه مرکزی جهانی، که یکی از اصلیترین ارائهدهندگان کمکهای غذایی به مردم نوار غزه است، در پی کشته شدن سه تن از کارمندان فلسطینی خود، فعالیتهایش را در این منطقه متوقف کرد. این افراد در جریان حملهای هوایی از سوی اسرائیل در منطقه خان یونس جان خود را از دست دادند.
ارتش اسرائیل اعلام کرده است این حمله با هدف مشخصی انجام شده و خودروی این افراد را به ظن ارتباط یکی از آنها با “حملات تروریستی” هدف قرار داده است. اسرائیل ادعا میکند یکی از این فعالین اقدامات بشردوستانه در حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ نقش داشته است. گزارشهای مستقل ادعاهای اسرائیل را تأیید نمیکنند.
دولت اسرائیل پیش از این نیز اتهامهایی علیه آژانسهای سازمان ملل از جمله آنروا (آژانس امداد و اقدام برای آوارگان فلسطینی) مطرح کرده بود. اسرائیل این نهاد را متهم به حمایت از “تروریستها” کرده و فعالیتهای آن را در اکتبر سال جاری ممنوع اعلام کرده بود. تحقیقات مستقل نشان دادهاند که این ادعاها بیاساس بوده است.
تعلیق فعالیتهای آشپزخانه مرکزی جهانی در شرایطی اعلام شده است که سازمان ملل نسبت به بحران انسانی در غزه هشدار داده است. دفتر حقوق بشر سازمان ملل در گزارشی اعلام کرد که قحطی واقعی در غزه بیش از هر زمان دیگری محتمل است.
به گفته این دفتر، مردم غزه در شرایطی زندگی میکنند که برای تأمین نیازهای اولیه خود به زبالهگردی روی آوردهاند. بازارهای محلی دیگر وجود ندارند و ارسال کمکهای بشردوستانه به دلیل موانع ایجادشده از سوی اسرائیل به شدت محدود شده است.
برخی نهادهای بینالمللی ماههاست قحطی در غزه را محکوم کردهاند. دادگاه کیفری بینالمللی در ۲۱ نوامبر اعلام کرد که استفاده از گرسنگی بهعنوان “روش جنگی” توسط دولت بنیامین نتانیاهو علیه غیرنظامیان غزه انجام شده است. از اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون، بیش از ۴۴,۳۸۲ نفر در این درگیریها کشته شدهاند.
موشه یعلون، وزیر دفاع سابق اسرائیل، نیز اخیراً ادعا کرده ارتش اسرائیل در حال انجام “پاکسازی قومی” در غزه است. این اظهارات واکنشهای گستردهای در سطح بینالمللی برانگیخته و نگرانیها درباره نقض حقوق بشر در این منطقه را افزایش داده است.