ارتش اسرائیل، یکشنبه ۲۱ مرداد دستور تخلیه مناطق بیشتری در جنوب غزه را صادر کرد. مناطق مسکونی مورد نظر اسرائیل برای تخلیه، شامل بخشهایی از خان یونس دومین شهر بزرگ نوار غزه میشود. منطقه خان یونس در اوایل سال جاری در جریان حمله هوایی و زمینی ارتش اسرائیل متحمل تخریب گستردهای شده است.
به گزارش العربیه به دنبال تصمیم ارتش اسرائیل برای تخلیه این مناطق، صدها خانواده خانههای خود را ترک کرده و برای یافتن پناهگاهی امن به جستجو پرداختند.
امل ابو یحیی یکی از شهروندان فلسطینی که مادر سه فرزند است و ماه ژوئن گذشته به خان یونس بازگشته بود، گفت: «ما نمیدانیم کجا برویم».
این زن ۴۲ ساله فلسطینی که شوهرش در ماه مارس گذشته در حمله هوایی اسرائیل به خانه همسایگانش کشته شد، افزود: «این چهارمین آوارگی برای من است».
به گزارش آسوشیتدپرس، این زن فلسطینی گفت، آنها به اردوگاه بزرگ «المواصی» واقع در امتداد ساحل غزه رفته بودند اما در آنجا نیز نتوانستند جایی را پیدا کنند.
رمضان عیسی پدر پنج فرزند از ساکنان غزه که به همراه ۱۷ نفر از اعضای خانواده دیگری از خان یونس گریخته است، گفت: «هر بار که جایی ساکن می شویم و مکانی برای زنان و کودکان خود پیدا میکنیم، اشغالگر اسرائیلی میآید و منطقه را بمباران میکند». او افزود: «این وضعیت قابل تحمل نیست».
همزمان با تشدید تنش از سوی ارتش اسرائیل علیه نوار غزه کارشناسان بینالمللی درباره قحطی در این منطقه محاصره شده، هشدار دادهاند.
در همین حال سازمانهای امدادی وابسته به سازمان ملل برای مقابله با بحران انسانی خیره کننده در این باریکه فلسطینی تلاش میکنند.
اسرائیل به بهانه تعقیب اعضای گروه حماس بارها دستور تخلیه دستهجمعی چندین منطقه در غزه را صادر کرده بود اما ساکنان این مناطق هر بار پس از پایان عملیات زمینی ارتش اسرائیل مجدداً به آن مناطق باز میگشتند.
اکثر جمعیت ۲.۳ میلیون نفری غزه به دلیل جنگی که پس از حوادث هفتم اکتبر آغاز شد، از مناطق خود جابجا شده و این جابجایی تاکنون چندین بار اتفاق افتاده است.
حماس خواستار اجرای طرح بایدن به جای مذاکرات بیشتر برای آتشبس در غزه شد
حماس از کشورهای میانجی در مذاکرات آتشبس غزه خواسته است به جای مذاکره بیشتر، طرحی را که جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، برای آتشبس پیشنهاد داده است، اجرا کنند.
بیانیه این گروه، روز یکشنبه و فردای یکی از خونینترین حملات اسرائیل به نوار غزه طی بیش از ۱۰ ماه جنگ منتشر شده است.
کشورهای میانجی مذاکرات در پی تشدید تنشها در منطقه به دلیل ترور اسماعیل هنیه رهبر حماس، از اسرائیل و حماس دعوت کرده بودند تا برای دستیابی به توافقی برای آتشبس و آزادی گروگانها، مذاکرات خود را از سربگیرند.
اسرائیل که نخست وزیرش، بنیامین نتانیاهو، متهم به طولانی کردن جنگ با مقاصد سیاسی است، دعوت ایالات متحده، قطر و مصر برای دور جدید مذاکرات را که قرار بوده از روز پنجشنبه آغاز شود پذیرفته است.
اما حماس اعلام کرد به جای یک دور جدید مذاکرات یا طرحهای جدید خواستار اجرای طرحی است که جو بایدن در روز ۳۱ مه (۱۱ خرداد) آن را ارائه کرده و شورای امنیت سازمان ملل نیز بر آن صحه گذاشته است.
طرح پیشنهادی جو بایدن سه مرحلهای است که مرحله نخست شامل «آتشبس کامل» به مدت شش هفته میشود. در این مرحله همچنین نیروهای اسرائیلی از «تمام مناطق پرجمعیت غزه» عقبنشینی میکنند و حماس نیز «شماری» از گروگانهایی را که در حمله ۷ اکتبر ربوده است، شامل زنان، سالخوردگان و مجروحان، آزاد میکند.
در مرحله دوم که آن هم شش هفته به طول خواهد انجامید، نیروهای اسرائیلی به طور کامل از نوار غزه عقبنشینی میکنند و حماس «همه گروگانهای باقیمانده زنده» را آزاد خواهد کرد.
بایدن گفته است که اگر طرفین به این توافق ملزم بمانند، آنگاه توقف دائم درگیریها را خواهیم داشت و پس از آن نیز مرحله سوم آغاز میشود که شامل بازسازی غزه و برقراری ثبات در این منطقه، تحت حمایت ایالات متحده و جامعه بینالمللی است.
بیانیه حماس یک روز پس از حمله هوایی اسرائیل به مدرسه تابعین در شهر غزه منتشر شده است. حمله به این مدرسه که پناهگاه آوارگان فلسطینی بوده است طبق آمار وزارت بهداشت غزه ۹۳ کشته بر جای گذاشته و موج واکنشهای جهانی اعتراضی را به دنبال داشته است.