تغییرات اقلیمی در ۲۵ سال آینده درآمد جهانی را در مقایسه با دنیای خیالی که گرم نمیشود حدود یکپنجم کاهش میدهد. به گزارش تجارتنیوز، این عدد بر اساس مطالعهای جدید است که پیشبینی میکند مردم در فقیرترین مناطق جهان و کسانی که کمترین مسئولیت گرم کردن جو را دارند، بیشترین ضربه مالی را متحمل میشوند….
محققان موسسه تحقیقات تاثیرات آبوهوای پوتسدام آلمان (PIK) دریافتند ضربههای اقتصادی ناشی از تغییرات اقلیمی تا سال ۲۰۴۹ به حدود ۳۸ تریلیون دلار در سال میرسد. تا سال ۲۱۰۰ هزینههای مالی ممکن است تا دو برابر آنچه مطالعات قبلی تخمین زدهاند نیز افزایش یابد. لئونی ونز، دانشمند و اقتصاددان، یکی از نویسندگان این مطالعه، میگوید: «آمارها نشان میدهد تغییرات اقلیمی در ۲۵ سال آینده تقریباً در همه کشورهای جهان خسارتهای اقتصادی عظیمی به بار میآورد. برای مثال، کشورهای بسیار توسعهیافته مانند آلمان و آمریکا، با پیشبینی کاهش درآمد متوسط ۱۱ درصدی و فرانسه با پیشبینی ۱۳ درصدی مواجه هستند.»
افزایش دما بیشترین ضرر را به درآمد وارد میکند
دانشمندان و کارشناسان در سالهای گذشته بر رویدادهای شدید آبوهوایی مانند موجهای گرما، سیل، خشکسالی و توفان به عنوان بزرگترین تاثیر آبوهوا و تغییرات اقلیمی تمرکز کردهاند.اما وقتی صحبت از ضربه مالی به میان میآید، محققان دریافتهاند که تاثیر کلی هنوز عمدتاً ناشی از گرم شدن متوسط و افزایش دمای کلی است. این چالش به محصولات زراعی آسیب میرساند و مانع تولید نیروی کار میشود.
مکس کوتز، نویسنده اصلی این مطالعه و دانشمند آبوهوا، میگوید: «در میان تغییرات اقلیمی، افزایش دما بیشترین آسیبها را در آینده ایجاد میکند؛ آسیبهایی که در مقایسه با آنچه ما در طول تاریخ تجربه کردهایم، واقعاً بیسابقهترین آسیبها هستند.»بر اساس گزارش اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریکا، سال ۲۰۲۳، از نظر گرما، سالی بیسابقه بود و میانگین دمای جهانی به ۱.۳۵ درجه سانتیگراد گرمتر از دوران پیش از صنعت رسید. کره زمین از فوریه ۱۹۷۹ حتی یک ماه که خنکتر از میانگین قرن بیستم باشد نداشته است.
بیشترین کاهش درآمد ناشی از تغییرات اقلیمی کجا خواهد بود؟
بر اساس این مطالعه، در آمریکا، ایالتهای جنوب شرقی و جنوب غربی از نظر اقتصادی بیشتر از ایالتهای شمالی تحت فشار تغییرات اقلیمی قرار میگیرند و بخشهایی از آریزونا و نیومکزیکو بیشترین ضربه پولی را متحمل میشوند.در اروپا نیز مناطق جنوبی، از جمله بخشهایی از اسپانیا و ایتالیا، بیشتر از مناطقی مانند دانمارک یا شمال آلمان آسیب میبینند.
کوتز میگوید: «تنها مناطق مجاور قطب شمال، کشورهایی مثل کانادا، روسیه، نروژ، فنلاند و سوئد از آسیبهای ناشی از تغییرات اقلیمی در امان میمانند.»او ادامه میدهد: «کشورهایی که در طول تاریخ انتشار گازهای گلخانهای کمتری به ازای هر نفر تولید کردهاند و کمترین توانایی مالی را برای انطباق با گرم شدن هوا دارند، بیشترین آسیبهای مالی را نیز متحمل میشوند.»این مطالعه محاسبه کرد که فقیرترین کشورهای جهان به میزان ۶۱ درصد بیشتر از ثروتمندترین کشورها، درآمدهای خود را از دست میدهند.
کاهش انتشار گازهای گلخانهای چه تاثیری دارد؟
این مطالعه، به طرز ناامیدکنندهای نشان میدهد اگر روند کاهش انتشار گازهای گلخانهای در ۲۵ سال آینده با همین سرعت کند امروزی ادامه یابد، نمیتواند اثر چندانی بر کنترل آسیبهای اقتصادی ناشی از تغییرات اقلیمی بگذارد؛ به عبارت دیگر، به احتمال زیاد حتی در صورت کاهش محدود انتشار گازهای گلخانهای، ضرر اقتصادی پیشبینیشده محقق میشود. اما در صورتی که جهان بتواند رویه خود را در انتشار کربن تغییر دهد شرایط ممکن است تغییر کند.
کوتز میگوید: «در نیمه دوم این قرن، دو آیندهی ممکن متفاوت شبیهسازی شدهاند؛ نخست اینکه اگر جهان بتواند آلودگی کربنی را مهار کند و به روندی برسد که گرمایش را تا ۲ درجه سانتیگراد محدود کند، در این صورت ضرر مالی ناشی از تغییرات اقلیمی برای درآمد جهانی به حدود ۲۰ محدود میشود.»به گفته او، اما اگر در بدترین سناریو انتشار گازهای گلخانهای افزایش یابد، افت مالی نزدیک به ۶۰ درصد خواهد بود.
زیانهای اقتصادی ناشی از اقلیم چگونه محاسبه میشود؟
این مطالعه جدید که ۱۷ آوریل در ژورنالنیچر منتشر شد، عمیقتر از تحقیقات گذشته بود.کوتز میگوید: «این پژوهش، ۱۶۰۰ منطقه جهانی را که کوچکتر از کشورها هستند مورد بررسی قرار داد، چندین عامل آبوهوایی را در نظر گرفت و بررسی کرد که شوکهای اقتصادی ناشی از تغییرات اقلیمی چقدر طول میکشد. همچنین این مطالعه تاثیرات اقتصادی گذشته را بر میانگین تولید داخلی جهانی برای هر نفر بررسی کرد و از شبیهسازیهای رایانهای برای بررسی آینده و دستیابی به محاسبات دقیق آنها بهره گرفت.»
مارشال برک، اقتصاددان اقلیم دانشگاه استنفورد، میگوید: «یافتههای این تحقیق جدید مبنی بر اینکه آسیبهای اقتصادی پیش رو محبوس و بزرگ خواهد بود، بسیار منطقی است.»تغییرات اقلیمی یک چالش بزرگ اقتصادی است که نیاز به اقدام فوری دارد. با کاهش انتشار گازهای گلخانهای و سرمایهگذاری میتوان تا حد زیادی از ضررهای اقتصادی این پدیده جلوگیری کرد.