یک مقام ارشد دولت آمریکا میگوید جو بایدن، رئیس جمهوری، با تحویل جنگندههای اف۱۶ به اوکراین موافقت کرده و این موضوع را در هیروشیما به سران گروه ۷ اعلام کرده است. به گفته این مقام کاخسفید، آمریکا علاوه بر موافقت با تحویل این جنگندهها به نیروی هوایی اوکراین، گفته از آموزش خلبانان این کشور برای هدایت اف۱۶ هم پشتیبانی خواهد کرد.
به گزارش بیبیسی، از آنجا که اف۱۶ ساخت آمریکاست، موافقت کاخسفید برای کشورهای دیگری که قصد تحویل این جنگندهها به اوکراین را دارند لازم است چرا که مطابق معاهدات تجارت سلاح کشور ثالث محسوب میشود.
درخواست تحویل این جنگندهها به ارتش اوکراین از ماهها پیش توسط ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، طرح شده بود. آقای زلنسکی که گفته میشود ارتش تحت امر او به زودی حملات گستردهای برای عقب راندن ارتش روسیه از مناطق تصرف شده در شرق و جنوب این کشور آغاز خواهد کرد، بارها تاکید کرده که دستیابی به جنگندههای مدرن قدرت آنها در کنترل آسمان اوکراین را به طور جدی افزایش خواهد داد.
یک مقام ارشد کاخسفید روز جمعه – ۱۹ مه – گفت آمریکا «از اقدامات مشترک با متحدان خود برای آموزش خلبانان اوکراینی برای هدایت نسل چهارم جنگندهها از جمله اف۱۶، پشتیبانی خواهد کرد تا به توسعه و تقویت نیروی هوایی اوکراین کمک کند».
به گفته این مقام دولت آمریکا پس از آغاز دوره آموزش خلبانان طی ماههای آینده، کاخسفید و ائتلاف متحدانش تصمیم خواهند گرفت که چه زمان و چند فروند از جنگندههای اف۱۶ تحویل نیروی هوایی اوکراین شود.
با این حال، اعلام خبر موافقت آمریکا با این درخواست اوکراین یک گام بزرگ در حمایت غرب از کییف در برابر حمله نظامی روسیه محسوب میشود و میتواند جنگ اوکراین را وارد یک مرحله جدید کند.
از سوی دیگر، افزایش توان نیروی هوایی اوکراین ممکن است باعث واکنش مسکو و ترغیب این کشور به استفاده از سلاحهای پیشرفتهتر خود در اوکراین شود. نگرانی که با تاکید چند باره ولادیمیر پوتین برای استفاده از همه گزینهها برای مقابله با ورود غرب و ناتو به بحران اوکراین، ممکن است اکنون جدیتر شود.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین که انتظار میرود طی ساعات آینده شخصا عازم ژاپن شود و به جمع سران نشست گروه ۷ در هیروشیما بپیوندد، از این تصمیم جو بایدن استقبال کرده و آن را «تصمیمی تاریخی» خوانده است.
آقای زلنسکی روز جمعه در سفری غیرمنتظره به جده سفر کرد تا با رهبران کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس در اجلاسی که به میزبانی عربستان برگزار شده، شرکت کند.
او در این نشست از برخی کشورهای عربی به علت آنچه «چشم بستن» از اقدامات روسیه در جنگ اوکراین خواند، انتقاد کرد و خواستار آن شد که رهبران کشورهای عربی «فارغ از فشارهای مسکو» به وقایع اوکراین بنگرند.
حضور آقای زلنسکی در اجلاس سران کشورهای عربی در حالی صورت گرفت که سوریه علنا حامی روسیه است و دیگر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس هم تلاش میکنند روابط خود با مسکو را مخدوش نکنند.