سندیکای کارگران شرکت واحد بیانیه اول ماه مه ۱۴۰۲ را در حالی انتشار میدهد که سه تن از اعضای قدیمی و شناخته شده سندیکا، رضا شهابی، داود رضوی و حسن سعیدی، کماکان در زندان هستند و همچنین تعدادی از اعضای حق طلب سندیکا و دیگر فعالینکارگری در روز گذشته توسط نیروهای امنیتی به صورت تلفنی احضار شده اند.
با امید به آزادی همه کارگران و انسانهای حق طلب به پیشواز اول ماه مه، روز جهانی کارگر، میرویم، روزی که نماد مقاومت و مبارزه طبقهکارگر در مقابل نظام سرمایه داری و مناسبات استثمارگرانه و ضد انسانی ای است که بر تمام جهان حاکم شده است. اول ماه مه (۱۱ اردیبهشت) یادآور این واقعیت است که کارگران و زحمتکشان برای خواسته های برحقشان لحظه ای دست از تلاش و مبارزه بر نخواهند داشت، همانطور که در سال ۱۸۸۶ میلادی کارگران در شهر شیکاگو آمریکا برای خواسته های به حق خودشان، از جمله ۸ ساعت کار در روز، در مقابل نظام استثمارگر سرمایه داری بلند شدند، مبارزه کردند و در این مبارزه لحظه ای پا به عقب ننهادند و هزینه های بسیار سنگینی از جمله بازداشت و سرکوب و قتل عام و اعدام را متحمل شدند.
اول ماه مه، روز ما کارگران و زحمتکشان، بزرگداشت ما رنجبران و امید ما بعنوان اکثریت مطلق مردمدنیا برای ایجاد جهانی دیگر است، جهانی عاری از استثمار، استبداد، فقر، جنگ، نابرابری، تبعیض، زندان، شکنجه و اعدام.
در کشور ما ایران اما نه تنها کارگران اجازه و امکان مراسمها و جشن های میلیونی به مناسبت روز جهانی کارگر ندارند بلکه در این روز تاریخی و حول و حوش آن چه در کف خیابان و چه حتی در دید و بازدیدها مورد سرکوب و تهدید و بازداشت قرار میگیرند. نظامی که مدام پشت تریبون های رسمی و غیررسمی از کارگر به تعریف و تمجید میپردازد و این روز را به همراه خودی ها در مکانهای تحت کنترل برگزار میکند تا به ظاهر نشان دهد طرفدار کارگر است ولی ذاتا و عملا مخالف هر گونه تجمع، راهپیمایی و تظاهرات کارگران در این روز تاریخی میباشد، چرا که از وجود کارگران به صورت متحد و متشکل وحشت دارد و این را میداند که در مقابل سیل خروشان این کارگران که چرخه تولید و اقتصاد را در اقصی نقاط کشور و جهان به دست دارند نمیتواند تاب تحمل را داشته باشد.
سال ۱۴۰۲ برای طبقهکارگر ایران، از کارگر صنعتی، خدماتی و کشاورزی تا معلم و پرستار و کلیه حقوق بگیرانو کارگران بیکار وخانواده های آنان، سالی متفاوتتر از سال های قبل میباشد. اول مه ۱۴۰۱ با بازداشت فعالینونمایندگان جنبش های معلمی و کارگری، از جمله اعضای سندیکای کارگران شرکت واحد، و بدنبال آن بازداشتهای گسترده صدها معلم و دیگر فعالین صنفی، از جمله کارگران شرکت واحد بدنبال اعتصاب اردیبهشت ماه، رقمخورد. در سالی که گذشت، حاکمیت بیش از پیش دست به کار سناریو سازیهای کذایی و تکراری علیه فعالین کارگری و معلمی شد که تا کنون ادامه دارد و بسیاری از فعالین بازداشت شده در اردیبهشت پارسال کماکان یا در بازداشت به سر میبرند و یا با احکام سنگینمواجه هستند و در عین حال بسیاری نیز اخراج و بطرق مختلف تحت اذیت و آزار قرار دارند. در حال حاضر سه تن از اعضای مبارز سندیکا، داود رضوی، حسن سعیدی، رضا شهابی، و همچنین فعالین کارگری و معلمی، از جمله رسول بداقی، کیوانمهتدی، جعفر ابراهیمی، محمد حبیبی، کماکان کاملا ظالمانه در حبس به سر میبرند. مقاماتونیروهای امنیتی حتی دید و بازدیدهای دوستانه از خانواده های این زندانیان را تحمل نمیکنند و سه روز پیش از روز کارگر، جمعی از فعالین کارگری و مدنی، از جمله ریحانه انصارینژاد، آنیشا اسدالهی، ژاله روحزاد، عسل محمدی، سروناز احمدی، هیراد پیربداقی، کامیار فکور، حسن ابراهیمی، و الدوز هاشمی، را در هنگام دیدار با خانواده معلم زندانی محمد حبیبی با خشونت بازداشت کردند و به زندان اوین انتقال دادند،
در بستر سرکوبهای گسترده در سالی که گذشت، قتل ژینا (مهسا) امینی و خیزش زن زندگی آزادی صحنه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و نیز اقتصادی کشور را کاملا دکرگون کرد. خیزش شهریور ۱۴۰۱ که در دنباله خیزشهای مردم محروم، تهیدست و تحت ستم در سالهای اخیر از جمله در دی ۹۶، آبان ۹۸ و تیر ۱۴۰۰ صورت گرفت، نه تنها علیه حجاب اجباری و برای برابری زن و مرد در تمامی عرصه ها بلکه برای آزادی و عدالت و پایان دادن به هرگونه ظلم و ستمی است که امکان یک زندگی حتی عادی را از مردم سلب کرده است.
از اینرو، روز جهانی کارگر امسال، نه فقط بزرگداشت طبقهکارگر و زحمتکش جامعه است، نه فقط روز تجدید عهدما علیه نظام استثمارگر سرمایه داری، و برای دستیابی به کلیهمطالبات اقتصادیمان از جمله افزایش دستمزدها بر مبنای نرخ واقعی تورم، است بلکه روز دادخواهی فرزندان اینمملکت است که عمدتا از خانواده های کارگری و زحمتکش، برای عدالت و آزادی به پا خاستند اما با گلوله و سرکوب پاسخ گرفتند.
سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه همچون سالهای گذشته و در همبستگی با کلیه کارگران ایران و جهان و تشکل های مستقل کارگری، معلمی و بازنشستگان، خواستهای عمومی و فوری خود را به مناسبت روز جهانی کارگر و در پیگیری مطالبات اعلام شده در اول مه ۱۴۰۱ و در بستر شرایط جاری در کشور در زیر اعلام نموده و همه کارگران و مزدبگیران زحمتکش کشور را به اتحاد، همبستگی و ایجاد تشکلات مستقل کارگری برای دستیابی به مطالبات بر حقمان فرا می خواند. در عین حال، سندیکا به تلاش فعالینو تشکلهای کارگری و مدنی در داخل کشور که تا این لحظه بیانیه ها و منشورهای مشترکی برای تغییرات بنیانی در شرایط موجود انتشار داده اند درود می فرستد و با دقت این روندها را پیگیری خواهد کرد.
۱- افزایش حداقل دستمزد تصویب شده توسط شورای عالی کار اعلام آشکار جنگ علیه کارگران و مزدبگیران و خانواده های کارگری است. دستمزد و مزایای ۶ تا ۸ میلیونی با توجه به تورم لجامگسیخته موجود، بیش از سه برابر زیر خط فقر رسمی است و از نظر ما کاملا مردود و محکوم است. هر دستمزدی زیر ۲۵ میلیون تومان در ماه برای یک خانوار ۴نفره کارگری در سال ۱۴۰۲، به معنای تحمیل فقر و محرومیت خواهد بود.
۲- برقراری بیمههای اجتماعی مکفی و موثر، بویژه بیمههای درمانی و بیمه بیکاری برای کارگران بیکار و جویای کار.
۴- انحلال شرکتهای پیمانکاری و واسطهای و برچیده شدن این شرکتها از محیطهای کار و زندگی کارگران و تامین نیروی انسانی این مراکز، از طریق پیمانهای رسمی و دستهجمعی آنان. ما بار دیگر و به مناسبت روز کارگر، حمایت خود را از اعتراضات و اعتصابات کارگران پیمانی و پروژه ای از جمله مطالبات به حق کارگران پروژهای شرکت نفت و گاز و پتروشیمی اعلاممیکنیم.
۵- توقف سرکوب تشکلهای مستقل کارگری و صنفی و برخورداری از حق آزادی بیان و عقیده، تشکل و تحزب، اعتصاب و اعتراض، تظاهرات، راهپیمائی و تحصن. ایجاد تشکلات مستقل صنفی و طبقاتی، از جمله سندیکا، شورا، کانون، انجمن و فدراسیون و کنفدراسیون سراسری، حق مسلمکارگران در ایران و سراسر جهان است.
۶- آزادی کارگران و فعالین کارگری و صنفی زندانی و کلیه زندانیان سیاسی و عقیدتی؛ منع تعقیب قضائی و بازگشت بیقید و شرط آنان به کار و محل زندگی خود. کلیه بازداشتیان اعتراضات سراسری باید بدون قید و شرط آزادگردند و عاملین و آمرینکشتار مردم باید به سزای اعمالشان برسند.
۷- منع کار کودکان کمتر از ۱٦ سال و تأمین زندگی و آموزش کودکان کار
۸- برابری بین زن و مرد و دیگر جنسیتها در تمام عرصههای حقوقی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، مدنی، شغلی و فرهنگی، و از جمله لغو فوری کلیه قوانین تبعیض آمیز و زن ستیز همچون حجاب اجباری، و قوانین تنبیهی و سرکوبگرانه.
۹- لغو کامل هرگونه ستم و تبعیض از جمله جنسی و جنسیتی، عقیدتی، نژادی، ملی و مذهبی در محیط کار و در جامعه.
۱۰- توقف هرگونه تبعیض و ستم نسبت به کارگران مهاجر از جمله کارگران و زحمتکشان مهاجر افغانستانی در ایران و به رسمیت شناختن حق شهروندی و برخورداری از کلیه قوانین حمایتی مربوط به محیط کار و جامعه مدنی برای آنان
۱۰- آموزش رایگان در تمام سطوح و برای کلیه ساکنینکشور صرفنظر از وضعیت اقامت و یا شهروندی آنان، از جمله حق آموزش به زبانمادری.
۱۱- ترمیم حقوق کارگران و معلمان بازنشسته و همسان سازی حقوق آنان با شاغلان بر مبنای نرخ واقعی تورم و سبد هزینه زندگی.
۱۲- نظارت نمایندگان منتخب و مستقل بازنشستگان بصورت شورایی بر صندوقها و دارائیهای عمومی بازنشستگان و برخورداری از بیمههای موثر و کارآمد.
۱۳- مخالفت با جنگهای تجاوزکارانه و افشا و محکوم کردن سیاستهای سلطه طلبانه و منافع استثمارگرانۀ همۀ دولتهای درگیر در جنگها و مناقشات نظامی.
۱۴- ما حملات شیمیایی در مدارس و بخصوص مسموم سازی دختران دانش آموز در مدارس کشور را قویا محکوممیکنیم و حاکمیت را پاسخگوی مستقیم در مورد این فاجعه دانسته وخواهان توقف فوری این جنایات و ایجاد یککمیته حقیقت یاب بین المللی و مستقل شامل نمایندگان فدراسیونهای جهانی کارگری و معلمی و دیگر فدراسیونهای جهانی صنفی، دانش آموزی و دیگر نهادهای مستقل مدنی، میباشیم.
۱۵- ضمن حمایت قاطع از مبارزات کارگران، معلمان، زنان، دانشجویان، دانش آموزان، جامعه رنگینکمانی، فعالین رفع ستمملی و مدافعین محیط زیست، و دیگر جنبشهای ترقی خواهانه و آزادی طلبانه در ایران و سراسر جهان، به عنوان یک تشکل مستقل کارگری تاکید میکنیم که ما تنها و تنها بر نیروی خود و همبستگی طبقاتی و حمایت متقابل از یکدیگر حساب باز میکنیم و نه هیچ دولت و نهادهای دولتی و سرمایه داری در هیچجای دنیا.
زنده باد اول ماه مه، روز جهانی کارگر
چاره کارگران وحدت و تشکیلات
سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ (برابر با اول ماه مه ۲۰۲۳)