دیروز 15 اردیبهشت، در نشست “ایران و اروپا” در زوریخ که نمایندگان بانک های ایرانی نیز حضور دارند، جرت بلانک، معاون هماهنگکننده امور برجام در وزارت امور خارجه آمریکا، گفت که آمریکا بعد از توافق اتمی با ایران بر طبق قرار تحریمهای بسیاری را رفع کرده است.
اما به گفته رویترزهنوز شماری از تحریمهای آمریکا که در رابطه با مسئله اتمی نبودند، هنوز پابرجا اند، برای مثال ممنوعیت معاملات دلاری با ایران و سختتر شدن دسترسی شرکتها به امکانات مالی برای معامله با ایران.
شواهد نشان می دهند که چند ماه پس از برجام، هنوز دولت اوباما عملا کنترل بخش عمده ای از تجارت جهانی ایران را بوسیله انواع مختلف تحریم های مالی در دست دارد. روشن است که دولت آمریکا فعلا عجله ای برای رفع کامل تحریم های مالی ندارد.
به تنها معامله عمده ای که می توان بعد از برجام اشاره نمود، قرارداد ۲۷ میلیاردی با شرکت ایرباس است اما دیگرمعاملات خارجی به کندی به پیش میروند و شمار بسیاری از بانک ها بزرگ هنوز انتقال پول بوسیله شبکه سویفت را برقرار ننموده اند.
به گزارش خبرگزاری دویچه وله, نماینده آمریکا جرت بلانک در نشست “ایران و اروپا” در زوریخ گفت که بسیاری از شرکتها تحریمهای آمریکا را بهانه میکنند تا از مذاکره درباره معامله با ایران خودداری کنند. او در ادامه گفت اما وزارت امور خارجه آمریکا پس از بررسی موارد متعدد به این نتیجه رسیده که مذاکرات تجاری با ایران اغلب به دلایل دیگری غیر از تحریمهای آمریکا نیمهکاره میمانند.
جرت بلانک در مصاحبه با خبرگزاری سوئيس گفت که بررسیهای دقیق نشان داده که معاملات با ایران برای نمونه به دلیل عدم شفافیت طرف مذاکره در ایران یا بخاطر روشن نبودن میزان سود حاصل از معاملات قطع شده است. او افزود اما به طرف مذاکره گفته میشود که تحریمهای آمریکا علیه ایران مانع انجام گفتگوهای تجاری است.
بلانک گفت شرکتها باید به شرکای ایرانی خود بگویند که تحریمهایی که هنوز از سوی آمریکا اعمال میشود تنها دلیل اصلی عدم پیشرفت معاملات تجاری نیستند.
مجید قاسمی، مدیر عامل بانک پاسارگاد، در حاشیه کنفرانس تجاری ایران و اروپا در گفتگو با خبرگزاری سوئیس وجود چنین رفتاری را تأیید کرد. او گفت که بانک پاسارگاد برای مثال در پاریس و برلین گفتگوهایی درباره از سرگیری مبادلات بانکی با نهادهای مالی اروپایی انجام داده و این نهادها همواره پافشاری کردهاند که تحریمهای آمریکا دلیل اصلی برای عدم پیشرفت مذاکرات است.
به گزارش خبرگزاری سوئيس، در کنفرانس تجاری ایران و اروپا در زوریخ برخی کارشناسان بر این نظر بودند که پیش از پایان انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا و روشن شدن سیاست این کشور در رابطه با ایران، شرکتهای اروپایی تغییری در سیاست خود نخواهند داد، زیرا مایل به زیگزاگ زدن مدام در مسیر انتخابی خود برای معامله با ایران نیستند.