علیرغم دستگیری دهها معلم و فعال صنفی در پاسخ به فراخوان شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان، معلمان ایرانی در دهها شهر دست به برپایی تجمعات اعتراضی زدند و خواستار آزادی همکاران دربندشان شدند.
با وجود حضور سنگین نیروهای امنیتی و بازداشت دەها تن از فعالان صنفی، در پی فراخوان شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان، امروز پنجشنبه ۲۶ خرداد (١۶ ژوئن) در شهرهای مختلف ایران، معلمان و فرهنگیان دست بە برپایی تجمعات اعتراضی زدند.
براساس تصاویر منتشر شدە در شبکههای اجتماعی، تجمع معلمان در شهرهای کرج، تهران، ملایر، رشت، زنجان، اردبیل، خرمآباد، بندرعباس، همدان، اندیمشک، اسلامآباد، هرسین، آبدانان، سقز، سنندج، بوکان و مریوان برگزار شدە است. تجمعها در کردستان وسعت بیشتری داشتە است.
تصاویر و ویدیوهای بازنشر شدە در شبکههای اجتماعی حاکی از آن است کە در مریوان، نیروهای امنیتی با توسل به خشونت سعی در متفرق کردن و پایان دادن بە تجمع معلمان بودەاند. کانال تلگرامی “کولبر نیوز” از بازداشت سه معلم و ضربوشتم یک معلم دیگر خبر دادە است.
در بیشتر تجمعات امروز، یکی از شعارهای اصلی معلمان “معلم زندانی، آزاد باید گردد” بودە است.
همچنین به گفتە فعالین حقوقبشر و روزنامهنگاران مستقل در چند روز گذشتە و به دنبال فراخوان شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان برای برپایی تجمعات اعتراضی، دستکم ٢٠ معلم در شهرهای ایران از جمله در سقز، مریوان و رشت بازداشت شدەاند.
مسعود کردپور، معلم اخراجی و فعال صنفی در کردستان، در مورد تجمعات امروز به دویچەوله فارسی گفت: «تجمعات در حالی برگزار شد کە نیروهای امنیتی و انتظامی با حضوری سنگین در سطح شهرهای مختلف، سعی در متفرق کردن معلمان داشتند.»
کردپور در مورد خواستەهای معلمان و علت ادامه اعتراضات آنها به دویچەوله فارسی گفت: «علیرغم پیگیریها، تجمعات و اعتراضاتی کە در سالهای گذشتە بودە، نە تنها مطالبات معلمان برآوردە نشدە، بلکه با آنها برخورد امنیتی شدە و هربار تعداد بیشتری از معلمان بازداشت و روانه زندان میشوند. امروز نه تنها معلمان خواستار برآوردە شدن خواستهای صنفی همچون اجرای طرح رتبهبندی و همسانسازی حقوق و ارتقای وضعیت معیشتی هستند، بلکه خواستار آزادی زندانیان سیاسی، به ویژه معلمان بازداشتی هستند».
از سوی دیگر گزارش شدە کە در تهران و در اطراف مجلس شورای اسلامی، برای جلوگیری از تجمع معلمان ماموران و خودروهای پلیس مستقر بودەاند.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان در بیانیه خود خواستار آزادی معلمان زندانی، پایان دادن به برخوردهای توام با خشونت با فرهنگیان، اتمام پروندهسازیها و احضار و تهدید کنشگران صنفی شدە بود.
طرح رتبهبندی معلمان چیست؟
طرح رتبهبندی معلمان، یک طرح قدیمی است. بیش از شش سال پیش، برای نخستین بار به مجلس شورای اسلامی ارائه شد. در آن هنگام، مجلس برای اجرای این طرح دو مرحله قائل شد. مرحله نخست گرچه تصویب شد، اما به ادعای مسئولان، به علت عدم پیشبینی آن در بودجه سالانه، اجرایی نگشت.
از آن هنگام تا کنون، تصویب و اجرای این طرح به حالت راکد در آمده است. فرج کمیجانی، دبیرکل مجمع فرهنگیان ایران گفته است که در دولت حسن روحانی بررسی این طرح را آن قدر به تعویق انداختند، تا کار به مجلس جدید و دولت جدید رسید.
طرح رتبهبندی عملا امکان افزایش دستمزد معلمان را فراهم میسازد. بر اساس این طرح، دستمزد معلمان در ایران بر مبنای ۸۰ درصد از حقوق هیاتهای علمی دانشگاهها تعیین میشود.
دستمزد بسیاری از معلمان ایران کمتر از ده میلیون تومان در ماه است. از سوی دیگر، گفته شده است که بازنشستگان فرهنگی ایران با حضور در تجمعات اعتراضی معلمان، خواستار تصویب «دائمی شدن همسانسازی و بهبود معیشت مستمری بگیران» شدهاند.
بازداشت معلمان و پروندەسازیها
نهادهای امنیتی ایران در ماههای گذشتە دەها معلم و فعال صنفی را بازداشت یا احضار و بازجویی کردەاند. بخشی از افراد بازداشت شدە، تاکنون هم در بند هستند.
بازداشت دو شهروند فرانسوی از سوی وزارت اطلاعات ایران در ماه گذشتە به اتهام ” سوءاستفاده از مطالبات به حق برخی از صنوف” موجب رویارویی بیشتر نهادهای حکومتی در ایران و معلمان معترض شد.
روز چهارشنبه ۲۱ اردیبهشت (۱۱ مه) وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در اطلاعیەای از دستگیری دو اروپایی خبر داد. به گفتە این وزارتخانه این افراد بە اتهام ” هدایت، شبکهسازی و مرتبط سازی افراد و شبکههای آلوده داخلی، بر مشکلات و مطالبات اقشار شریف و زحمتکش جامعه” بازداشت شدە بودند.
چندی بعد تلویزیون جمهوری اسلامی در روز ۲۶ اردیبهشت با پخش گزارشی منتسب به وزارت اطلاعات، دو شهروند فرانسوی بازداشتشده در ایران را به ارتباط گیری با کنشگران معلم و کارگر و تلاش برای ایجاد “آشوب” و “بیثباتسازی جامعه” متهم کرد. این موضوع واکنش تند کانون صنفی معلمان ایران را به همراه آورد.
این کانون با انتشار بیانیەای در کانال تلگرامی خود، به پخش گزارشی در صداوسیمای جمهوری اسلامی و رسانههای حکومتی مبنی بر “ارتباط گیری” دو شهروند فرانسوی بازداشت شدە با کنشگران صنفی معلمان، واکنش نشان داد و آن را “سناریوی نخنمایی” خواند.