چهارشنبه ۱۸ خرداد (٨ ژوئن)، قطعنامە علیه جمهوری اسلامی در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با اکثریت قاطع به تصویب رسید و شورای حکام نگرانی عمیق خود نسبت بە عدم همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را بیان کرد.
در این قطعنامه شورای حکام از مقامات جمهوری اسلامی ایران خواستە شده است که “بدون اتلاف وقت با آژانس انرژی اتمی همکاری کنند”.
۳۰ کشور از مجموع ٣۵ عضو شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به این قطعنامه رای موافق دادند. چین و روسیه رای مخالف و پاکستان، هند و لیبی رای ممتنع دادند.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به قطعنامه آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیهای اعلام کرد:
“جمهوری اسلامی ایران تصویب قطعنامه ارائه شده از سوی آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان در نشست امروز شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی را به عنوان اقدامی سیاسی، نادرست و غیرسازنده تقبیح میکند”.
“جمهوری اسلامی ایران بر اساس بیانیه مشترک مورخ ۵ مارس ۲۰۲۲، حسن نیت خود را در تعامل با آژانس با ارائه اطلاعات فنی دقیق نشان داد و انتظار این بود که آژانس نیز با رویکردی مستقل، بیطرفانه و حرفهای، اقدامی سازنده و واقع بینانه در جهت عادی سازی موضوعات پادمانی که به اذعان خود آژانس به هیچوجه نگرانی عدم اشاعه ای نداشته، صورت دهد. ظاهرا برخی یادشان رفته که تمام موضوعات گذشته یکبار و برای همیشه در ۱۵ دسامبر ۲۰۱۵ توسط شورای حکام بسته شد”.
“جمهوری اسلامی ایران طی سالهای گذشته همواره با آژانس همکاری سازنده ای داشته و انجام بخش قابل توجهی از بازرسیهای آژانس در سطح جهانی در ایران موید این نکته است به گونه ای که کشورمان در حال حاضر از شفافترین برنامه صلح آمیز هسته ای در میان کشورهای عضو آژانس برخوردار است”.
به گزارش ایرنا ۱۹ خرداد، سعید خطیب زاده در واکنش به قطعنامه آژانس بین المللی انرژی اتمی در توییتر نوشت: “آمریکا و سه کشور اروپایی با تلاش برای پیشبرد یک قطعنامه برآمده از سوء محاسبه و مشاوره غلط علیه کشوری با شفافترین برنامه هستهای صلح آمیز در جهان، اغراض کوتهبینانه خود را فراتر از اعتبار آژانس قرار دادند….. بانیان این قطعنامه مستقیما مسئول تبعات بعدی هستند. پاسخ ایران قاطع و متناسب است”.
دیروز وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، حسین امیرعبداللهیان اعلام کردە بود: “به طرف مقابل به صراحت اعلام کردیم میتوانید بین این دو مسیر یکی را انتخاب کنید. ترجیح ما مسیر دیپلماسی و سیاسی است.”