روسیه به شدت آمریکا را به این خاطر که قصد دارد سامانه موشکی پیشرفته میان برد به اوکراین تحویل دهد، مورد انتقاد قرار داد و آنرا موجب گسترش جنگ و افزایش خطر رویارویی مستقیم با واشنگتن دانست.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز چهارشنبه ۱۱ خرداد به خبرنگاران گفت که تصمیم آمریکا برای دادن سامانه موشکی پیشرفته به اوکراین اقدامی “هدفمند” برای دامن زدن به آتش جنگ است.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز در یک کنفرانس مطبوعاتی در عربستان سعودی در پاسخ به این سوال که آیا این اقدام آمریکا احتمال دخالت کشور ثالث در درگیری را افزایش می دهد یا خیر، گفت: “قطعا چنین خطری وجود دارد”. او همچنین اوکراین را متهم کرد که میخواهد غرب را در جنگ درگیر کند.
آمریکا روز سهشنبه اعلام کرد که به اوکراین سیستمهای موشکی پیشرفته، از جمله سامانه موشکی توپخانه با تحرک بالا موسوم به هیمارس (Himars ) را میدهد که میتواند به طور همزمان چندین موشک هدایتشونده دقیق را پرتاب کند.
“تجهیز کردن اوکراین این کشور را به مذاکره تشویق نمیکند”
مقامات ارشد آمریکایی گفتهاند که این موشکها با این شرط به اوکراین داده شده که این کشور “ضمانت” داده از این موشکها برای حمله به داخل خاک روسیه استفاده نخواهد کرد. این موشکها میتوانند اهدافی را تا ۸۰ کیلومتری هدف قرار دهند.
همزمان آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو گفت: «اوکراینیها به ما اطمینان دادهاند که از این سامانهها علیه اهدافی در داخل خاک روسیه استفاده نخواهند کرد».
اما پسکوف گفته است مسکو به چنین تضمینهایی اعتماد ندارد و خطر شلیک موشک به خاک روسیه وجود دارد. او در پاسخ به این سوال که اگر اوکراین این موشکها را به اهدافی در روسیه شلیک کند، روسیه چه واکنشی نشان میدهد، گفت: «بیایید در مورد بدترین سناریوها صحبت نکنیم» و افزود: «چنین تجهیزاتی رهبری اوکراین را برای از سرگیری مذاکرات متوقف شده صلح تشویق نمیکند».
احتمال به درازا کشیدن جنگ
وزیر خارجه آمریکا به احتمال ادامه طولانی مدت جنگ اشاره کرده و گفته است که ایالات متحده در حال تسلیح اوکراین برای یک درگیری درازمدت است. او افزود: «تا جایی که در حال حاضر میتوانیم بگوییم، هنوز ماههای زیادی درگیری در پیش داریم».
بلینکن تاکید کرده جنگ در صورتی که روسیه به تجاوز پایان دهد، “ممکن است فردا تمام شود” اما آمریکا در حال حاضر هیچ نشانهای از آن نمیبیند.
به گفته بلینکن آمریکا میخواهد اطمینان حاصل کند تا زمانی که این روند ادامه دارد، اوکراین همه تجهیزاتی را که برای دفاع از خود نیاز دارد در اختیار داشته باشد. او به فشار هر چه بیشتر کشورها به روسیه برای پایان دادن به جنگ اشاره کرد و گفت: «بهترین راه برای جلوگیری از تشدید تنش این است که روسیه به تجاوز و جنگی که آغاز کرده است پایان دهد».
مقامات اوکراینی تاکنون بارها از متحدان خود خواستهاند که آنها را به سلاح سنگین مجهز کنند. آنها همچنین خواستهاند که سامانههای موشکی با برد بلندتری در اختیار این کشور قرار داده شود.