مطابق این گزارش تعداد غیرفعالان اقتصادی کشور در سال ۸۴ به میزان ۳۳ میلیون و ۴۶۹ هزار نفر بوده، این تعداد در سال ۹۳ به ۴۰ میلیون و ۱۹۸هزار نفر افزایش یافته است. از سویی، تعداد بیکاران از ۲ میلیون و ۶۷۴ هزارنفر به ۲ میلیون و ۵۱۴هزارنفر رسیده است. همچنین تعداد جمعیت باسواد غیرفعال اقتصادی در سال ۸۴به میزان ۲۷میلیون و ۴۷۷هزار نفر بوده که این تعداد با افزایش نسبتاً بالایی به ۳۳میلیون و ۲۵۶هزارنفر در سال گذشته رسیده است؛ بنابراین در یک دوره ۹ساله بر تعداد جمعیت غیرفعال اقتصادی کشور که اتفاقاً در سن کار هم قرار دارند، ۵میلیون و ۷۷۸هزار و ۴۶۰نفر افزوده شده است.
آمار وزارت کار:۷۳۰هزاردکتر بیکار در کشور
بر اساس آمار وزارت کار، در سال ۱۳۸۴ تعداد ۲میلیون و ۱۱۵هزار نفر دارای تحصیلات فوق دیپلم و لیسانس بودند که بعد از فراغت از تحصیل به جای فعالیت در بازار کار، همچنان در صف بیکاران هستند. این تعداد در سال ۹۳به میزان ۵میلیون و ۲۱۲هزار نفر تنها در این دو گروه فارغ التحصیل افزایش یافته است. مطابق این گزارش، تعداد ۶۰۱ هزار نفر با مدرک فوق لیسانس و دکتری حرفه ای و تخصصی، غیر فعال هستند. اگر تعداد افرای بیکار دارای مدرک بالاتر از فوق لیسانس را به ۶۰۱ هزار بیکار (فوق لیسانس و دکتری حرفه ای و تخصصی) اضافه کنیم، حدود ۷۳۰ هزار نفر دکتری خانه نشین داریم.
در مقابل این آمار، در دوره ۸۴تا ۹۳تعداد ۷۸۷هزار نفر نیز با مدرک فوق لیسانس و دکتری تخصصی و حرفه ای موفق به ورود به بازار کار شده اند؛ بنابراین تصور اینکه بعد از پایان تحصیلات، اشتغال در بازار کارکشور مهیا است، خیال نادرستی است. اما درمقابل این وضعیت صحبت های روز گذشته سخنگوی دولت به گونه ای است که انگار مشکلی در بازار بلبشوی کار وجود ندارد.