شرکتکنندگان در یک کنفرانس بینالمللی متعهد شدهاند، کمکهای نظامی به اوکراین را افزایش دهند.
کشورهای حاضر در کنفرانس بینالمللی کمککنندگان به اوکراین که با هماهنگی بریتانیا برگزار شد متعهد شدند، کمکهای نظامی بیشتری در اختیار این کشور قرار دهند.
در بیانیهای که وزارت دفاع دولت بریتانیا منتشر کرد آمده است، شرکتکنندگان در کنفرانس متعهد شدند بسته کمکهای نظامی به اوکراین را گسترش دهند و راههای جدیدی برای تقویت توان نیروهای مسلح اوکراینی در بلندمدت بیابند.
در این بیانیه تاکید شده که کمکهای در نظر گرفته شده از جمله شامل سامانههای دفاع ضدهوایی و دریایی، توپخانه، خودروی زرهی و همچنین آموزش و پشتیبانی لجستیکی میشود.
وزارت دفاع بریتانیا درباره تعداد و نوع جنگافزارهایی که قرار است در اختیار ارتش اوکراین قرار داده شود جزئیات بیشتری منتشر نکرد.
گفته میشود نمایندگان بیش از ۳۵ کشور در این کنفرانس شرکت کردهاند. بریتانیا اعلام کرد که افزون بر این کمکها، همراه با لهستان، آمریکا و دیگر متحدان برای فراهم کردن زمینه کمکهای بینالمللی به اوکراین در چشمانداز بلندمدت تلاش میکند.
آلمان ۲۷۰۰ موشک زمین به هوای “استرلا” به اوکراین میفرستد
● عزم ایتالیا برای برخورد سختتر با الیگارشهای روسی
ایتالیا قصد دارد برخلاف دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا با شدت هر چه تمامتر با الیگارشهای روسی برخورد کند.
لوئیجی دی مایو، وزیر خارجه ایتالیا در گفتوگو با نشریه “بیلد” آلمان میگوید، این کشور به طور جدی به تعهدات بینالمللی خود در ارتباط با تحریمها علیه روسیه و توقیف داراییهای افراد تحریم شده پایبند است.
او همچنین گفته است، در هفتههای گذشته تعداد زیادی ویلای لوکس و قایقهای تفریحی متعلق به الیگارشهای روسی در ایتالیا توقیف شدهاند.
به گفته وزیر خارجه ایتالیا ارزش مجموع داراییهایی که پس از حمله روسیه به اوکراین در این کشور توقیف شده تا امروز به ۹۰۰ میلیون یورو میرسد. او افزود، ایتالیا در این زمینه قاطع و سریع عمل کرده و همین روش را ادامه خواهد داد.
● پنتاگون: خطر حمله هوایی به کییف همچنان بسیار زیاد است
دولت ایالات متحده برآورد میکند که خطر حمله هوایی روسیه همچنان به میزان زیادی پایتخت اوکراین را تهدید میکند.
یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) میگوید، صحبتهای مسکو درباره کاهش تنش در حوالی کییف “لفاظی زیبا” است اما معنای آن این نیست که تهدید حمله هوایی کاهش یافته است.
این مقام پنتاگون هشدار داد، با وجود کاهش حضور نظامیان روسی در حومه شهر کییف، ارتش روسیه همچنان پایتخت اوکراین را با حمله هوایی تهدید میکند.
“تاگسشاو”، وبسایت کانال یک تلویزیون آلمان با استناد به اظهارات مقام پنتاگون گزارش داد، در ۲۴ ساعت گذشته تعداد عملیات هوایی نظامیان روسی در اوکراین به مراتب افزایش یافته است.
برخی منابع معتقدند که عقبنشینی نیروی زمینی ارتش روسیه از اطراف کییف به دلیل ناکامی در تصرف این شهر بوده و نظامیان روسی ضمن تمرکز بر هجوم به شرق اوکراین خود را برای حملههای هوایی گسترده آماده میکنند.
در پی دور جدید مذاکره میان هیئتهای روسی و اوکراینی که سهشنبه ۲۹ مارس در استانبول برگزار شد، روسیه اعلام کرد فعالیتهای نظامی خود در شمال اوکراین و اطراف کییف را کاهش میدهد.
پنتاگون و دبیرکل ناتو، ینس استولتنبرگ هشدار میدهند که روسیه تنها در حال تغییر موقعیت نیروهای خود برای حملههای شدیدتر است و این اقدام یک عقبنشینی واقعی نیست.
● ممنوعیت سفر به روسیه علیه سیاستمداران اتحادیه اروپا
روسیه ورود شماری از سیاستمداران ارشد اتحادیه اروپا و نمایندگان پارلمان اروپا به این کشور را ممنوع اعلام کرد.
وزارت خارجه روسیه در مسکو اعلام کرد، این محدودیت شامل شماری از مقامهای ارشد اتحادیه، از جمله تعداد زیادی از کمیسرها و مدیران نهادهای نظامی میشود.
روسیه میگوید، این اقدام واکنش به تحریمهایی اتحادیه اروپا علیه مسکو است و اکثریت نمایندگان پارلمان اروپا که از سیاستهای ضدروسی حمایت میکنند نیز اجازه ندارند وارد این کشور شوند.
● انتقاد از بلژیک به خاطر تجارت الماس با روسیه
رئیس جمهوری اوکراین در یک سخنرانی ویدئویی خطاب به نمایندگان پارلمان بلژیک با اشاره به ادامه درگیریهای شدید در شهر محاصره شده ماریوپول گفت، مدافعان این شهر برای آزادی و علیه ستمگری میجنگند.
ولودیمیر زلنسکی اظهار داشت، در مقابل این افراد کسانی هم هستند که چنان به آزادی عادت کردهاند که حتی متوجه نمیشوند جنگیدن برای آن چه ارزشی دارد.
او افزود، این جهان کسانی است که گمان میبرند الماس روسیه در شهری مانند آنتورپ از جنگ در شرق اروپا اهمیت بیشتری دارد.
بندر آنتورپ پرجمعیتترین شهر بلژیک است و از قرن شانزدهم به این سو مرکز بینالمللی داد و ستد الماس به شمار میرود و “پایتخت الماس جهان” خوانده میشود.
اتحادیه اروپا در چهارمین بسته تحریمی خود علیه مسکو در میانه ماه مارس صادرات الماس به روسیه را ممنوع اعلام کرد، اما واردات الماس خام روسی به آنتورپ، که برای بلژیک اهمیت زیادی دارد همچنان مجاز است.
الکساندر دی کرو، نخستوزیر بلژیک به تازگی چند بار تاکید کرده است که کشورش تدابیر تنبیهی علیه مسکو و در ارتباط با الماس را بلوکه نخواهد کرد.
● آزادسازی “تاریخی” ذخایر استراتژیک نفت آمریکا
بر پایه اعلام کاخ سفید با توجه به افزایش شدید بهای نفت خام در بازارهای جهانی در پی حمله روسیه به اوکراین، آمریکا بخشی از ذخایر استراتژیک نفت خود را آزاد میکند.
ایالات متحده قصد دارد طی شش ماه روزی یک میلیون بشکه نفت از ذخایر خود را آزاد کند. کاخ سفید این کار را “بزرگترین آزادسازی ذخایر استراتژیک در تاریخ” توصیف کرد.
● نیروهای روسی تاسیسات چرنوبیل را ترک کردند
شرکت دولتی “انرگواتم” که نظارت بر ویرانه تاسیسات نیروگاه هستهای چرنوبیل را بر عهده دارد میگوید نیروهای روسی “تقریبا به طور کامل” این منطقه را ترک کردهاند.
بنابر اعلام این شرکت فقط تعداد اندکی سرباز روسی در این تاسیسات ماندهاند و بقیه در دو گروه چرنوبیل را به سمت مرز مشترک اوکراین و بلاروس ترک کردند.
نیروگاه اتمی چرنوبیل که سال ۱۹۸۶ و در دوران اتحاد جماهیر شوروی دچار حادثه و از مدار خارج شد در نخستین روز از تجاوز روسیه به اوکراین (۲۴ فوریه) به تصرف نیروهای روسی درآمد.
پس از حمله روسیه خطوط برقرسانی به ویرانه نیروگاه چرنوبیل برای مدتی قطع شد و سامانههای نظارتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی که برای رصد نشت احتمالی مواد رادیواکتیو نصب شدهاند از کار افتادند.
گفته میشود نیروهای روسی از شهرک اسلاووتیچ که کارکنان تاسیسات چرنوبیل در آن اقامت دارند نیز عقبنشینی کردهاند. نظامیان روسیه هفته گذشته کنترل این شهرک را در اختیار گرفته بودند.