پس از پایان دور پنجم مذاکرات روسیه و اوکراین که سه شنبه به وقت محلی در ترکیه برگزار شد، چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه گفت که این دور از مذاکرات بیشترین پیشرفت را تاکنون داشته است و این در حالیست که ولادیمیر میدنسکی رئیس هیئت مذاکره کننده روسیه، گفت که در صورت سازش متقابل طرفین برای دسترسی زودهنگام به معاهده مورد نظر، صلح نیز به زودی از راه می رسد. یکی از اعضای هیئت اوکراینی نیز گفته است که اسناد اصلی لازم برای دیدار روسای جمهور دو کشور آماده شده است.
با انتشار خبر پیشرفت مذاکرات صلح روسیه و اوکراین، شاخصهای عمده در بازارهای سهام اروپا و آمریکا نیز روند صعودی قابل ملاحظه ای را داشته اند. این تحول نشان می دهد که جامعه بین المللی امیدوار به کاهش وخامت تنش میان روسیه و اوکراین است اما بر خلاف این رویکرد کلی جامعه جهانی، آمریکا با این تحول برخورد سردی داشته و حتی می توان گفت از آن خوشنود نیست.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا رویکرد جدی روسیه به مذاکرات را زیر سوال برده و می توان گفت این موضعگیریعجیب با اظهارات همیشگی مقامات آمریکایی در جهت ناامید کننده جلوه دادن مذاکرات مطابقت دارد و انگار که آمریکایی ها از مشاهده احتمال صلح میان روسیه و اوکراین به دست و پا زدن افتاده اند.
دقیقا در همان روز حصول پیشرفت در مذاکرات روسیه و اوکراین، والی آدیمو معاون وزیر خزانه داری آمریکا گفت واشنگتن به منظور تضعیف «توانایی کرملین برای به کار انداختن ماشین جنگ»، تحریم های جدیدی را علیه بسیاری از بخش های کلیدی اقتصاد روسیه از جمله زنجیره تامین این کشور اعمال خواهد کرد. این موضوع صحت پیش بینی پلکریگ رابرتس، دستیار سابق وزیر خزانهداری سابق آمریکا مبنی بر آنکه حتی در صورت رسیدن روسیه و اوکراین به توافق صلح نیز آمریکا همچنان برای روسیه دردسر می سازد را تایید کرده است.
در این راستا، آمریکا همزمان با تشدید تحریمها علیه روسیه، با شتاب بیشتری به کمکرسانی تسلیحاتی به اوکراین ادامه می دهد. در همان روز مذاکرات روسیه و اوکراین، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در گفتگوی تلفنی با رهبران بریتانیا، آلمان، فرانسه و ایتالیا اعلام کرد به ارائه کمکهای خود از جمله سلاح به اوکراین ادامه می دهد.
این موضوع نشان می دهد آمریکا از مشاهده پیشرفت مذاکرات بین روسیه و اوکراین راضی نیست و قصد دارد به وخامت اوضاع دامن بزند. آمریکا به عنوان بزرگترین طرف بهره مند از درگیری، نمی خواهد شاهد صلح بین روسیه و اوکراین باشد بلکه می خواهد آنها به جنگ ادامه دهند تا از این طریق، به هدف بازدارندگی از رقیب قدیمی خود یعنی روسیه و در عین حال تقویت سلطه خود بر اروپا برسد. بزرگترین محرک ماشین جنگ آمریکا، حفظ سلطه این کشور بر جهان است و برای رسیدن به این هدف از هیچ کاری نظیر ضربه زدن به منافع دیگران و حتی متحدان اروپایی خود خودداری نخواهد کرد. اکنون دیگر زمان آن شده که ماشین جنگ «آمریکا» از کار بیافتد.