دو سوم طرحهای سازمان ملل متحد تعطیل یا محدود شده است. شورشیان حوثی برای بحث دربارهٔ آتشبس به عربستان سعودی دعوت شدند.
نوشتهٔ میشل جیورجیو در ایل مانیفستو، ۱۸ مارس ۲۰۲۲ [۲۷ اسفند ۱۴۰۰] – ترجمهٔ امید مجد اختصاصی اندیشه نو
بازیگر و ستارهٔ بینالمللی آنجلینا جولی، سفیر کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، به حمایت از فراخوان مارتین گریفیت، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور بشردوستانه، برخاسته است که هدف آن جمعآوری ۴٫۳ میلیارد دلار است که برای کمک به تغذیه و درمان میلیونها قربانی جنگ در یمن لازم است؛ جنگی که هشت سال آن کشور را ویران کرده است.
این درگیری، که بهواقع درگیری نیابتی میان عربستان سعودی و ایران است، تا کنون به کشته شدن دهها هزار نفر- از جمله ۱۰هزار کودک (به گزارش آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد)- منجر شده است و یمن را به ورطهٔ «بحران انسانی دائمی» انداخته است. قرار بود کنفرانس کشورهای کمک کننده که سازمان ملل متحد برای جمعآوری کمکهای مالی سازمان داده بود، روز چهارشنبه برگزار شود.
مردم یمن واقعاً در معرض خطر گرسنگی قرار دارند. دو سوم طرحهای سازمان ملل متحد به دلیل کمبود بودجه و افزایش درگیریها یا به طور کامل تعطیل یا محدود شده است. کاهش کمکها به کاهش جیرهٔ غذایی هشت میلیون نفر از مردم یمن و کاهش منابع آب آشامیدنی منجر شده است.
گوترش خطاب به کشورهای ثروتمند گفت: ««ما آمادهٔ حمایت از مردم یمن هستیم، اما نمیتوانیم بهتنهایی این کار را کنیم. ما به خاطر مسئولیت اخلاقی، شایستگی انسانها و همدردی با آنها، همبستگی بینالمللی، و زندگی و مرگ انسانها، اکنون باید از مردم یمن حمایت کنیم.» او از این کشورها خواست که این فقیرترین کشورهای عرب را تنها نگذارند. طبق بیانیهای که چند روز پیش فائو، یونیسف، و برنامهٔ جهانی غذا منتشر کردند، بر اساس مقیاس جمعی طبقهبندی امنیت غذایی (IPC)، در یمن سوءتغذیه حاد در میان کودکان زیر پنج سال در سطح بالا و مداوم وجود دارد.
در سراسر کشور ۲٫۲ میلیون کودک و ۱٫۳ میلیون زن باردار و شیرده بهشدت دچار سوءتغذیهاند. در نیمهٔ دوم سال ۲۰۲۲، ۱۶۱هزار نفر دچار گرسنگی خواهند شد که پنج برابر شمار گرسنگان کنونی است. این آمار، میزان فاجعهبار قحطی در یمن را نشان میدهد.
اما حتی این وخامت وضعیت زندگی انسانها و رنج مردم هم برای متوقف شدن جنگ بین نیروهای دولتی مورد حمایت ائتلاف به رهبری عربستان سعودی، و شورشیان شیعهٔ حوثی که ایران از آنها حمایت میکند، کافی نیست. در ابتدای امسال (۲۰۲۲)، پیشروی شورشیان به سمت شهرهای نفتی به دلیل دخالت نیروهای مزدور زیر فرمان امارات متوقف شد. در مقابل، حوثیها با حملههای موشکی و پهپادی علیه ابوظبی به این اقدام پاسخ داد. وضعیت جبههها در حال حاضر حالت بنبست دارد.
ناتوانی هر یک از دو طرف در پیروز شدن در این جنگ هنوز باعث نشده است که تلاشهای مشخص و جدّی برای پایان دادن به خصومتها صورت بگیرد و فرصتی برای مذاکره پدید آید. بنابراین، دعوتی که شورای همکاری خلیج فارس- که سازمانی مستقر در ریاض است- از شورشیان یمنی برای رفتن به عربستان سعودی در روزهای ۲۹ مارس تا ۷ آوریل [۹ تا ۱۸ فروردین ۱۴۰۱] برای بحث دربارهٔ آتشبس به نظر نمیرسد که موفقیتآمیز باشد. قرار است که دعوت رسمی از هر دو طرف در روزهای آینده ارسال شود. حوثیها «مهمان» نایف فلاح مبارک الحجرف، دبیرکل شورای همکاری خلیج، خواهند بود.
با این حال، نقش پیشتاز عربستان سعودی خود مانع اصلی این نشست است. این واقعیت که ۸۱ نفر، که نیمی از آنها شیعهاند، روز شنبه در عربستان اعدام شدند نیز سایهٔ سنگینی روی این تحولات میاندازد. یک مقام ارشد حوثیها پیشتر گفته بود که بعید است این گروه با رفتن به پادشاهی سعودی موافقت کند، چون [عربستان] خودش شرکت فعال در جنگ دارد، به بمباران یمن با هواپیماهای خود ادامه میدهد، و از دولت رئیسجمهور عبدربه منصور هادی حمایت میکند که شورشیان شیعه او را «فاسد» میدانند.
محمد علی حوثی، رئیس کمیتهٔ عالی انقلاب حوثی، میگوید: «ریاض خودش یک طرف جنگ است، نه میانجی.» با این حال، این گفتهها نه به معنای تأیید و نه نشان رد دعوتنامهٔ پیشگفته است. این فرض را نمیشود رد کرد که شورشیان شاید زیر فشار حامی خود ایران، موضع خود را نرم کنند. تهران ماههاست که برای کاهش تنشهای شدید بین عربستان و ایران، با میانجیگری عراق، مشغول مذاکره با ریاض است. مذاکرات قرار بود در این هفته از سر گرفته شود، اما پس از اعدامهای گسترده در عربستان سعودی، متوقف شد. با همهٔ اینها، بالاخره ادامه خواهد یافت.
در این مرحله، تهران با بهرهگیری از تمرکز توجهها به جنگ روسیه و اوکراین، خواهان بهبود روابطش در منطقه و نهایی کردن مذاکرات دربارهٔ توافق جدید برجام با آمریکا و دیگر قدرتهای غربی بر سر برنامهٔ هستهییاش است که در وین در جریان است.
اندیشه نو: استفاده از تمام یا بخشهایی از این مطلب با ذکر منبع بدون مانع است.