آیا آمریکا در اوکراین آزمایشگاه بیولوژیک دارد؟ روسیه با تکیه اسناد و تصاویر مدارکی دارد که نشان میدهد ایالات متحده در اوکراین آزمایشگاه بیولوژیک دارد اما آمریکا این موضوع را تکذیب کرده و هیچ مدرکی هم ارائه نداده است.
شورای امنیت سازمان ملل متحد جمعه 11 مارس (20 اسفند) نشستی را با محور موضوعات ایمنی بیولوژیکی در اوکراین برگزار کرد.
«واسیلی نبنزیا» نماینده دائم روسیه در سازمان ملل شواهد مرتبطی را که اخیر جمع آوری شده بود ارائه کرد و از آمریکا خواست تا در مقابل جامعه جهانی به برنامه آزمایشگاه بیولوژیکی خود در اوکراین اقرار کند.
بر اساس اخبار منتشر شده توسط وزارت دفاع روسیه در 10 مارس (19 اسفند) مدارکی وجود دارد که نشان میدهد آمریکا و متحدان ناتو در حال انجام تحقیقات تسلیحات بیولوژیکی در اوکراین هستند. انتقال ویروس آنفلوآنزای بشدت بیماریزا از طریق پرندگان مهاجر، باکتریهای منتقل شده از خفاشها به انسان و ویروس و عوامل بیماریزای دیگر همگی جزو اسنادی بودند که نبنزیا به آنها اشاره کرد.
بر اساس اسنادی که به دست ارتش روسیه افتاده، وزارت بهداشت اوکراین در 24 فوریه (5 اسفند) به چندین آزمایشگاه بیولوژیک دستور داد فورا ویروسهایی که میتوانند طاعون، سیاه زخم و وبا ایجاد کنند را نابود نمایند. علاوه بر این سفارت آمریکا در کییف در روز 26 فوریه (7 اسفند) تمام اسناد مرتبط با آزمایشگاههای بیولوژیکی مرتبط با پنتاگون در اوکراین را پاک کرد.
با این همه و در مواجهه با انبوهی از اسناد و تصاویری که نماینده روسیه به نماینده ایالات متحده نشان داد و ارائه کرد، طرف آمریکایی از پذیرش آن سر باز زد و تاکید کرد که ایالات متحده هیچ برنامه تسلیحات بیولوژیکی یا شیمیایی در اوکراین ندارد. به ادعای نماینده آمریکا تنها هدف درخواست روسیه برای برگزاری نشست شورای امنیت انتشار اطلاعات اشتباه درباره واشنگتن بوده است.
اما تعجب انگیز آنجاست که هنگامی که «کالین پاول» وزیر خارجه وقت آمریکا در شورای امنیت «پودر لباسشویی» را در دستش تکان داد همه باور کردند که ایالات متحده مدارکی مبنی بر تسلیحات بیولوژیکی و شیمیایی عراق دارد.
آمریکا طبق تعهداتی که در کنوانسیون تسلیحات شیمیایی و کنوانسیون تسلیحات بیولوژیکی دارد نباید هیچ نوع از این تسلیحات مرگبار را توسعه دهد. نیویورک تایمز، فارن پالسی، نیوزویک و دیگر رسانههای آمریکا اخیرا گزارشهای متعددی منتشر کردند و مدعی شدند گزارشهای «آزمایشگاه بیولوژیکی آمریکا» تئوریهای توطئهای هستند که توسط رسانهها و دیپلماتهای روسی و چینی منتشر شدهاند.
اما چند روز قبل دو مقام آمریکایی اظهاراتی مطرح کردند که کاملا در جهت عکس تکذیببیههای آمریکا بود.
«ویکتوریا نولاند» معاون وزیر خارجه آمریکا هشتم مارس (17 اسفند) در جلسه استماع سنا گفت: اوکراین تاسیسات تحقیقات بیولوژیکی در اختیار دارد و در واقع ما درباره اینکه ارتش روسیه احتمالا کنترل این تاسیسات را در دست بگیرد، بسیار نگران هستیم. بنا بر این ما در حال رایزنی با اوکراین هستیم تا برای جلوگیری از افتاد این اطلاعات به دست ارتش روسیه جلوگیری کنیم.
افرادی با هوش معمولی هم میتوانند از اظهارات نولاند نتیجه بگیرند که آمریکا در آزمایشگاههای بیولوژیکی که در اوکراین وجود دارد دخیل است و به اوکراین برای انتقال اطلاعات و مواد آن کمک میکند.
با این حال «جن ساکی» سخنگوی کاخ سفید 10 مارس (19 اسفند) هشت بار متوالی در توئیتر خود نوشت که ادعاهای ارتش روسیه «کاملا بی اساس» است و اوکراین هیچ آزمایشگاه تسلیحات بیولوژیکی در اختیار ندارد.
اظهارات ساکی و نولاند کاملا متناقض هستند. یکی معاون وزیر خارجه آمریکاست و دیگری سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید. چه اتفاقی در داخل دولت آمریکا در حال وقوع است؟ جهان هنوز چیزی نمیداند. در خصوص اعتبارسنجی، شکی نیست که شهادت نولاند در سنا کامل قابل اعتماد است زیرا او از نظر حقوقی مسئول اظهارات خود است. اما اظهارات ساکی با هیچ مدرکی پشتیبانی نشد و ظاهرا فقط طبق دستورالعمل بود.
در واقع نولاند یک شخصیت کلیدی در ماجرای آزمایشگاه بیولوژیکی اوکراین است. او که ریشهای اوکراینی دارد اکنون معاون وزیر خارجه آمریکا در امور اروپای شرقی است. نولاند در دولت اوباما دستیار وزیر خارجه و مسئول امور اوکراین بود. او طراح اصلی «انقلاب نارنجی» و از عوامل اجرای آن بود. نولاند در جایگاه یک مقام عالی رتبه دولت آمریکا علنا اوکراینیها را به سرنگونی دولت «ویکتور یانوکوویچ» تحریک کرد.
ایالات متحده 336 آزمایشگاه بیولوژیکی در سراسر جهان در اختیار دارد. تفاوتی نمیکند که این آزمایشگاهها مثل «فورت دتریک» در داخل آمریکا باشند یا در کشورهای دیگری مثل اوکراین، قزاقستان و غیره. مهم این است که اخبار فراوانی وجود دارد مبنی بر اینکه ایالات متحده در تحقیقات تسلیحات بیولوژیکی و شیمیایی دست دارد.
جامعه جهانی همواره درباره این مساله تردید داشته و آمریکا هم به آن اعتنایی نشان نداده و سوالات جامعه جهانی در این خصوص را «انتشار اطلاعات اشتباه» توصیف کرده است.
آمریکا همواره مدعی حمایت از باز بودن و شفافیت بوده است. اگر معتقد است که اطلاعات مربوط به آزمایشگاه بیولوژیک آن اشتباه است به راحتی میتواند مدارک خود را برای شفافسازی منتشر کند و در تاسیسات مورد نظر را برای راستی آزمایی چندجانبه بگشاید تا جامعه جهانی خود قضاوت مستقلی انجام دهد.