رئیس اتحادیه صادرکنندگان نفت و گاز میگوید ایران به دلیل کمبود فروش نفت روزانه تا ۱۷۰ میلیون دلار ضرر میکند. به گفته او هزینههای اضافی ناشی از تحریم، از جمله تخفیف، درآمد ایران از فروش نفت را تا ۲۰ درصد کاهش میدهد.
خروج آمریکا از توافق هستهای و اعمال مجدد تحریمها علیه جمهوری اسلامی اقتصاد این کشور را با چالشها و بحرانهای جدی روبرو کرده است.
درباره زیان جمهوری اسلامی از تحریمها که به طور عمده صادرات نفت، گاز و محصولات نفتی و روابط پولی و بانکی حکومت ایران را هدف گرفته ارزیابیهای متفاوتی وجود دارد.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان نفت و گاز میگوید یک زیان مستقیم و روزانه ایران عدم فروش نفت به میزان قبل از تحریمها است و دیگری هزینههای اضافهای که این تحریمها تحمیل میکنند. او این زیانها را نگرانکننده خواند.
تا ۱۵ میلیارد دلار زیان سالانه
حمید حسینی در گفتوگویی با سایت خبری انتخاب که شنبه ۳۰ بهمن منتشر شد در این باره گفت: «ما یک گردش مالی ۱۰۰ میلیاردی در سال داریم که از طریق واردات و صادرات است و چیزی حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد هزینه اضافی بابت حمل و نقل، نقل و انتقال پول، تخفیف دادن به مشتری و سایر هزینهها را پرداخت میکنیم؛ بنابراین ۱۰ تا ۱۵ میلیارد دلار به این شکل ضرر میکنیم.»
او میگوید ایران اکنون روزانه حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار بشکه نفت میفروشد که بدون تحریم میتوانست تا دو میلیون بشکه نفت و میعانات گازی در روز بیشتر باشد که به معنای کاهش درآمد روزانه ۱۷۰ تا ۱۷۰ میلیون دلار است.
صادرات نفت ایران پیش از بازگشت تحریمهای آمریکا به روزی دو میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه و در مورادی بیش از آن نیز میرسید.
یکی دیگر از معضلات ایران فروش نفت از طریق دور زدن تحریمها است که هزینههای اضافهای دارد. یکی از این هزینهها تخفیفی است که جمهوری اسلامی باید به مشتریانی که ریسک عواقب تحریم را میپذیرند بدهد.
تائید تخفیف ۱۰ تا ۱۲ درصدی قیمت نفت ایران
وزارت نفت بارها ادعا کرده که برای فروش نفت تخفیف غیرمتعارفی به مشتریان خود نمیدهد. رئیس اتحادیه صادرکنندگان نفت و گاز تائید کرده که ایران محصولات نفتی خود را با تخفیفی بین ۱۰ تا ۱۲ درصد عرضه میکند.
حمید حسینی افزود: «هم تخفیف میدهیم، و هم هزینه حمل و نقل بیشتر میدهیم. همچنین برای درست کردن اسناد و نقل و انتقال پول، هزینه میدهیم. این موارد را اگر جمع کنیم، حدود ۲۰ درصد هزینه مستقیم بر اقتصاد ایران تحمیل میکند.»
یکی دیگر از مشکلاتی که تحریمها به وجود آورده و تاثیر آن در درازمدت نیز ادامه خواهد داشت توقف سرمایهگذاری خارجی در صنایع بالادستی است.
نیاز ایران به جذب ۱۵۰ تا ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه
جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم چندی پیش گفته بود صنایع نفت و گاز ایران برای بازسازی چاههای فعلی، افزایش تولید، بازسازی زیرساختها، خطوط انتقال، نوسازی پالایشگاهها و تکمیل کردن پروژههای پتروشیمی به ۱۵۰ تا ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارند.
بسیاری از چاههای نفت ایران به دلیل عدم تزریق گاز و دیگر اقدامهای لازم برای بازسازی و احیای آنها با کاهش بازدهی روبرو هستند که هزینه استخراج را افزایش میدهد و در صورت ادامه این وضعیت این احتمال وجود دارد که استخراج نفت از آنها دیگر توجیه اقتصادی نداشته باشد.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان نفت و گاز میگوید: «به دلیل تحریمها هم دسترسیمان به منابع مالی دنیا بسته شده و هم از تکنولوژی و فناوریهای جدید دنیا نمیتوانیم استفاده کنیم. متاسفانه از بسیاری از امکانات محروم شدهایم.»
ظاهرا به دلیل همین معضلات است که جمهوری اسلامی در دور هشتم مذاکرات احیای برجام در وین از برخی خواستههای خود نظیر رفع کامل و یکجای تمام تحریمها کوتاه آمده است.
مطابق پیشنویسی از توافق احتمالی وین که خبرگزاری رویترز منتشر کرد و ایران آن را “تحریف شده” خوانده آمریکا در ازای توقف غنیسازی اورانیوم بیش از پنج درصد در ایران، بدون لغو تحریمها، در مرحله اول فقط برای فروش نفت معافیتهایی در نظر میگیرد.