۱۱میلیارد دوز واکسن در سال ۲۰۲۱ تولید شدهاند و از نظر ریاضی، هر نفر از جمعیت جهان باید حداقل یک مرتبه واکسن زده باشد. نمودارها اما گویای این واقعیت هستند که ایمنسازی نیز نابرابر صورت گرفته است؛ بیش از همه در آفریقا.
موسسه بریتانیایی ارفینیتی Airfinity که تخصص آن پردازش دادههای علمی است، در همکاری با فدراسیون بینالمللی داروسازی IFPMA در ژنو، تجزیه تحلیل جامعی از وضعیت تولید و توزیع واکسن کرونا ارائه کرده که بیش از هر چیز، نشانگر تبعیض در فراگیری روند مصونسازی علیه کروناست.
ارفینیتی برآورد کرده که تنها در دسامبر سال ۲۰۲۱ بیش از یک میلیارد و ۴۰۰میلیون دوز واکسن تولید شده و صنعت داروسازی، از ابتدای سال متجاوز از ۱۱میلیارد واکسن در دسترس قرار داده است. از این ۱۱میلیارد واکسن، ۵/ ۴ میلیارد در چین، نزدیک ۳/ ۲ میلیارد دراتحادیه اروپا، کمتر از ۶/ ۱میلیارد در هند و حدود ۹۵۰میلیون دوز در آمریکا تولید شدهاند.
بخش عمده این میزان یعنی ۶ میلیارد و هشتصد میلیون واکسن، تولید چین و اروپا هستند.
با این آمار، انتظار میرفت هشت میلیارد نفر جمعیت دنیا، هر کدام دستکم یک مرتبه واکسن زده باشند اما چنین نیست و شکاف بین کشورهای صنعتی و رو به توسعه اینجا هم خودنمایی میکند.
هنوز در جوامع فقیر بسیاری از مردم به واکسن دسترسی ندارند هر چند کشورهای غنی از ابتدای سال، مازاد واکسن، ذخایر یا سهمیهای از تولید خود را به این جوامع اهدا کردهاند.
طبق تحلیل ارفینیتی، اگر نرخ تولید ثابت بماند، تا پایان ژوئن ۲۰۲۲، ۹ میلیارد دوز واکسن دیگر روانه بازار میشود.
مطالعه مشترک موسسه ارفینیتی و فدراسیون بینالمللی داروسازی عنوان میکند که ۵۷درصد مردم دنیا دستکم یک دوز واکسن زدهاند. اما تازهترین گزارش سازمان جهانی بهداشت WHO تاکید میکند که نرخ واکسیناسیون در بسیاری از کشورها (عمدتا در آفریقا) زیر ۱۰درصد است.
میشل مکموری هیث، رئیس اتحادیه سازمانهای نوآوریهای بیوتکنولوژی (BIO) میگوید، این که افراد زیادی واکسینه نشدهاند، ناشی از کمبود واکسن نیست، بلکه ناشی از سیاستگذاریها، بلاتصمیمیها یا توزیع ناعادلانه واکسن است.