دادگاه تجدید نظر در بریتانیا حکم ممنوعیت استراد جولیان آسانژ به آمریکا را لغو کرد. بنیانگذار ویکی لیکس اکنون ممکن است به زندانی در آمریکا منتقل شود. نامزد آسانژ گفت، بلافاصله درخواست تجدیدنظر دوباره خواهد کرد.
یک دادگاه تجدید نظر در بریتانیا (High Court) روز جمعه ۱۹ آذر (۱۰ دسامبر) اعلام کرد که حکم عدم استراداد جولیان آسانژ را لغو کرده است.
در ژانویه سال جاری میلادی دادگاهی در بریتانیا درخواست آمریکا برای استرداد جولیان آسانژ، شهروند استرالیایی و بنیانگذار ویکیلیکس را رد کرده بود. دادگاه این حکم را با در نظر گرفتن شرایط روحی و سلامتی وی و شرایط زندان مورد انتظار در آمریکا داده بود. قاضی دادگاه به این نتیجه رسیده بود که تحویل او به دستگاه قضایی آمریکا ممکن است به خودکشی او منجر شود.
مقامهای قضایی آمریکا این حکم را به چالش کشیدند. در جلسات دادگاهی که در ماه اکتبر برگزار شد، هر دو طرف ادله خود را مجددا ارائه کردند. وکلای آمریکایی، قوه قضاییه بریتانیا را متهم کردند که در ارزیابی خود به گزارشهای نادرست اتکا کرده است.
علاوه بر این آمریکا متعهد شد که در صورت انتقال آسانژ او را به سلول انفرادی یا به زندان امنیتی کلرادو نفرستد، بلکه او را برای گذراندن زمان حبس به استرالیا مسترد کند.
نامزد آسانژ اعلام کرد که بلافاصله درخواست تجدید نظر دوباره خواهد کرد. استلا موریس در بیانیهای که منتشر کرد نوشت: «ما در اولین فرصت ممکن با این تصمیم مخالفت خواهیم کرد.»
او تصمیم دادگاه تجدیدنظر را “خطرناک”، ” نادرست” و “انحراف جدی از قانون” دانست.
۱۷۵ سال زندان در انتظار آسانژ
احتمال دارد در صورت محاکمه آسانژ در آمریکا او به ۱۷۵ سال زندان محکوم شود. وبسایت ویکیلیکس سال ۲۰۱۰ فیلمها و صدها هزار سند طبقهبندی شده از عملیات نظامی آمریکا در عراق و افغانستان را منتشر کرد. برخی از این اسناد فاش کننده بدرفتاری با زندانیان و قتل غیرنظامیان بود.
در پرونده جولیان آسانژ در دستگاه قضائی ایالات متحده ۱۸ مورد اتهام مطرح شده است. آمریکا بنیانگذار ویکیلیکس را متهم میکند که با افشای اسناد طبقهبندی شده امنیت ملی و جان انسانها را به خطر انداخته است.
از سوی دیگر وکلای مدافع آسانژ به افشاگریهایی در مورد طرح ربودن آسانژ اشاره کردهاند که چند ماه پیش در برخی رسانهها مطرح شد. روزنامه نگاران تحقیقی به نقل از منابعی در آمریکا گزارش داده بودند که ماموران آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سازمان سیا) نقشههایی برای حمله به آسانژ زمانی که او در سفارت اکوادور در لندن بود، ریخته بودند.
مهرماه امسال سایت خبری “یاهو نیوز” با اتکا بر اطلاعات حدود ۳۰ مامور پیشین سازمان سیا و مسئولان دولتی در باره طرح ربودن و قتل جولیان آسانژ اطلاعرسانی کرده و نوشته بود این طرح به سال ۲۰۱۷ و زمانی باز میگردد که مایک پمپئو، ریاست سازمان سیا را برعهده داشته است.
همچنین گفته شد که برنامه ربودن و کشتن جولیان آسانژ در بالاترین سطح حکومتی آمریکا در دوره زمامداری دونالد ترامپ مطرح شده است. طرفداران او امیدوار بودند که این افشاگری ها احتمال استرداد به ایالات متحده را کمتر کند.
جولیان آسانژ هفت سال به عنوان پناهنده در ساختمان سفارت اکوادور در لندن سکونت داشت تا این که سال گذشته پناهندگیاش لغو شد و ماموران پلیس بریتانیا او را دستگیر کردند. اعضای خانواده آسانژ وضع سلامتی روحی و جسمی او را نگران کننده میدانند.
در آخرین جلسات دادگاه، آسانژ از طریق ویدیویی از زندان بلمارش در لندن در دادگاه شرکت کرد، اما در برخی مواقع احساس میشد که او قادر نیست جریان دادگاه را دنبال کند.